Δραματική δήλωση του Πάπα: «Φοβάμαι μη χυθεί αίμα στη Βενεζουέλα»


Στην κατάσταση στην Βενεζουέλα αναφέρθηκε ο πάπας Φραγκίσκος κατά την πτήση της επιστροφής του από τον Παναμά στο Βατικανό.

«Φοβάμαι μην χυθεί αίμα. Και για τον λόγο αυτόν ζητώ να φανούν μεγάλοι όσοι μπορούν να βοηθήσουν να λυθεί το πρόβλημα. Το πρόβλημα της βίας με τρομάζει αφάνταστα. Αν έχουν ανάγκη από βοήθεια, ας συμφωνήσουν και ας την ζητήσουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο ποντίφικας.

Ο Φραγκίσκος πρόσθεσε ότι «στηρίζει όλον τον λαό της Βενεζουέλας, ο οποίος υποφέρει» και δεν παρέλειψε να τονίσει:

«Αν έλεγα, ακούστε τη μια ή την άλλη χώρα, θα υιοθετούσα έναν ρόλο που δεν γνωρίζω. Θα ήταν μια ποιμαντική αβλεψία από μέρους μου και θα προκαλούσα ζημιές. Τα λόγια που είπα τα σκέφθηκα τόσες και τόσες φορές, εξέφρασα την εγγύτητά μου και όσα νιώθω. Υποφέρω για όλα αυτά, πρέπει να συμφωνήσουν. Δεν τα καταφέρνουν; Χρειάζεται μια δίκαιη και ειρηνική λύση», τόνισε ο πάπας Φραγκίσκος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Πιέζει ακόμη περισσότερο η κυβέρνηση Τραμπ

Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι αποδέχθηκε τα διαπιστευτήρια ενός απεσταλμένου του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος, και θα τον θεωρεί στο εξής αντιπρόσωπο του κράτους της Λατινικής Αμερικής στις ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωσή του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανέφερε πως η Ουάσινγκτον αποδέχθηκε τον διορισμό, από τον Γκουαϊδό, του Κάρλος Αλφρέντο Βέκιο, στελέχους της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, στη θέση του επιτετραμμένου στις ΗΠΑ και πρόσθεσε πως ο Βέκιο θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες όσον αφορά τα διπλωματικά θέματα.

Ο εκλεγμένος σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο είναι αντιμέτωπος με μια χωρίς προηγούμενο πρόκληση για την εξουσία του μετά την απόφαση του Γκουαϊδό, του προέδρου της Βουλής -του μοναδικού θεσμού στη χώρα που ελέγχει η αντιπολίτευση- να αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος εν ενεργεία την περασμένη εβδομάδα. Η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2018.

Ο Γκουαϊδό εξασφάλισε ευρεία διεθνή υποστήριξη, πάνω απ’ όλα από την κυβέρνηση του Τραμπ. Το Σάββατο, εξάλλου, ο στρατιωτικός ακόλουθος της Βενεζουέλας στην πρεσβεία της χώρας στην Ουάσινγκτον, ο συνταγματάρχης Χοσέ Λουίς Σίλβα, τον αναγνώρισε ως πρόεδρο, αποσκιρτώντας από την κυβέρνηση του Μαδούρο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Βέκιο είχε φύγει από τη Βενεζουέλα το 2014, μετά τη φυλάκιση του Λεοπόλδο Λόπες, άλλου ενός από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ