Πέθανε ο σκηνοθέτης Γιώργος Καρυπίδης

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 73 ετών, ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Καρυπίδης, έπειτα από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια

Ο Γιώργος Καρυπίδης άνηκε στη γενιά των Ελλήνων σκηνοθετών που γνώριζαν την κινηματογραφική τέχνη εξίσου καλά στη θεωρία και στην πράξη.

Από την φιλμογραφία του ξεχώρισε η ταινία «Στη σκιά του φόβου», η πιο αντιπροσωπευτική της κινηματογραφικής ματιάς του, που κινήθηκε ανάμεσα στη φαντασία και στην πραγματικότητα, στη μνήμη και στην ενοχή, στον παραισθητικό φόβο και τις ψυχικές «ανασκαφές».

Τελευταία ταινία του ήταν η «Ουτοπία» (2004).

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Καρυπίδη

Ο Γιώργος Καρυπίδης γεννήθηκε το 1946 στη Θεσσαλονίκη.

Εργάστηκε ως σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ στο Βερολίνο (SFB). Σκηνοθέτησε γύρω στα 100 ντοκιμαντέρ για την ελληνική τηλεόραση, ενώ κατά καιρούς δημοσίευσε άρθρα και διηγήματα του σε περιοδικά και εφημερίδες.

Η μικρού μήκους ταινία του «Θεόφιλος ο ζωγράφος» κέρδισε το 1979 το Α΄ Βραβείο στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών κατά το χρονικό διάστημα 1988-90.

Φιλμογραφία:

– 1967 Όριο (μικρού μήκους)

– 1975 Τελευταίος σταθμός: Κρόιτσμπεργκ (μικρού μήκους ντοκιμαντέρ)

– 1979 Ο ζωγράφος Θεόφιλος

– 1982 Επικίνδυνο παιχνίδι

– 1986 Μάγισσες

– 1988 Στη σκιά του φόβου

– 1992 Η ουρά του φιδιού

– 1992 Πεθαμένο λικέρ

– 1995 Μαγεμένοι

– 2004 Ουτοπία

Επίσης είχε γράψει τα βιβλία: Ανατολικά της Ζανζιβάρης, Η διάλεκτος του σκορπιού και Πρωταθλητής καταδύσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here