Ανακαλύφθηκε νέο ναυάγιο στο Φάληρο – Δείτε το βίντεο από τους υποβρύχιους δύτες


Στις 27 Δεκεμβρίου 2023, η καταδυτική ομάδα Addicted2h2o σε συνεργασία με το καταδυτικό Diver’s Corner πραγματοποίησε έρευνα πεδίου στην ευρύτερη περιοχή του Φαλήρου έκανε μια νέα ανακάλυψη στο Φάληρο!

Επρόκειτο για μια συλλογική κατάδυση από ομάδα δυτών κλειστού και ανοιχτού κυκλώματος οδήγησε στην αξιοσημείωτη εύρεση συντριμμιών βυθισμένων σε βάθος 60 μέτρων.

Οι δύτες φωτογράφισαν και κινηματογράφησαν σχολαστικά αυτό το ιστορικό ναυάγιο. Η αρχική ανάλυση του αξιότιμου φίλου, συν δύτη της ομάδας και ιστορικό ναυαγίων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Δημήτρη Γκάλον, υπονοεί μια συναρπαστική πιθανότητα – θα μπορούσε να είναι τμήμα του αεροσκάφους JU52, με αριθμό παραγωγής 7098, το οποίο συνετρίβη στο Φάληρο αμέσως μετά την απογείωση στις 28 Νοεμβρίου 1943.

Το ναυάγιο αποκαλύφθηκε στην ομάδα σε ένα γαλήνιο τοπίο σε αμμώδες βυθό. Αρχικά οι δύο δύτες κλειστού κυκλώματος καταδύθηκαν πρώτοι και παρέμειναν στο ναυάγιο για 35 λεπτά, καταγράφοντας λεπτομερή πλάνα των συντριμμιών. Αργότερα στη προσπάθεια τους αυτή συμμετείχαν και άλλοι δύο δύτες, και η εξερεύνηση του ναυαγίου συνεχίστηκε από κοινού.

Τα αναμφισβήτητα ίχνη ενός αεροσκάφους – θραύσματα της κύριας ατράκτου και της ουράς, ένα φτερό και διάσπαρτα μικρότερα κομμάτια – δίνουν μια ζωντανή εικόνα αυτού του ιστορικού ευρήματος. Είναι πιθανό αυτό το τμήμα να βρήκε τον τόπο ανάπαυσης του αφού παγιδεύτηκε σε δίχτυ τράτας και σύρθηκε στην τρέχουσα θέση του. Αυτή η υπόθεση αποκτά αξιοπιστία από τα ενδεικτικά σημάδια που βρέθηκαν στα συντρίμμια – μια στοιχειωμένη μαρτυρία για το τραγικό παρελθόν του.

Το στριμμένο μέταλλο και τα διαλυμένα κομμάτια της ατράκτου φέρουν τα σημάδια του υποβρύχιου ταξιδιού του. Τα δίχτυα που φαίνονται σε τμήματα των συντριμμιών υποδηλώνουν περαιτέρω την εμπλοκή του από αλιευτικά εργαλεία, παρέχοντας μια οπτική αφήγηση αυτού του συγκλονιστικού κεφαλαίου της ιστορίας του.

Οι δύτες που ανακάλυψαν και καταδύθηκαν στο ναυάγιο ήταν οι Ερρίκος Κρανιδιώτης, Στέλιος Σταματάκης, Αλέξανδρος Λύκος, και Ιωάννης Σιμιρίδης. Υποστηρίχθηκαν με το σκάφος επιφανείας από τους Μάριο Παπαβασιλείου και Βασίλη Αδαμόπουλο. Η ομάδα έχει προγραμματίσει να εξερευνήσει και άλλους πιθανούς μέσα στο 2024 και ευελπιστεί σε νέες ανακαλύψεις.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ