Πολυκυστικές ωοθήκες: Απώλεια βάρους η πιο σημαντική συμβουλή


Απασχολεί περίπου 1 στις 10 γυναίκες, ενώ ανάμεσα σε εκείνες το 50% εμφανίζει αυξημένο βάρος. Οι πολυκυστικές ωοθήκες όμως δεν αποτελούν μία απλή υπόθεση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των κιλών. Η ορμονική ανισορροπία επηρεάζει όχι μόνο το αναπαραγωγικό σύστημα των γυναικών, αλλά και το μεταβολισμό. Η διατροφική καθοδήγηση είναι σημαντική και προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ενδιαφερόμενης γυναίκας. Κοινός παρονομαστής όμως όλων των συμβουλών είναι η διατήρηση ή η απώλεια βάρους.

Οι ειδικοί μιλούν για αλλαγές στον τρόπο ζωής

Τον Ιούλιο του 2018, δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαχείριση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Φορείς από την Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία συγκέντρωσαν τις επιστημονικές τους γνώσεις, αναδεικνύοντας τον τρόπο ζωής ως έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες καλής υγείας των γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες. Πιο περιγραφικά οι ειδικοί συμβουλεύουν:

  • Οι ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες και η συστηματική φυσική δραστηριότητα είναι απαραίτητες για την επίτευξη ενός φυσιολογικού βάρους, την εξισορρόπηση των ορμονών και τη συνολικότερη ποιότητα ζωής.
  • Οι γυναίκες με επιπλέον κιλά (Δείκτης Μάζας Σώματος >25), καλό θα ήταν να προσπαθήσουν να πετύχουν σταδιακή απώλεια 5% έως 10% του αρχικού σωματικού τους βάρους σε διάστημα έξι μηνών. Στόχος είναι η βελτίωση της κλινικής εικόνας και η ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Η ιδανική διατροφή για την απώλεια βάρους

Λόγω τον μεταβολικών αλλαγών που λαμβάνουν χώρα στο σώμα μίας γυναίκας με πολυκυστικές ωοθήκες, οι ειδικοί έχουν προσπαθήσει να βρουν την καταλληλότερη διατροφή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση στόχος δεν είναι απλά να «πέσει» ο δείκτης της ζυγαριάς, αλλά και η καλύτερη διαχείριση των ορμονών που ελέγχουν την όρεξη, την αποθήκευση λίπους και το μεταβολισμό της «ζάχαρης» ή καλύτερα των υδατανθράκων. Δίαιτες φτωχές σε υδατάνθρακές, πλούσιες σε πρωτεΐνη, με έμφαση στα καλά λιπαρά ή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη έχουν μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων. Όλες φαίνεται πως συνέβαλαν στην απώλεια βάρους, ενώ κάποιες ξεχώρισαν για τον καλύτερο έλεγχο των ορμονών και άλλες για την αποτελεσματικότερη δράση της ορμόνης ινσουλίνης. Θυμηθείτε πως η τελευταία είναι εκείνη που ρυθμίζει κατά κύριο λόγο τα περισσότερα μεταβολικά μονοπάτια του σώματος. Κανένα από τα παραπάνω διατροφικά πρότυπα δεν κατάφερε να υπερτερήσει. Έτσι οι διαιτολόγοι συμβουλεύουν πως η καλύτερη δίαιτα για μία γυναίκα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, είναι εκείνη που ταιριάζει στις δικές τις ανάγκες και τρόπο ζωής. Σε γενικές γραμμές μιλώντας, μία διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά και πρωτεΐνη, και φτωχή σε επεξεργασμένα τρόφιμα οδηγεί σε διατηρήσιμη απώλεια βάρους και βέλτιστο έλεγχο των μεταβολικών παραγόντων.

Τα οφέλη ενός υγειούς βάρους

Το φάσμα των οφελών από την διατήρηση ενός υγειούς βάρους είναι μεγάλο. Πρώτος «σταθμός» η αναπαραγωγική ικανότητα των γυναικών, η σταθεροποίηση του κύκλου, η γονιμότητα και οι λιγότερες επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη. Ακολουθεί η πρόληψη εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, υψηλής χοληστερόλης και άλλων παθήσεων της καρδιάς, για τα οποία οι συγκεκριμένη ομάδα γυναικών εμφανίζει αυξημένη προδιάθεση. Τέλος, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την καθοριστική επίδραση που έχει η απώλεια βάρους στη διάθεση, στην αυτοπεποίθηση και στη συνολικότερη ποιότητα ζωής ατόμων με πολυκυστικές ωοθήκες.

Κερδίστε τον έλεγχο του σώματός σας και του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, ξεκινώντας με μικρές καθημερινές διατροφικές αλλαγές. Μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός διαιτολόγου, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει με ασφάλεια και εμπειρία στο ταξίδι αυτό. 

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ