Ομόφυλα ζευγάρια: Οι αντιδράσεις της εκκλησίας και ποιοι γαλάζιοι επιμένουν στο «όχι» – Στο υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθεί σήμερα το νομοσχέδιο


Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια  που αφορά στον γάμο και την τεκνοθεσία θα απασχολήσει τo σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει στις 12:00 το μεσημέρι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο Υπουργικό επίσης θα συζητηθεί το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, για επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης.

Το ενδιαφέρον βέβαια εστιάζεται στους βουλευτές που έχουν εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή τους με το νομοσχέδιο. Πάντως, πολλά θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες μέρες αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσουν τελικά οι Μάκης Βορίδης και Μαρία Κεφαλά.



Αλλά θα είναι ενωτικός και συσπειρωτικός όπως έδειξε με τις αναρτήσεις που έκανε και το σαφές μήνυμα που περνά: «Πάμε μπροστά, στηρίζοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά τις όποιες διαφορές υπάρχουν». Ο Υπουργός Επικράτειας φαίνεται πως δεν θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και θα πάει στην αποχή. Ερωτηματικό παραμένει τι στάση θα κρατήσει η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφαλά αλλά και το μέλλον της στην Κυβέρνηση αν δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Τί θα κάνει ο Σαμαράς;

Όμως η Ηρώδου Αττικού αναμένει και την παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, με την οποία ο πρώην Πρωθυπουργός θα αναβαθμίσει την δεύτερη διαδοχική διαφοροποίησή του απέναντι σε μια κυβερνητική πρωτοβουλία, μετά το όχι στην τροπολογία για την εφάπαξ άδεια εργασίας σε μετανάστες. Ο κ. Σαμαράς έχει διαμηνύσει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, κριτικάροντας μάλιστα και τη διέξοδο της αποχής που έχει δοθεί στους διαφωνούντες της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Οι πληροφορίες από το περιβάλλον του πρώην Πρωθυπουργού, θέλουν τον κ. Σαμαρά να «οχυρώνει» το ΟΧΙ στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, με επιχειρήματα κατά των ρυθμίσεων του, τα οποία έχει διατυπώσει δημόσια. Επιπλέον ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να κάνει αναφορές που αφορούν στον ιδεολογικό προσανατολισμό της κυβερνητικής παράταξης.

Σπαζοκεφαλιά για την κυβέρνηση θα είναι και η στάση που θα κρατήσουν σήμερα στο υπουργικό, υπουργοί και υφυπουργοί που διαφωνούν με το νομοσχέδιο και έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα το καταψηφίσουν. Λογικά, θα πρέπει σήμερα να ξεκαθαρίσουν την στάση τους, αφού πρακτικά είναι ανορθόδοξο να εγκριθεί νομοσχέδιο αν υπάρχει έστω και ένας υπουργός που να διαφωνεί με αυτό.

Ομόφυλα ζευγάρια: Σε ποιες περιφέρειες είναι οι περισσότεροι διαφωνούντες

Ένα σημαντικό κομμάτι των βουλευτών – που είτε είναι αναποφάσιστοι είτε λένε «όχι- εκλέγονται σε περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, όπου στις εθνικές εκλογές τα πήγαν καλύτερο από τον μέσο όρο της επικρατείας κόμματα που κινούνται δεξιά της Ν.Δ. Την ίδια στιγμή υπάρχουν και μεγάλες περιφέρειες που όλοι οι γαλάζιοι βουλευτές αναμένεται να πουν «ναι», όπως για παράδειγμα ο Βόρειος Τομέας της Αθήνας.



Το επόμενο διάσημα θα φανεί τι θα πράξουν όσοι βουλευτές ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί και στην Πειραιώς εκτιμούν πως τελικά ένα μεγάλο μέρος των αναποφάσιστων θα υπερψηφίσει. Άλλωστε στην κυβέρνηση παράλληλα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δίνουν έμφαση και σε μέτρα στήριξης της οικογένειας, καθώς δεν θέλουν να χάσουν και ένα πιο παραδοσιακό ακροατήριο.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα στην Α Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται να πουν «ναι» ο Κώστας Γκιουλέκας και ο Δημήτρης Κούβελας (που μένει να φανεί αν θα καταψηφίσει ή θα επιλέξει την αποχή), ενώ ερωτηματικό είναι τι θα πράξει τελικά ο Στράτος Σιμόπουλος. Στο «όχι» είναι επίσης ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης (Ροδόπη), η Φωτεινή Αραμπατζή και ο Θεόφιλος Λεονταρίδης (Σέρρες).

Στη Μεσσηνία ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς λέει «όχι» και μάλιστα αναμένεται να μιλήσει και στη Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου. Να καταψηφίσει πρόκειται ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ενώ σοβαρές ενστάσεις έχει επίσης ο Περικλής Μαντάς.

Στην Α Αθηνών δεν θα υπερψηφίσει ο Θάνος Πλεύρης, ενώ μένει να φανεί τι θα πράξει τελικά ο Άγγελος Συρίγος που είναι αναποφάσιστος. Στο Νότιο τομέα της Αθήνας στο «όχι» είναι η Άννα Καραμανλή, ενώ θα απέχει ο Γιάννης Καλλιάνος. Επίσης αναμένεται να μην ψηφίσουν ο Κώστας Καραγκούνης (Αιτωλοακαρνανία), ο Ανδρέας Κατσανιώτης (Αχαΐα), ο Θανάσης Δαβάκης (Λακωνία), ο Μάξιμος Χαρακόπουλος (Λάρισα), ο Χαράλαμπος Αθανασίου (Λέσβος), ο Νότης Μηταράκης (Χίος) και ο Βασίλης Γιόγιακας ( Θεσπρωτία). Το επόμενο διάστημα θα φανεί ποιοι θα καταψηφίσουν και αν τελικά κάποιοι εξ αυτών θα επιλέξουν την αποχή.

Παράλληλα υπάρχουν και βουλευτές που έχουν εκφράσει προβληματισμούς αλλά δεν είναι ξεκάθαρο τι θα πράξουν όπως για παράδειγμα ο Γιάννης Οικονόμου, o Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Γιάννης Τραγάκης, ο Γιώργος Βλάχος, ο Θανάσης Μπούρας, ο Γιάννης Ανδριανός, ο Κώστας Βλάσης, ο Γιώργος Στύλιος, ο Τάσος Δημοσχάκης και ο Κώστας Κατσαφάδος.

Αναμένονται με ενδιαφέρον τα μηνύματα που θα εκπέμψει στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει ότι «αυτό που θέλουμε να κάνουμε με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια είναι να διευθετήσουμε ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας. Να αναγνωρίσουμε νομικά μια πραγματικότητα που υφίσταται και στη χώρα μας. Προσεγγίζουμε το θέμα από τη σκοπιά της δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης αδικιών και ανισοτήτων με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών. Δεν καινοτομούμε, αλλά θέλουμε να εφαρμόσουμε αυτό που ήδη συμβαίνει σε 20 χώρες της Ευρώπης και 36 του κόσμου».

Το δεύτερο σχετίζεται με το νομοσχέδιο που θέλει να φέρει προς ψήφιση του υπουργείο Δικαιοσύνης και αφορά στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, το λεγόμενο «νέο χάρτη των δικαστηρίων».

Νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια –  Τί θα συζητηθεί στο Υπουργικό

Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:

  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον Υφυπουργό Γιάννη Μπούγα του νομοσχεδίου για τον δικαστικό χάρτη
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.

Ο διάλογος Μητσοτάκη – Ιερώνυμου στη μυστική συνάντηση της 8ης Ιανουαρίου

Εντός της Ιεραρχίας, σύμφωνα με πληροφορίες και ενώπιον 82 Μητροπολιτών, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποκάλυψε τον διάλογο που είχε με τον Πρωθυπουργό στις 8 Ιανουαρίου, καθώς είχε δεχθεί βέλη για αυτή τη συνάντηση η οποία είχε μείνει μυστική.

«Πρόθεσή μου είναι να φέρω ένα σχέδιο νόμου το οποίο θα αφορά στον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, το οποίο θα αποκλείει την τεκνοθεσία από παρένθετη μητέρα και θα αποβλέπει μόνο στην υιοθεσία παιδιών», φέρεται να είχε δηλώσει προς τον Αρχιεπίσκοπο ο Πρωθυπουργός.



Ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε πως «το ζήτημα αυτό δεν είναι θέμα ενός προσώπου, ακόμη και του Αρχιεπισκόπου, αλλά όλης της Ιεραρχίας».

Το παρασκήνιο της Ιεράς Συνόδου: Πρόταση για ακοινωνησία βουλευτών
Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ του CNN Greece προ ημερών.

«Η Εκκλησία δεν νομοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για τους νόμους. Αν σιωπήσει, όμως, φέρει βαρύτατη ευθύνη και αυτοκαταργείται», υπογραμμίζεται στο κείμενο ενώ εξαπολύονται πυρά κατά των εμπνευστών του νομοσχεδίου.

Η Κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί το κάθετο «όχι», ξεκαθαρίζοντας πως ακούει τις απόψεις αυτές, αλλά η ίδια εφαρμόζει το πρόγραμμά της.

Παρά τα όσα δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος περί πιθανότητας δημοψηφίσματός, κανένας δεν έθεσε τέτοιο ζήτημα κεκλεισμένων των θυρών.

Αυτό το οποίο συνέβη, όπως είχαμε γράψει, ήταν ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέδωσε μία αυστηρή ανακοίνωση με την οποία είπε ένα κάθετο, ομόφωνο και ηχηρό «όχι» στον γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών.

Για το Μαξίμου αυτή η εξέλιξη ήταν απολύτως αναμενόμενη. Εξάλλου, πηγές έλεγαν τις προηγούμενες ημέρες ότι πέρα από την συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου η οποία αποκαλύφθηκε, τα ιδιαίτερα γραφεία τους ήταν σε συνεχή επικοινωνία εδώ και εβδομάδες για το ζήτημα.

Αυτό το οποίο προκαλεί ανησυχία στο Κυβερνητικό στρατόπεδο, δεν είναι τόσο το κείμενο το οποίο θα αναγνωστεί στις 4 Φεβρουαρίου στους ναούς όλης της χώρας, αλλά η επιστολή προς Βουλευτές στην οποία θα αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους η Εκκλησία είναι αντίθετη στον γάμο και στην τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών και κυρίως τα υπονοούμενα των συνεπειών για όσους επιλέξουν να την αγνοήσουν. Τι θα πρέπει δηλαδή να φοβούνται πως θα ακολουθήσει, εάν υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Ιεράρχης εντός της συνόδου πρότεινε μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες να επιβληθεί το επίτημο της ακοινωνησίας σε όσους Βουλευτές την αγνοήσουν. Κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να κοινωνούν κατά την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας, ενώ αυτό το μέτρο μπορεί να επεκταθεί και στην απαγόρευση της συμμετοχής στη Θεία Λειτουργία και στις άλλες ιερές ακολουθίες, γενικώς στον εκκλησιασμό.

Ανησυχία και προβληματισμός για συγκεντρώσεις και συλλογή υπογραφών

Και οι πονοκέφαλοι για τους «γαλάζιους» Βουλευτές και την Κυβέρνηση δεν σταματούν εκεί, καθώς η Ιερά Σύνοδος δίνει το ελεύθερο στους Μητροπολίτες να διοργανώσουν από συγκεντρώσεις μέχρι συλλογές υπογραφών, να προχωρήσουν σε καμπάνιες ενημέρωσης κατά του νομοσχεδίου σύμφωνα με την ποιμαντική τους κρίση.

Κεκλεισμένων των θυρών πάντως, στην Ιεραρχία ακούστηκαν και πιο επιθετικές φωνές οι οποίες επέμειναν πως «η ομοφυλοφιλία αποτελεί ψυχικά διαταραχή και πως είναι μία ασθένεια η οποία μπορεί να θεραπευτεί από την Εκκλησία». Εισήγηση για μεγάλη ειρηνική συγκέντρωση που προτάθηκε από τον Μητροπολίτη Μεσογαίας απορρίφθηκε σε πρώτη φάση.

Πρόταση για πορεία και για προσφυγή στο ΣτΕ

Στην χθεσινή 4ωρη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου υπήρξαν πολλές τοποθετήσεις επί του θέματος ενώ δεν έλειψαν και οι πιο αυστηρές αλλά και οι προτάσεις για πιο δυναμικές πρωτοβουλίες. Στο τέλος επικράτησε η μεγάλη αντίθεση στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Από τις τοποθετήσεις που ακούστηκαν ξεχώρισε αυτή του Μητροπολίτη Μεσόγαιας και Λαυρεωτικής, Νικόλαου, ο οποίος ήταν και ο εισηγητής της έκτακτης Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που πρότεινε μια ειρηνική πορεία στην Αθήνα προς υποστήριξη της οικογένειας.



Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεραρχίας, Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος μίλησε για τις ευθύνες των βουλευτών που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο αλλά και για τις πιέσεις που υπάρχουν από πιστούς στους ιερείς για συγκεκριμένους βουλευτές. Μάλιστα ο Μητροπολίτης Μεσογαίας, στο σημείο εκείνο, που ήταν και ο εισηγητής, ανέφερε πως πέρα από την «αμαρτία που πράττουν όσοι έχουν το πρόβλημα, μεγαλύτερη αμαρτία έχουν όσοι το δημιουργούν» αναφερόμενος στου βουλευτές.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ