5 τέλεια ελληνικά ταξίδια για τον χειμώνα


Θέλεις να πιάσεις χιόνι; Θέλεις να ξεχάσεις ότι κάνει κρύο στην Ελλάδα, κι ας μας είπαν οι Locomondo άλλα; Θέλεις να δοκιμάσεις τοπικές κουζίνες πλάι στο αναμμένο τζάκι και να περπατήσεις ανεξερεύνητα χωριά; Ό,τι και αν θέλεις να κάνεις, έχουμε ένα τέλειο ταξίδι στην Ελλάδα που να σε καλύπτει.

Αν είσαι λάτρης του χιονιού

Στα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα

Η Βασιλίτσα, το χιονοδρομικό κέντρο των Γρεβενών, έχει παραδοσιακά τη μεγαλύτερη σαιζόν απ’ όλα τα χιονοδρομικά της Ελλάδας κυρίως χάρη στο δυσθεώρητο υψόμετρό της, που αγγίζει τα 2.249 μέτρα. Και δεινός σκιέρ, όμως, να μην είσαι, τα Γρεβενά αποκλείεται να μην τα αγαπήσεις: Πέτρινα τοξωτά γεφύρια, φανταστική τοπική κουζίνα που περιλαμβάνει εκατό διαφορετικούς τρόπους να δοκιμάσεις και να αγαπήσεις τα μανιτάρια, κουκλίστικα χωριά γύρω τους και ένα καταπληκτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας είναι μόνο μερικά από τα χαϊλάιτ τους.

 

Αν είσαι απ’ αυτούς που μετρούν αντίστροφα για το καλοκαίρι
Στην Καλαμάτα

Μπορεί η γεωγραφική μας θέση να μας στέρησε παρ’ ολίγον έναν τόπο που να έχει πάντα καλοκαίρι (λίγο νοτιότερα να ήμασταν…) όμως ο ελληνικός νότος έχει σχεδόν αποκλειστικά ήπιους χειμώνες και η Καλαμάτα είναι το ιδανικό city break για να μισοξεχάσεις ότι έχουμε χειμώνα. Εδώ θα βολτάρεις ανάμεσα στα χρωματιστά νεοκλασικά της παλιάς πόλης, θα ανέβεις να χαζέψεις την θέα από το Κάστρο, θα πας τα πιτσιρίκια να ενθουσιαστούν στο Πάρκο Σιδηροδρόμων, θα δοκιμάσεις καταπληκτική κουζίνα και θα πεταχτείς για sightseeing στην Αρχαία Μεσσήνη, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους και εντυπωσιακότερους αρχαιολογικούς χώρους που έχεις δει ποτέ.

 

Αν θέλεις την ησυχία σου
Στα Μαστοροχώρια και τα πέριξ τους

Κόντρα στον ευρύτατα διαδεδομένο μύθο, ούτε στα Ζαγοροχώρια γίνεται χαμός τέτοια εποχή. Αν, παρ’ όλα αυτά, αυτό που ψάχνεις είναι ακόμα περισσότερη γαλήνη, ακόμα πιο ανέγγιχτα τοπία, ακόμα πιο αυθεντική ατμόσφαιρα χωριού, τα Μαστοροχώρια, λίγο βορειότερα από την Κόνιτσα, είναι ο προορισμός σου. Τα απόλυτα πέτρινα χωριά της Πυρσόγιαννης, της Βούρμπιανης, των Χιονάδων και της Δροσοπηγής σε περιμένουν να περπατήσεις τα λιθόκτιστα καλντερίμια τους, να δοκιμάσεις αγριογούρουνο πλάι στο αναμμένο τζάκι, και να πιάσεις κουβέντα με τους ντόπιους σε παραδοσιακά καφενεία χαζεύοντας τον χρόνο να περνάει αργά.

Αν είσαι καλοφαγάς
Στην Ξάνθη

Η θρακιώτικη κουζίνα της εγγυάται πως όπου και να πιάσεις τραπεζάκι για μεζεδάκια και ντόπια κρέατα, παραπονεμένος αποκλείεται να φύγεις, κι αυτός είναι ένας μόνο από τους λόγους να κανονίσεις ταξιδάκι ως την Ξάνθη. Μερικοί ακόμα είναι η κουκλίστικη παλιά πόλη της, οι ωραιότατες τιμές της (ακούει η Νότια Ελλάδα;) το πιο αυθεντικά έθνικ παζάρι που έχουμε να επιδείξουμε ως χώρα, η απόσταση αναπνοής που την χωρίζει από τα εκπληκτικά μυστηριακά Πομακοχώρια και τα φαντασμαγορικά τοπία του Νέστου και βέβαια το κλασικό και κοσμαγάπητο Καρναβάλι της, που πλησιάζει επικίνδυνα.

Αν είσαι εναλλακτικός τύπος
Στην Λίμνη Κρεμαστών

Περί τα 35 χιλιόμετρα έξω από το Καρπενήσι, η τεχνητή λίμνη Κρεμαστών και τα χωριουδάκια γύρω της είναι ένα από τα τελευταία ανεξερεύνητα μέρη στην Ελλάδα, ό,τι πρέπει για όσους αγαπούν να ανακαλύπτουν πρώτοι τα μέρη για τα οποία θα μιλά σε λίγο καιρό όλος ο κόσμος.

Πολύ κοντά στις όχθες της, η Ανατολική Φραγκίστα είναι ένα χωριό-μπιζουδάκι, φωλιασμένο μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίοί. Προσθέστε και το γεγονός ότι η Φραγκίστα βρίσκεται ακριβώς στη μέση της απόστασης από το Χιονοδρομικό Κέντρο του Καρπενησίου ως τη Λίμνη Πλαστήρα, πράγμα που εγγυάται άπειρες ευκαιρίες για εκδρομές, και έχετε ήδη φύγει.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ