Κρεατόπιτα με κολοκύθα και τυριά στην γάστρα

Το ψήσιμο στην γάστρα κάνει αποδεδειγμένα το φαγητό ή ότι άλλο ψήσουμε σε αυτήν, πολύ πιο νόστιμο.
Για την σημερινή μας συνταγή, επέλεξα να ετοιμάσω μια κρεατόπιτα την οποία δεν έψησα σε ταψί ή πυρέξ όπως συνηθίζω, αλλά στην γάστρα μου.

Είναι μια πλούσια κρεατόπιτα με κίτρινη κολοκύθα και τυράκια. Η κρεατόπιτα πριν μπει στον φούρνο, επικαλύπτεται με ένα μείγμα γιαουρτιού με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια γευστική κρούστα.
Σας την προτείνω για ένα γιορτινό ή Κυριακάτικο τραπέζι ή μπουφέ. Θα σας έλεγα μάλιστα να την σερβίρετε μέσα στην γάστρα, για μια πιο εντυπωσιακή παρουσίαση. Στολίστε την με τριμμένο καρότο και φύλλα δυόσμου, ώστε να της δώσετε χρώμα.
Πάμε να την ετοιμάσουμε!

Θα χρειαστούμε:
μισό κιλό φύλλα κρούστας
ελαιόλαδο
Για την γέμιση
600 γρ. μοσχαρίσιο κιμά δύο φορές αλεσμένο
500 γρ. ψίχα κίτρινης κολοκύθας, βρασμένη ή ψητή και πολύ καλά στραγγισμένη
120 γρ. γραβιέρα Νάξου ή Κρήτης
250 γρ. ανθότυρο
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
3 μεγάλα αυγά
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο για το σοτάρισμα των κρεμμυδιών
3 κουταλιές ελαιόλαδο επιπλέον
μισό κουταλάκι ξερή ρίγανη
2 κουταλιές φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
15 σταγόνες ταμπάσκο
1 γεμάτο κουταλάκι τριμμένη φρυγανιά
αλάτι και πιπέρι
Για την επικάλυψη
2 καλά γεμάτες κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι
6-7 κουταλιές αδιάλυτο γάλα εβαπορέ
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 καλά γεμάτη κουταλιά βούτυρο αγελάδας
1 μεγάλο αυγό

Στην πράξη:
Σε ένα τηγάνι βάζουμε 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε μέσα τον κιμά και τον σοτάρουμε. Προσθέτουμε τα ξερά κρεμμύδια τα οποία θα είναι πολύ ψιλοκομμένα και σοτάρουμε για 3 λεπτά ακόμα.
Προσθέτουμε την βρασμένη ή ψητή ψίχα κολοκύθας. Η κολοκύθα θα πρέπει να είναι πολύ καλά στυμμένη ώστε να μην βγουν υγρά που δεν θέλουμε στην πίτα.
Ανακατεύουμε καλά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ως η γέμιση να πιει τα υγρά της.
Κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά, ώστε να πέσει η θερμοκρασία της γέμισης.

Σε βαθύ μπολ ρίχνουμε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού. Κατόπιν προσθέτουμε το γιαούρτι, την γραβιέρα τριμμένη, το ανθότυρο λιωμένο με ένα πιρούνι, τρεις κουταλιές ελαιόλαδο ακόμα, την ξερή ρίγανη, τον φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο, το ταμπάσκο, την τριμμένη φρυγανιά και λίγο μαύρο πιπεράκι.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας και δοκιμάζουμε την γεύση. Αν θέλει αλάτι, θα προσθέσουμε όσο χρειάζεται.

Τέλος προσθέτουμε και τα 3 μεγάλα αυγά και ανακατεύουμε πολύ καλά, να ομογενοποιηθεί η γέμιση. Αφήνουμε το μπολ στην άκρη.

Λαδώνουμε η βουτυρώνουμε πολύ καλά μια στρογγυλή γάστρα μετρίου μεγέθους, πήλινη ή μεταλλική.
Βάζουμε έξι φύλλα κρούστας στον πυθμένα της γάστρας. Φροντίζουμε ενδιάμεσα να λαδώνουμε πολύ καλά το κάθε φύλλο. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων επάνω και έξω από την γάστρα. Ρίχνουμε μέσα την γέμιση της κρεατόπιτας και με ένα κουτάλι στρώνουμε την επιφάνειά της, να έχει το ίδιο πάχος παντού.
Βάζουμε από πάνω άλλα πέντε καλά λαδωμένα φύλλα και τα στρώνουμε ομοιόμορφα.

Τέλος βάζουμε άλλα δύο καλά λαδωμένα φύλλα στην επιφάνεια της πίτας, σουρώνοντάς τα λίγο.
Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν από την γάστρα, από τα έξι κάτω φύλλα δηλαδή, προς τα μέσα φτιάχνοντας ένα κόθρο.

Φτιάχνουμε την επικάλυψη.
Σε μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το γάλα εβαπορέ αδιάλυτο, μία κουταλιά ελαιόλαδο, ένα μεγάλο αυγό και λίγο αλατοπίπερο. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα πιρούνι ώστε το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
Αδειάζουμε την επικάλυψη στην επιφάνεια της πίτας, φροντίζοντας να πάει παντού και κυρίως να βραχεί ο κόθρος.

Με ένα μαχαίρι που κόβει καλά, χωρίζουμε την πίτα σε κομμάτια, ώστε να εισχωρήσει στα φύλλα το μείγμα του γιαουρτιού.
Μοιράζουμε την μια γεμάτη κουταλιά βούτυρο αγελάδας στην επιφάνεια της πίτας.
Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο μας στους 180 βαθ. Κελσίου, βάζοντας την σχάρα του στο μεσαίο ράφι.
Βάζουμε την γάστρα με την πίτα στον φούρνο και ψήνουμε για 50-55 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο μας ως να ροδίσει καλά η επιφάνειά της.

Αφού βγάλουμε την πίτα από τον φούρνο, την αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά περίπου. Κατόπιν σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here