Τελικά, επιτρέπεται το τσάι στην εγκυμοσύνη;


Νέα μελέτη προσδιορίζει αν και πόσο τσάι είναι ασφαλές στην εγκυμοσύνη

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες επισήμαιναν πως η υπερβολική κατανάλωση καφέ στην εγκυμοσύνη μπορεί να βλάψει το έμβρυο.

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο American Journal of Clinical Nutrition διερευνά κατά πόσο και το τσάι μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγιή ανάπτυξη του εμβρύου.

Αναλύθηκαν δεδομένα από 1.000 έγκυες γυναίκες και διαπιστώθηκε πως ακόμη και το τσάι, μπορεί να έχει επιπτώσεις παρόμοιες με τον καφέ.

Με άλλα λόγια, οι επιστήμονες συμπεραίνουν πως οι συνέπειες στην εγκυμοσύνη σχετίζονται με την καφεΐνη καθαυτή και όχι με την πηγή προέλευσής της.

Το τσάι περιέχει καφεΐνη, αν και σε λιγότερη ποσότητα απ’ ότι ο καφές. Ένα φλιτζάνι καφέ δίνει περίπου 100 μιλιγκράμ καφεΐνης, ενώ η ίδια ποσότητα τσαγιού περιέχει περίπου 33 μιλιγκράμ.

Οι ποσότητες αναφέρονται στο μέσο όρο, αλλά διαφοροποιούνται ανάλογα με την ποικιλία του καφέ ή του τσαγιού.

Τα ευρήματα της μελέτης θεωρούνται σημαντικά, ιδίως για χώρες, όπως η Αγγλία ή η Ιρλανδία, όπου το τσάι είναι εξαιρετικά δημοφιλές.

Ποιες ποσότητες είναι ασφαλείς

Οι συστάσεις για την επιτρεπόμενη ποσότητα καφεΐνης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά η ημερήσια πρόσληψη να μην υπερβαίνει τα 300 μιλιγκράμ, ενώ το Αμερικανικό Κολλέγιο Γυναικολογίας απαγορεύει οτιδήποτε πάνω από τα 200 μιλιγκράμ τη μέρα.

Ωστόσο, η παραπάνω μελέτη διαπιστώνει κινδύνους για το έμβρυο, ακόμη και με μικρότερες ποσότητες!

Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης κατά την εγκυμοσύνη έχει συνδεθεί με γέννηση λιποβαρών βρεφών ακόμη και με τη γέννηση μωρών που έχουν χαμηλότερο IQ. Ωστόσο, αυτά βρίσκονται ακόμη σε επίπεδο ενδείξεων και όχι αποδείξεων.

Μέχρι λοιπόν να ξεκαθαριστούν όλα από την επιστημονική κοινότητα, η έγκυος καλό είναι να μην το παρακάνει με τον καφέ και το τσάι και σε κάθε περίπτωση να ακολουθεί πιστά τις συμβουλές του γυναικολόγου της.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ