Συμφωνία των Πρεσπών – Σαμαράς: Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική


Την ελληνικότητα της Μακεδονίας υπερασπίστηκε από το βήμα της Βουλής ο πρώην πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε σε αδιαμφισβήτητα ιστορικά στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν πως υπάρχει μία και μοναδική Μακεδονία και αυτή είναι ελληνική.

«Το 1913 δεν διαμοιράστηκε καμία Μακεδονία, άλλο πράγμα διαμοιράστηκε τότε. Καμία αναφορά σε μείζονα περιοχή με το όνομα της Μακεδονίας δεν υπήρξε στη συνθήκη του Βουκουρεστίου. Καμία σχέση δεν έχει η ιστορική Μακεδονία με την κατασκευασμένη γεωγραφική έννοια της Μακεδονίας που εισήχθη πριν από 100 χρόνια. Ο όρος γεωγραφική Μακεδονία είναι καθαρά σλαβική επινόηση. Στην απογραφή του 1905 επί οθωμανικής διοίκησης δεν καταγράφεται στην περιοχή ούτε ένας Μακεδονίας. Οι Γιουγκοσλάβοι στην περιοχή που προσάρτησαν επίσης στην απογραφή τους δεν βρήκαν ούτε έναν Μακεδόνα εκτός Ελλάδος», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς πως η Πηνελόπη Δέλτα έγραφε για «μακεδονίτικα», επισημαίνοντας πως η αναφορά της ήταν λόγω της διαμάχης Ελλάδας-Βουλγαρίας καθώς οι Έλληνες αρνούνταν να τα αποκαλέσουν βουλγάρικα. «Μετά την αποχώρηση των Οθωμανών η επαρχία προσαρτίστηκε στη Γιουγκοσλαβία και την ονόμασαν Βαρδαρία» τόνισε.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ