Οι celebrities ως μητέρες: Οι εμπειρίες έξι διάσημων γυναικών γύρω από την μητρότητα


Μητρότητα η [mitrótita] : 1. η κατάσταση ή η ιδιότητα της γυναίκας που είναι μητέρα -ιδίως μικρών παιδιών: Οι χαρές / τα βάσανα της μητρότητας. Κοινωνική προστασία της μητρότητας. 2. η επιθυμία της γυναίκας να αποκτήσει παιδιά, καθώς και η αγάπη για τα παιδιά της: Το ένστικτο της μητρότητας. Αυτός είναι ένας περιεκτικός και σύντομος ορισμός της έννοιας της μητρότητας σύμφωνα με το λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας. Αν σε ρωτούσε, όμως, κάποιος τι σημαίνει μητρότητα, τότε το πιθανότερο είναι πως δεν θα απαντούσες τίποτα από τα παραπάνω. Διότι, ανεξάρτητα από τις εννοιολογικές επεκτάσεις της μητρότητας, που είναι σαφείς και περιγραφικές, η κατάσταση του να είσαι μητέρα εμπεριέχει τόσα πολλά και διαφορετικά στοιχεία, συναισθήματα και παραμέτρους που δύσκολα χωρά σε λέξεις συχνά.

Πώς “μεταφράζουν”, όμως, την έννοια της μητρότητας μερικές από τις μεγαλύτερες celebrities; Παρακάτω μπορείς να δεις τι έχουν να σου πουν τέσσερις διάσημες γυναίκες του κόσμου σχετικά με την προσωπική εμπειρία τους ως μητέρες.

Penélope Cruz

“Υπάρχουν τόσα πολλά ταμπού σχετικά με τις γυναίκες. Το αντιλαμβάνεσαι μεγαλώνοντας και έχοντας βιώσει διάφορες εμπειρίες ότι η κοινωνία εξαπατά πολύ τις γυναίκες -και τους άνδρες. Αυτή είναι η εικόνα που σου δημιουργεί η κοινωνία: ότι πρέπει να είσαι η σούπερ γυναίκα και πρέπει να βγεις από το μαιευτήριο μέσα σε 24 ώρες, φορώντας τα τακούνια σου. Όχι, είσαι ήδη superwoman! Όλες είμαστε, και εκείνες από εμάς που έχουν παιδιά, αλλά και όσες από εμάς δεν έχουν”.
-Marie Claire, 2019

Keira Knightley

“Νομίζω ότι δεν επιβραβεύουμε αρκετά τις γυναίκες για τον σωματικό και συναισθηματικό μαραθώνιο που ‘τρέχουν’ όταν γίνονται μητέρες. Προέρχομαι από ένα προνομιούχο περιβάλλον, έχω ένα φανταστικό υποστηρικτικό σύστημα, έχω υπάρξει απίστευτα τυχερή στην καριέρα μου, μπορώ να παρέχω καλή φροντίδα στο παιδί μου και παρ’ όλα αυτά το βρίσκω πραγματικά πάρα πολύ δύσκολο. Και είναι ok να το λέω αυτό. Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάω το παιδί μου, απλά παραδέχομαι ότι η έλλειψη ύπνου, η αλλαγή ορμονών, ο τρόπος που μεταλλάσσεται η σχέση με τον σύντροφό μου, είναι όλα πράγματα που με κάνουν να νιώθω ότι αποτυγχάνω σε καθημερινή βάση. Πρέπει να υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι δεν έχω αποτύχει και ότι απλά κάνω ό,τι μπορώ, αλλά δεν είναι εύκολο”.
-Balance, 2019

Claire Foy

“Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της τηλεοπτικής σειράς The Crown (όπου πρωταγωνιστεί), ο πρώτος βοηθός σκηνοθέτη με ρώτησε αν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε το γύρισμα για ακόμη μια ώρα. Ο χρόνος όμως είναι πολύτιμος και η δημιουργία ενός τηλεοπτικού προγράμματος είναι πολύ σημαντική. Αλλά το να επιστρέφω εγκαίρως στο σπίτι μου για να βάλω την κόρη μου για ύπνο είναι πολύ πιο σημαντικό για εμένα”.
-WSJ Magazine, 2019

Angelina Jolie

“Τα παιδιά μπορούν να προκαλέσουν δύο πράγματα. Μπορούν να σε βοηθήσουν να ωριμάσεις, και το κάνουν, και μπορούν επίσης να προσθέσουν μια μικρή αίσθηση ‘αγριότητας’ στην ζωή σου. Όλα τα παιδιά μου έχουν ένα επαναστατικό στοιχείο στον χαρακτήρα τους, το οποίο είναι υπέροχο και περίεργο. Δεν θέλω να είναι τα παιδιά που συμπεριφέρονται σαν τέλεια μικρά ανθρωπάκια και λένε πάντα μονάχα αυτό που είναι απολύτως κατάλληλο, επειδή τους το επιβάλλω εγώ. Πρέπει να βρουν τον εαυτό τους”.
-BBC Radio, 2018

Drew Barrymore

“Πάντα εξηγώ στην κόρη μου ότι αγαπώ την δουλειά μου. Δεν λέω ‘Πρέπει να πάω στην δουλειά’, κάνοντας γκριμάτσες, γιατί φοβάμαι ότι θα της δημιουργήσω αρνητικά συναισθήματα για κάτι που πολλές μητέρες πρέπει να κάνουν για να παρέχουν στην οικογένειά τους όσα χρειάζεται. Μια φίλη μου κάποτε είπε: ‘Ποτέ μην κάνεις τα παιδιά σου να νιώθουν ότι η δουλειά είναι ένα κακό πράγμα που σε κρατάει μακριά τους’ και συνειδητοποίησα ότι πολλές από εμάς τείνουμε να το κάνουμε αυτό, ώστε να αισθανθούν τα παιδιά μας καλύτερα και να τους δείξουμε ότι η δουλειά είναι αυτό το αηδιαστικό πράγμα που μας παίρνει μακριά τους. Θέλω να ενδυναμώσω τις κόρες μου, ώστε να σκέφτονται ότι η δουλειά είναι καλή και αναγκαία. Και αυτό θα μπορούσε να τις οδηγήσει στον δρόμο των ονείρων τους”.
-προσωπικό Instagram port, 2018

Rachel McAdams

“Ο κόσμος λέει ότι η ζωή σου (μετά την γέννηση ενός παιδιού) δεν είναι πλέον δική σου, αλλά προσωπικά είχα 39 χρόνια για να ασχοληθώ με εμένα, τόσο που με βαρέθηκα. Είμαι ευτυχισμένη που μπορώ επιτέλους να εστιάσω σε έναν άλλο άνθρωπο. Περίμενα πολύ καιρό για να βιώσω την μητρότητα και δεν ήθελα να το κάνω πριν νιώσω ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή. Περνάω πολύ καλύτερα ως μαμά, απ’ ό,τι ποτέ στην ζωή μου. Τα πάντα γύρω από την μητρότητα είναι ενδιαφέροντα και συναρπαστικά και με εμπνέουν. Ακόμη και οι δύσκολες ημέρες έχουν κάτι απολαυστικό. Βλέπεις τα πάντα μέσα από έναν συγκεκριμένο φακό: με πολλή ευαισθησία και ελευθερία νου. Είναι σαν να βρίσκεσαι όλη την ώρα σε ένα αεροπλάνο”.

-The Sunday Times, 2018

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ