«Κοφτερό γεράκι» στα στενά της Κίνας

Παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ταϊβάν παρουσιάστηκε το νέο ΜΕΑ μεγάλης εμβέλειας (κατηγορίας MALE) «Rui Yuan» («Κοφτερό Γεράκι»), που έχει ήδη ενταχθεί στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας με αποστολή την επιτήρηση των κινήσεων των δυνάμεων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, που έχουν κλιμακωθεί τελευταία στα στενά που χωρίζουν τις δυο χώρες, ακολουθώντας την κλιμάκωση της ρητορικής του Πεκίνου.

Το, εγχώριας σχεδίασης και κατασκευής, «Rui Yuan», με αυτονομία 12 ωρών είναι ένα μόνο από τα σχετικά προγράμματα MEA που επιδιώκει η Ταϊβάν, όπως είχε ανακοινωθεί σε πρόσφατη έκθεση αμυντικού υλικού.

Το θέμα των επενδύσεων στην άμυνα είναι κύριο αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ταϊβάν, στενά συνδεδεμένο με τις απειλές που εκτοξεύει η κινεζική ηγεσία. Αιχμή μάλιστα της αντιπαράθεσης είναι το θέμα της απόκτησης νέου μαχητικού και της πιθανότητας αποδέσμευσης του F-35A από τις ΗΠΑ, κάτι όμως που δεν φαίνεται καθόλου πιθανό. Από την άλλη η αντιπολίτευση της προέδρου Tsai Ing-wen στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των πρόσφατων τοπικών εκλογών (στις οποίες το κυβερνών κόμμα έχασε) έθεσαν ως κύριο θέμα την ανάληψη προγράμματος εγχώριας ανάπτυξης στεθλ μαχητικού.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here