«Στη χώρα υπάρχει ανησυχία, θα ήθελα λιγότερο θόρυβο στον κυβερνητικό συναπισμό», τόνισε μεταξύ άλλων ο Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.
Οι χειρισμοί του Όλαφ Σολτς έχουν σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω συρρίκνωση των ποσοστών του κυβερνητικού συνασπισμού.
Όλαφ Σολτς: Ανέλαβε και τις προσωπικές του ευθύνες για τις δυσλειτουργίες
Ο Καγκελάριος της Γερμανίας παραδέχθηκε λάθη της κυβέρνησης, ομολόγησε πως θα ήθελε «λιγότερο θόρυβο» στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού και αναγνώρισε ότι στην πατρίδα του υπάρχει «ανησυχία», ενώ, ανέλαβε και τις προσωπικές του ευθύνες για τις δυσλειτουργίες. Ακόμη, σημείωσε ότι ουδέποτε πέρασε από το μυαλό του να παραιτηθεί από την καγκελαρία.
«Ως Καγκελάριος, φέρω την ευθύνη για την κυβέρνηση. Τελεία», τόνισε ο Όλαφ Σολτς, αποφεύγοντας να επιρρίψει ευθύνες στους κυβερνητικούς του εταίρους. «Θα ήταν παράλογο να πω ότι δεν έχω ανάμειξη» στις διαφωνίες μεταξύ των κυβερνητικών κομμάτων. Μέχρι τώρα, σπανίως ήταν εφικτό να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις χωρίς μακροχρόνιες και δημόσιες διαφωνίες. Αυτό είναι μία μορφή αυτοκριτικής; Ναι», προσέθεσε.
Πάντως, ο κ. Σολτς εξέφρασε αισιοδοξία για το μέλλον της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι τα κεντρικά ζητήματα στα οποία υπήρχαν διαφορετικές «ιδεολογικοπολιτικές απόψεις», όπως οι περικοπές επιδοτήσεων ή η προώθηση μεγάλων έργων υποδομής, έχουν ήδη λίγο έως πολύ συζητηθεί, όμως, παραδέχθηκε ταυτόχρονα ότι δεν χρειαζόταν τόσος «ενοχλητικός θόρυβος» από το εσωτερικό της κυβέρνησης.
Ακόμη, περιέγραψε ως ελπιδοφόρο το γεγονός ότι μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματική τη χρήση κονδυλίων που προέρχονταν από δανεισμό για τις ανάγκες της πανδημίας του κορονοϊού σε άλλες πολιτικές, κατέστη δυνατό να προσαρμοστεί τόσο γρήγορα ο προϋπολογισμός του 2024.
Ο Όλαφ Σολτς σχολίασε ακόμη ότι αντιλαμβάνεται την «ανησυχία» στην κοινωνία και την αποδίδει στην ανασφάλεια που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Μπορεί κανείς να νιώσει ένα αίσθημα αβεβαιότητας, διότι ως μία οικονομικά ισχυρή χώρα, αντιμετωπίζουμε τώρα τις αδυναμίες μας προκειμένου σε είκοσι και τριάντα χρόνια από τώρα να υπάρχουν ακόμη εδώ καλές θέσεις εργασίας και να παραμείνουμε τεχνολογικά πρωτοπόροι», προσέθεσε.
«Ο συνασπισμός δεν ακολουθεί τον εύκολο δρόμο, αλλά προχωρά με θάρρος στις διαμάχες εν όψει των μεγάλων προκλήσεων. Τα τελευταία δέκα με δεκαπέντε χρόνια έμειναν ανεκμετάλλευτα, επειδή οι κυβερνήσεις απέφευγαν τις συγκρούσεις». Σε σχετική ερώτηση, διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες περί συνάντησης στην καγκελαρία με θέμα ενδεχόμενη αντικατάσταση εκείνου και τόνισε ότι ποτέ δεν σκέφθηκε να παραιτηθεί.
Σχετικά με την Ουκρανία, ο Όλαφ Σολτς επανέλαβε ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για τη στήριξη έναντι της Ρωσίας και εκφράζει αφενός δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν προβλέψει για εφέτος επαρκή βοήθεια για το Κίεβο και αφετέρου ενόχληση για την κριτική που ασκείται στο εσωτερικό της Γερμανίας, ότι η κυβέρνηση δεν στηρίζει αρκετά την Ουκρανία, παρότι κάνει πολλά περισσότερα από ό,τι τα άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.