Ο Άντονι Μπλίνκεν βρέθηκε στο Κατάρ στην τελευταία του περιοδεία στη Μέση Ανατολή και διεμήνυσε ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να παραμείνουν στη Γάζα.
Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν από το Κατάρ όπου βρέθηκε στην τελευταία του περιοδεία στη Μέση Ανατολή είπε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να πιέζονται να εγκαταλείψουν τη Γάζα και πρέπει να τους επιτρέπεται να επιστρέψουν σπίτια τους μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Μπλίνκεν: Καταδίκασε τις δηλώσεις Ισραηλινών υπουργών
Τα σχόλιά του έρχονται μετά από αναφορές ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε καταυλισμό προσφύγων στη βόρεια Γάζα. Πλάνα από τη Τζαμπάλια δείχνουν πτώματα στα ερείπια ενός κατεστραμμένου κτηρίου – πολλά από αυτά γυναίκες και παιδιά. Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει ακόμη απαντήσει στις αναφορές. Περισσότεροι από 60 Παλαιστίνιοι φέρεται να σκοτώθηκαν επίσης την περασμένη ημέρα στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς.
Το στρατόπεδο Τζαμπάλια έχει χτυπηθεί πολλές φορές από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση από ένοπλους της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν -οι περισσότεροι άμαχοι- και περίπου 240 άλλοι κρατήθηκαν όμηροι στις επιδρομές της Χαμάς.
Περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι – κυρίως γυναίκες και παιδιά – έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Έχει αναφέρει τουλάχιστον 113 θανάτους κατά τη διάρκεια 24 ωρών από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. «Οι Παλαιστίνιοι άμαχοι πρέπει να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες», είπε ο κ. Μπλίνκεν την Κυριακή. «Δεν μπορούν, δεν πρέπει να πιεστούν να φύγουν από τη Γάζα».
Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Bezalel Smotrich, κάλεσε τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη Γάζα και να ανοίξουν δρόμο για τους Ισραηλινούς που θα μπορούσαν να «κάνουν την έρημο να ανθίσει». Και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir απηύθυνε αυτή την εβδομάδα έκκληση «να ενθαρρύνει τη μετανάστευση των κατοίκων της Γάζας» ως «λύση» στην κρίση.
Η επίσημη γραμμή της ισραηλινής κυβέρνησης είναι ότι οι κάτοικοι της Γάζας θα μπορέσουν τελικά να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αν και δεν έχει ακόμη περιγράψει πώς και πότε αυτό θα είναι δυνατό.
Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στη Γάζα συνεχίζει να επιδεινώνεται. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ακόμη και οι ιατρικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων, δεν είναι πλέον ασφαλείς. Τρεις διεθνείς ομάδες ιατρικής βοήθειας ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται από το νοσοκομείο Αλ Άκσα στην κεντρική Γάζα μετά την έκδοση εντολών εκκένωσης από το Ισραήλ.
Εκπρόσωπος του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), δήλωσε στο πρόγραμμα Newshour του BBC World Service ότι «ανησυχεί πάρα πολύ για αυτή την εξέλιξη». «Αυτό σημαίνει ότι ένα νοσοκομείο που ήταν ήδη υπερπλήρες και υπερφορτωμένο και πολύ πέρα από τις δυνατότητές του δεν έχει πλέον απολύτως κρίσιμη ενίσχυση για να το υποστηρίξει καθώς αντιμετωπίζει έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό θυμάτων», είπε η Τζέμα Κόνελ.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι περισσότεροι από 600 ασθενείς και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο, σύμφωνα με τον διευθυντή του. «Οι τοποθεσίες τους δεν είναι προς το παρόν γνωστές», είπε σε μια ανάρτηση στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter.
Το τελευταίο ταξίδι του Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή, ενώ πληθαίνουν οι ανησυχίες ότι ο πόλεμος στη Γάζα μπορεί να επεκταθεί. Ο Σαλέχ αλ-Αρούρι, ανώτατο στέλεχος της Χαμάς, δολοφονήθηκε σε ύποπτη ισραηλινή επίθεση στη νότια Βηρυτό την Τρίτη μαζί με άλλους έξι – δύο στρατιωτικούς διοικητές της Χαμάς και τέσσερα άλλα μέλη.
Ο Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, του ισχυρού κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν στον Λίβανο, περιέγραψε τη δολοφονία του Αρούρι ως «κατάφωρη ισραηλινή επίθεση» που δεν θα μείνει ατιμώρητη. Στη συνέχεια, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες στο Ισραήλ το Σάββατο ως «προκαταρκτική απάντηση» στη δολοφονία του.
«Αυτή είναι μια στιγμή βαθιάς έντασης στην περιοχή. Αυτή είναι μια σύγκρουση που θα μπορούσε εύκολα να δώσει μεταστάσεις, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια και ακόμη περισσότερα δεινά», είπε ο κ. Μπλίνκεν. Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι δήλωσε ότι η δολοφονία του Αρούρι επηρέασε «την περίπλοκη διαδικασία».
Μπλίνκεν: Αθώοι Παλαιστίνιοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά» έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο
Ο Μπλίνκεν είπε επίσης ότι ο θάνατος του δημοσιογράφου Hamza al-Dahdouh, του πρωτότοκου γιου του επικεφαλής του γραφείου του Al Jazeera στη Γάζα που σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα στη νότια Γάζα, ήταν «μια ασύλληπτη τραγωδία». Πρόσθεσε ότι «πάρα πάρα πολλοί αθώοι Παλαιστίνιοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά» έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έφτασε στο Κατάρ μετά από στάσεις στην Ιορδανία, την Τουρκία και την Ελλάδα. Συνέχισε στο Άμπου Ντάμπι αργά την Κυριακή και σήμερα (8/1) πρόκειται να ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία.