Iνδία: Tαξιδέψτε μαζί μας στη θεαματική γιορτή των χρωμάτων…

Ένα ταξίδι στην Ινδία αποτελεί μια εμπειρία ζωής, γεμάτο πρωτόγνωρες και μοναδικές στιγμές. Εμείς, σας ταξιδεύουμε εκεί με αφορμή ένα από τα πιο φημισμένα φεστιβάλ την χώρας, τη Γιορτή των Χρωμάτων και σας παρουσιάζουμε τις εορταστικές εκδηλώσεις ανά περιοχή!

Μια χώρα γεμάτη ενέργεια, εικόνες βγαλμένες από παραμύθι, αρώματα… Μπορεί να υπάρχουν πολλές ιστορίες για την Ινδία, όμως μόνο όποιος την επισκέπτεται ανακαλύπτει το αληθινό πρόσωπο της άκρως μαγευτικής αυτής χώρας. Τα μεγαλοπρεπή μνημεία της, οι ζεστοί, φιλόξενοι άνθρωποι, οι εντυπωσιακές εναλλαγές τοπίων και η νόστιμη αυθεντική ινδική κουζίνα είναι κάποιοι από τους λόγους που αξίζει να τη βάλουμε στη λίστα μας, για μια once in a lifetime ταξιδιωτική εμπειρία. Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να ταξιδέψουμε ως εκεί και να μην επισκεφθούμε το μεγαλοπρεπές Ταζ Μαχάλ ή να μη συμμετάσχουμε στο πιο ζωντανό και χρωματιστό φεστιβάλ… Ο λόγος γίνεται για τη Γιορτή των Χρωμάτων, που φέτος θα διεξαχθεί σε διάφορες πόλεις της χώρας, στις 21 Μαρτίου. Μια εικονική μάχη με χρώματα είναι η γιορτή του Χόλι στην Ινδία, που με τα χρόνια έχει εξελιχθεί σε ένα από τα δημοφιλέστερα δρώμενα του πλανήτη, με χιλιάδες επισκέπτες κυρίως νέας ηλικίας, που επιθυμούν να γιορτάσουν και να γίνουν ένα με τους ντόπιους.

Η ιστορία της Γιορτής
Η Ινδία για μια ημέρα γεμίζει απ’ άκρη σ΄ άκρη με χρωματιστή σκόνη και χαμογελαστούς ανθρώπους που δημιουργούν έναν φαντασμαγορικό καμβά! Πέρα, όμως από τις όμορφες εικόνες και το ασταμάτητο πάρτι, η Γιορτή Χόλι (ή Γιορτή Χρωμάτων) έχει βαθιές καταβολές και έναν βαθύτερο συμβολισμό. Ο εορτασμός εξυμνεί τη νίκη του καλού υπέρ του κακού, το τέλος του χειμώνα και την έναρξη της άνοιξης και αυτό φυσικά είναι από μόνο του μια υπέροχη ευκαιρία για ένα πολύχρωμο, πολυπολιτισμικό φεστιβάλ!

Η προέλευση του εορτασμού συνδέεται φυσικά με διάφορες μυθολογίες. Η καύση της δαιμόνισσας Holika, βασίζεται στον θρύλο του Ράντα και της θεότητας Κρίσνα., ένα ζευγάρι- σύμβολο αιώνιας πίστης, αγάπης, αφοσίωσης για τους Ινδούς. Σύμφωνα με την τοπική μυθολογία, ο Κρίσνα αγάπησε την θεά Ράντα, λόγω όμως του διαφορετικού χρώματος των δερμάτων τους, έβαψε το πρόσωπό της, ώστε να έχει το ίδιο χρώμα με το δικό του. Μάλιστα, οι σύγχρονοι ερωτευμένοι τιμούν αυτή την παράδοση, βάφοντας τα πρόσωπά τους το ίδιο χρώμα, κατά την διάρκεια των εορτασμών.

Νεό Δελχί
Γιορτάστε το παραδοσιακό φεστιβάλ σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή! Εκεί διαδραματίζεται ένα μεγάλο μουσικό Φεστιβάλ, για τους εορτασμούς του Χόλι. Αν μένετε οπουδήποτε κοντά στο Paharganj, να είστε έτοιμοι να… καλυφθείτε με χρώμα από τους ντόπιους, αν βγείτε έξω. Αν μπορείτε, δοκιμάστε να πάρετε εισιτήρια στο Φεστιβάλ Holi Moo (το οποίο αποτέλεσε στο παρελθόν το φημισμένο Φεστιβάλ Αγελάδας). Στη γιορτή αυτή συμμετέχουν πάνω από 40 καλλιτέχνες, μουσικοί και performers της Ινδίας. Το περιβάλλον είναι αρκετά ασφαλές για τους τουρίστες, και παρέχονται μη τοξικά χρώματα, καθώς και ψεκαστήρες! Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διασκεδάσετε σε ένα ξέφρενο, μεγάλο πάρτι! Λερωθείτε άφοβα!

Holi Festival
Ρατζαστάν, Dhulandi Φεστιβάλ
Tο διάσημο Φεστιβάλ Holi ή το Φεστιβάλ Χρωμάτων, γιορτάζεται ως Φεστιβάλ Dhulandi στην Jaipur (στην ουσία προκειται για τη γνωστή γιορτή των Χρωμάτων). Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, οι ινδουιστικοί ναοί γύρω από το ξενοδοχείο είναι διακοσμημένοι ολόκληροι σε πλούσια χρώματα και η πόλη ετοιμάζεται για να υποδεχθεί τους επισκέπτες της! Το φεστιβάλ γιορτάζεται με πολύ ιδιαίτερο τρόπο στη Τζαϊπούρ, καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει μια μεγάλη εκδήλωση ειδικά για τους ξένους τουρίστες. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στους εξωτερικούς χώρους του ξενοδοχείου Khasa Kothi (δε χρειάζεται να διαμένετε στο ξενοδοχείο για να εξασφαλίσετε τη συμμετοχή σας). Μια ολόκληρη ημέρα είναι αφιερωμένη στον «χρωματοπόλεμο», με λαικές μουσικές εκδηλώσεις από τοπικούς καλλιτέχνες.

Όλο το κλίμα είναι ιδανικά διαμορφωμένο ώστε να υποδεχθείτε την άνοιξη με τον καλύτερο και πιο διασκεδαστικό τρόπο!Οργανωμένες εορταστικές εκδηλώσεις γίνονται και στο κεντρικό ξενοδοχείο Diggi Palace, όπου διεξάγονται συναρπαστικές δραστηριότητες όλη μέρα για να γνωρίσετε από κοντά την κουλτούρα αλλά και τον αυθεντικό τρόπο με τον οποίο οι ντόπιοι γιορτάζουν το Holi! Επιπλέον, γίνονται και ομιλίες που παρουσιάζουν την ιστορία αλλά και τη βαθύτερη σημασία της μεγάλης αυτής γιορτής, έτσι ώστε κάθε επισκέπτης, φεύγοντας, να έχει ζήσει όσο το δυνατόν πιο αυθεντικά γίνεται το πνεύμα του Holi. (www.hoteldiggipalace.com, Diggi House, Shivaji Marg, C-Scheme
Jaipur, Rajasthan 302004, 91 141 237 3091, 2366120 )

Τζαιπούρ, Εleholi Φεστιβάλ
Αν θέλετε να παρακολουθήσετε μια παραδοσιακή γιορτή Holi με ελέφαντες, δοκιμάστε το Eleholi Fest. Το Eleholi πραγματοποιείται κάθε Holi στη γνωστή φάρμα ελεφάντων Eleday, κοντά στο κάστρο Amber Fort στη Τζαιπούρ. (21 Μαρτίου, 9:00-17:00).

Extra info: Αν και η συμμετοχή ελεφάντων είχε απαγορευθεί, καθώς θεωρήθηκε ως βάναυσος τρόπος αντιμετώπισης των ζώων, εντούτοις υπάρχει ένα ειδικό πάρκο όπου εκτρέφονται ελέφαντες και οι συνθήκες έχουν ελεγχθεί! Oι συγκεκριμένες εορταστικές εκδηλώσεις διεξάγονται στον χώρο εδώ και 7 χρόνια, με πολλές και συναρπαστικές δραστηριότητες μέσα από διαφορετικά διαθέσιμα πακέτα, αναλόγως με το πώς θέλετε να περάσετε τη μέρα. Στόχος είναι να γίνετε κομμάτι της γιορτής και να νιώσετε… σαν ντόπιος! (http://www.eleholifest.com)

ΤΙPS
Προτιμήστε τα φυτικά χρώματα. Αγοράστε μόνο από κάποιο γνωστό κατάστημα!
Μην παραλείψετε να προμηθευτείτε αντι-αλλεργικά χάπια, σε περίπτωση που τα χρώματα σας προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα.
Προσπαθήστε να μην είστε μόνοι σας, αλλά προτιμήστε κάποιο οργανωμένο και γνωστό ταξιδιωτικό γκρουπ, το οποίο θα σας μεταφέρει με ασφάλεια στους χώρους των εορτασμών.
Extra tip: Στα περισσότερα μεγάλα ξενοδοχεία, διοργανώνονται ειδικές εκδηλώσεις για το Holi, παρέχοντας εξτρα ασφάλεια στους ξένους επισκέπτες.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here