«Σαρώνουν» τα αποθεματικά από τα ταμεία των κρατικών φορέων


Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει να βγει στις αγορές, δεν αποκλείεται κι εντός της ημέρας, το υπουργείο Οικονομικών «σαρώνει» τα αποθεματικά από τα ταμεία των κρατικών φορέων.

Ετσι όλα τα αποθεματικά θα περάσουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αφήνοντας στους φορείς τα ποσά που χρειάζονται για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του επόμενου δεκαπενθημέρου.

Η απόφαση του Γιώργου Χουλιαράκη δίνει περιθώριο μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου σε όλους τους φορείς γενικής κυβέρνησης, να μεταφέρουν σε ειδικό λογαριασμό τα ταμειακά τους διαθέσιμα.

Από την 1η Μαρτίου όσοι δεν συμβιβαστούν θα έρθουν αντιμέτωποι με μαχαίρι στις επιχορηγήσεις του κρατικού προϋπολογισμού και καρατομήσεις των Διοικητικών Συμβουλίων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από αυτή τη διαδικασία μπορεί να μαζευτούν έως και πάνω από 7 δισ. ευρώ, τα οποία προστιθέμενα στο «ταμειακόμαξιλάρι» των περίπου 33 δισ. ευρώ, το αυξάνουν στα 40 δισ. ευρώ.

Όσοι φορείς αντιδράσουν και δεν θα συμμορφωθούν στις οδηγίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η απόφαση προβλέπει για αυτούς παύση του διοικητικού συμβουλίου και «μαχαίρι» στις κρατικές επιχορηγήσεις.

Να σημειωθεί πως σήμερα οι καταθέσεις των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στις ελληνικές τράπεζες ανέρχονται στα 16,5 δισ. ευρώ, από 11,4 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2017 και 10,7 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2016. Από τα 16,5 δισ. ευρώ τα 8,7 δισ. ευρώ αφορούν σε προθεσμιακές καταθέσεις.

Η «σάρωση» των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης θα έχει σε κάποιο βαθμό επίδραση στη ρευστότητα των τραπεζών, καθώς θα αποσυρθεί ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 5% του συνόλου των καταθέσεων.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ