Συμφωνία των Πρεσπών: Τα διεθνή ΜΜΕ για την απόφαση – «κόλαφος» της Βουλής


Με εκτενείς αναφορές, τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης αποτυπώνουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Ελλήνων, όπου την Παρασκευή (25/01/2019) υπερψηφίστηκε η κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών.

BBC: Η ελληνική ψηφοφορία βάζει τέλος σε μία διαμάχη 27 ετών. Η μη «δημοφιλής» συμφωνία για τη μετονομασία των Σκοπίων σε Βόρεια Μακεδονία πέρασε με ισχνή πλειοψηφία από την ελληνική Βουλή.

Reuters: Το ελληνικό κοινοβούλιο κυρώνει τη συμφωνία για το όνομα Μακεδονία. H ελληνική ψήφος τερματίζει τη διαμάχη Αθήνας – Σκοπίων και ξεμπλοκάρει τις επί δεκαετίες προσδοκίες της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας να ενταχθεί στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Guardian: Οι Έλληνες βουλευτές ετοιμάζονται να επικυρώσουν μία ιστορική συμφωνία που θα επιτρέψει τη «Μακεδονία» το βόρειο γείτονα της χώρας, να αλλάξει το όνομά του.

Στις βελγικές εφημερίδες υπάρχουν επίσης αναλυτικά δημοσιεύματα για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η εφημερίδα «Le Soir», σε δημοσίευμα με τίτλο «Μακεδονία: Μετά το έπος της ονομασίας, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. στο στόχαστρο», κάνει λόγο για «εξωτική διαμάχη μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, διάρκειας ενός τετάρτου του αιώνα, η οποία έχει δηλητηριάσει ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων και βαδίζει προς την επίλυσή της».

Για «ιστορική απόφαση» κάνει λόγο και η ιστοσελίδα του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού RTBF, υπό τον τίτλο «Θα αλλάξει ονομασία η Μακεδονία; Το ελληνικό Κοινοβούλιο ψηφίζει αυτήν την Παρασκευή».

Η αντίδραση των Γερμανών

Μέσω Twitter o γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας χαιρέτισε την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή κάνοντας λόγο για μια «εξαιρετική είδηση για την Ευρώπη και μια νίκη της διπλωματίας».

Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας προχώρησε μέσω Twitter στην εξής δήλωση μετά και την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή:

«Είναι μια εξαιρετική είδηση για την Ευρώπη. Η ελληνική Βουλή ενέκρινε σήμερα τη Συμφωνία των Πρεσπών αναφορικά με τη διαμάχη για το όνομα, αφού προηγουμένως είχε εγκριθεί ήδη προ δυο εβδομάδων από το Κοινοβούλιο στα Σκόπια. Χαιρετίζω αυτή τη δημοκρατική απόφαση. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Θέλουμε να στηρίξουμε τη Βόρεια Μακεδονία σε αυτό το δρόμο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χ. Μάας, και προσθέτει:

Η διαδικασία αυτή κόστισε πολύ ιδρώτα αλλά και δάκρυα. Οι υπεύθυνοι σε Αθήνα και Σκόπια, πρωτίστως ο πρωθυπουργός Τσίπρας και ο πρωθυπουργός Ζάεφ, κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για να επιλύσουν επιτέλους το ζήτημα της ονομασίας. Η συμφωνία αποτελεί και ένα ενθαρρυντικό παράδειγμα αντικειμενικότητας, αντοχών και θάρρους στην πολιτική. Και είναι μια νίκη για τη διπλωματία.

Με 153 «ναι» πέρασε η Συμφωνία

Με 153 «ναι», 146 «όχι» και ένα «παρών» κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, μετά από μια ταραχώδη εβδομάδα και έντονους τόνους στην Ολομέλεια.

Υπέρ της Συμφωνίας ψήφισαν όλη η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ (145 βουλευτές) και οκτώ ακόμη βουλευτές (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Δανέλλης, Παπαχριστόπουλος, Κουντουρά, Παπακώστα, Λυκούδης και Θεοχαρόπουλος).

Κατά τη Συμφωνίας τάχθηκαν ΝΔ, ΚΙΝ.ΑΛ., ΑΝ.ΕΛ., ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή.

«Παρών» ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Γρηγόρης Ψαριανός.

Η κυβέρνηση κατάφερε, με τη βοήθεια των βουλευτών – «Εφιαλτών» της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και τη συνδρομή των «προθύμων» συναδέλφων τους από τη ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι και του ΑΝ.ΕΛ. να βάλουν την υπογραφή τους σε μια απαράδεκτη συμφωνία, η οποία συνιστά ξεκάθαρη εθνική υποχώρηση.

Τι κι αν πέρασε σχεδόν ένα 48ωρο εντόνων αντεγκλήσεων και διενέξεων στη Βουλή, τίποτε πλέον από όλα αυτά δεν έχει την παραμικρή σημασία.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ