Συγκίνηση στην εξόδιο ακολουθία της καθηγουμένης της Μονής Καρακαλά Ακακίας

Η εξόδιος ακολουθία της καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγίου Δημητρίου Καρακαλά μοναχής Ακακίας τελέσθηκε στις 12 μ.μ. από τον Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκτάριο

Η μοναχή Ακακία εκοιμήθη την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019 .Υπήρξε μια από τις σεβάσμιες μορφές του γυναικείου μοναχισμού στην Αργολίδα και διακρινόταν πάντα για την αγάπη με την οποία περιέβαλλε όλο τον κόσμο και την πραότητά της

Η καθηγούμενη μοναχή Ακακία κατά κόσμο Ειρήνη Χειλαδάκη γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης στις 11 Δεκεμβρίου του 1928 και από μικρή έδειξε την μεγάλη αγάπη της προς την εκκλησία και τον Χριστό.

Το όνειρο της να την υπηρετήσει έγινε πραγματικότητα όταν έγινε μοναχή και κατόπιν ηγουμένη στο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου Καρακαλά.

Πλήθος κόσμου από όλη την Αργολίδα και όχι μόνο παρακολούθησε την εξόδιο ακολουθία της μοναχής που ήταν ιδιαιτέρως αγαπητή από πάρα πολύ κόσμο.

Η μονή του Αγίου Δημητρίου ή Καρακαλά είναι άγνωστο πότε κτίσθηκε μιας και δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία, αναφέρεται σε πατριαρχικό σιγίλιο του 1798. Γύρω στο 1800 καταστράφηκε από πυρκαγιά. Ξαναχτίστηκε το καθολικό της μονής το 1871, σε σχέδιο ναού της Κύθνου, με μορφή αρχιτεκτονική από την Τραπεζούντα αλλά και στοιχεία ρυθμού φράγκικα. Είναι αγιογραφημένο από τον Χ. Βούλγαρη με ξυλόγλυπτο τέμπλο. Το μοναστήρι είχε σημαντική συμβολή στην επανάσταση του 1821 όπου ο ηγούμενος του Διονύσιος Σουρίλας ξεσηκώνει Χέλι και Κοφίνι και παίρνει και ο ίδιος μέρος στην πολιορκία του Ναυπλίου. Και αργότερα όσοι γλίτωσαν από τη μάχη του Πέτα, ήρθαν στο μοναστήρι του Καρακαλά να γίνουν πυρήνας τακτικού στρατού. Το 1943 τέλος οι Γερμανοί ανατίναξαν τα λίγα κελιά πού είχε τότε η μονή. Το Μοναστήρι είναι γνωστό για τα υπέροχα εργόχειρα και κεντήματα που φτιάχνουν οι αδερφές, μίας εξ αυτών και η μακαριστή ηγουμένη Ακακία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here