Δένδιας για Συμφωνία των Πρεσπών: Έγινε κακή διαπραγμάτευση από μια κυβέρνηση μειοψηφίας


«Η κυβέρνηση επιδίωξε και την εργαλειοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό της χώρας μας» και «υφίσταται ήδη τις συνέπειες, έχοντας καταστεί κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία συνεχίζει να κυβερνά με τη στήριξη “δανεικών βουλευτών”», δηλώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».

Ο κ. Δένδιας χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών «προϊόν κακής διαπραγμάτευσης» και αναφέρει πως το γεγονός ότι η συζήτηση στη Βουλή «έγινε χωρίς να υπάρχει το τελικό σώμα (corpus) του συνταγματικού κειμένου της γειτονικής χώρας, στο οποίο να περιλαμβάνονται οι συνταγματικές τροποποιήσεις που συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο κρατών», φανερώνει ότι πρόθεση της κυβέρνησης ήταν όχι να επιλύσει ένα πρόβλημα, αλλά να το παραπέμψει στο μέλλον στην πραγματικότητα, λόγω των αρκετών προβληματικών σημείων που εμπεριέχει η Συμφωνία».

Και τονίζει ότι η ΝΔ θα επιχειρήσει να διαπραγματευτεί ό,τι είναι δυνατόν να αλλάξει, «χωρίς βεβαίως να απωλέσουμε τη θεσμική σοβαρότητά μας».

Ερωτηθείς για τις μετακινήσεις βουλευτών, ο κ. Δένδιας διατυπώνει διαφορετική εκτίμηση όσον αφορά τη Νέα δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η Νέα Δημοκρατία διευρύνεται, ενώ προς τον ΣΥΡΙΖΑ μετακινούνται», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Η Νέα Δημοκρατία διευρύνεται συγκεκριμένα με πρόσωπα από όμορους πολιτικούς χώρους, τα οποία -ακόμη και όταν ανήκαν σε άλλα κόμματα- είχαν έναν σταθερά φιλελεύθερο ιδεολογικό προσανατολισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιθέτως επιδιώκει τη μετακίνηση προς αυτόν προσώπων ακόμη και γνωστών για τις εντελώς αντίθετες ιδεολογικές τους θέσεις, με αμοιβαία καιροσκοπικό στόχο: Να μην πέσει η κυβέρνησή του και τα συγκεκριμένα πρόσωπα να παραμείνουν βουλευτές».

Όσον αφορά το χρόνο διενέργειας βουλευτικών εκλογών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ εκτιμά ότι «το πιθανότερο σενάριο είναι όντως οι εκλογές να διεξαχθούν τον Μάιο». Ωστόσο δεν αποκλείει «ο κ. Τσίπρας να κρίνει ότι του χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να διεμβολίσει» την Κεντροαριστερά, αν και θεωρεί ότι «είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες για κάτι τέτοιο», καθώς «μια κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία στηρίζεται σε “δανεικούς” βουλευτές, δεν μπορεί να πάει μακριά».

Τέλος, δηλώνει ότι τον χαροποίησε η στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, οι οποίοι τον χειροκρότησαν για την τοποθέτησή του κατά της Χρυσής Αυγής, σημειώνοντας πως «απέναντι στο νεοναζιστικό μόρφωμα απαιτείται η ομόθυμη στάση των κομμάτων του “δημοκρατικού τόξου”, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις» και τονίζοντας πως «απαιτείται παράλληλα η αποφυγή πολιτικών συμπεριφορών και πρακτικών που οδηγούν στην εμπέδωση ενός κλίματος εθνικού διχασμού».

«Λυπούμαι, όμως, να πω ότι η κυβέρνηση με τη στάση της δείχνει συχνά να επιδιώκει την πόλωση και να επενδύει πολιτικά σε αυτήν, αποφεύγοντας την εθνική συνεννόηση ακόμη και σε κορυφαία ζητήματα ή κάνοντας λόγο για «ακροδεξιά Νέα Δημοκρατία», παρότι ο πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας κατ’ εξοχήν φιλελεύθερος πολιτικός», συμπλήρωσε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ