Λινέλαιο: Το αντιφλεγμονώδες έλαιο με τα πολλαπλά οφέλη


Ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, έλαιο φιστικιού, έλαιο αβοκάντο – η λίστα με τα πολύτιμα αιθέρια έλαια είναι ατέλειωτη. Ομολογουμένως, μπερδευόμαστε και δεν γνωρίζουμε σε τι ωφελεί το καθένα και πώς ξεχωρίζουμε τα υγιεινά από τα ανθυγιεινά. Να είστε όμως βέβαιοι ότι το λινέλαιο συγκαταλέγεται στα υγιεινά.

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να γνωρίζουμε για το έλαιο λιναρόσπορου είναι υγιεινό κυρίως για την υψηλή του συγκέντρωση σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μια ομάδα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, σημαντικών για πολλές λειτουργίες στον οργανισμό μας – συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών, πνευμονικών, ανοσοποιητικών και ενδοκρινικών συστημάτων – και παίζει κρίσιμο ρόλο στη δομή των κυτταρικών μεμβρανών.

Μάλιστα, περιέχει το άλφα- λινολενικό οξύ, το οποίο μετατρέπεται σε υγιεινά λιπαρά που τα βρίσκουμε και στο ιχθυέλαιο. Γιατί να μην καταναλώσουμε λοιπόν κατευθείαν ιχθυέλαιο; Μπορούμε, αλλά το έλαιο του λιναρόσπορου αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές για χορτοφάγους και vegan, που ορισμένες φορές δυσκολεύονται να βρουν επαρκή επίπεδα υγιεινών λιπαρών.

Λινέλαιο και υγεία
Το λινέλαιο είναι άχρωμο έως υποκίτρινο φυτικό έλαιο που εξάγεται από τον ωριμασμένο και αποξηραμένο λιναρόσπορο μέσω συμπίεσης. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση λιναρόσπορου βοηθά στην ανακούφιση από δυσκοιλιότητα. Σε ένα πείραμα που έγινε σε 50 ασθενείς με καθημερινή χρήση λινέλαιο αποδείχθηκε το ίδιο αποτελεσματική στην δυσκοιλιότητα όσο και η χρήση ελαιόλαδου ή ελαφριών σκευασμάτων.

Άλλες έρευνες σε ζώα δείχνουν ότι το λινέλαιο έχει μέχρι και αντικαρκινικές προστατευτικές επιδράσεις και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης. Σε άλλες έρευνες έχει αποδειχθεί ότι η σκόνη λιναρόσπορου μπορεί να μειώσει ακόμα και τους αντιφλεγμονώδεις δείκτες (συγκεκριμένα τους TNF-α και C-αντιδρώσα πρωτεΐνη) στους άνδρες κατά τη διάρκεια έρευνας που διήρκεσε 42 ημέρες. Αυτοί οι δύο δείκτες είναι δύο από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους ελέγχουμε για χρόνιες φλεγμονές.

Φαίνεται επίσης ότι ο λιναρόσπορος έχει θετική επίδραση στην ισορροπία του σακχάρου και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό δεδομένου του γεγονότος ότι ο διαβήτης και ο προδιαβήτης εξελίσσονται σε επιδημία.

Λινέλαιο για την επιδερμίδα
Πολλοί είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν το λινέλαιο για τη βελτίωση της δερματικής τους υγείας. Και αν και οι έρευνες που υποστηρίζουν τη χρήση λινέλαιου δεν είναι αρκετά δυνατές, υπάρχουν κάποιες που δείχνουν ότι το λινέλαιο μπορεί να βελτιώσει τη συνολική ποιότητα της όψης της επιδερμίδας μας. Μάλιστα μία απέδειξε ότι το λινέλαιο μειώνει την ξηροδερμία, το ξεφλούδισμα και την ευαισθησία, ενώ βελτιώνει την απαλότητα και την ενυδάτωση.

Μια άλλη που διεξήχθη σε εργαστηριακά ζώα έδειξε ότι η δερματική βλάβη που συμβαίνει ως αποτέλεσμα του καπνίσματος μπορεί να βελτιωθεί μέσω του ALA και των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, που πιστεύεται ότι μειώνουν το οξειδωτικό στρες και ενεργοποιούν ακόμα και τη σύνθεση κολλαγόνου. Σημαντικό όμως είναι πριν χρησιμοποιήσουμε τακτικά το λινέλαιο για οποιοδήποτε λόγο, να επικοινωνήσουμε πρώτα με το γιατρό μας, ειδικά σε περίπτωση που λαμβάνουμε κάποια φαρμακευτική αγωγή.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ