Πανεπιστήμια: «Να σταματήσουν οι καταλήψεις στα ΑΕΙ», ζητούν οι πρυτάνεις – Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 12.00


Η κατάσταση, που επικρατεί στα πανεπιστήμια λόγω των κινητοποιήσεων και των καταλήψεων προκάλεσε την αντίδραση των πρυτάνεων όλων των ιδρυμάτων.

Συγκεκριμένα, ζήτησαν από τους φοιτητές να σταματήσουν τις καταλήψεις που αφορούν στα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, διότι πλήττουν την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων και θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων αλλά και το εαρινό εξάμηνο.

Μάλιστα, οι ίδιοι δηλώνουν υπέρ «ενός ανοιχτού πανεπιστημίου το οποίο είναι το μόνο που μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για τον δημοκρατικό διάλογο και την ελεύθερη έκφραση σχετικά με την σχεδιαζόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση».

Οι πρυτάνεις ζητούν τη στήριξη της Πολιτείας τόσο με σημαντική αύξηση της τακτικής επιχορήγησης όσο και με θέσεις μόνιμου διδακτικού και διοικητικού προσωπικού αλλά, όπως τόνισαν, «ο διάλογος για κάθε νέα μεταρρύθμιση προϋποθέτει ανοιχτό και σε πλήρη λειτουργία το Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο».

Πανεπιστήμια: Τί αποφασίστηκε για Σχολές του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ

Στο μεταξύ, όμως, σε κάποιες σχολές η εξεταστική χάθηκε για την τρέχουσα περίοδο και μεταφέρθηκε για τον Σεπτέμβριο. Το Συμβούλιο της Κοσμητείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ αποφάσισε ομοφώνως ότι οι εξετάσεις των προπτυχιακών μαθημάτων των Τμημάτων που τελούν υπό κατάληψη, Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών και Κοινωνιολογίας, που είχαν προγραμματισθεί για τη Δευτέρα (22/01) και Τρίτη (23/01), θα μεταφερθούν στην επαναληπτική εξεταστική περίοδο Σεπτεμβρίου ακαδ. έτους 2023-2024.

Για τα Τμήματα που δεν τελούν υπό κατάληψη, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Οικονομικών Επιστημών και Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, οι ανωτέρω ημέρες θα αναπληρωθούν στο τέλος της εξεταστικής περιόδου χειμερινού εξαμήνου ακαδ. έτους 2023-2024. Για τα Τμήματα που οι εγκαταστάσεις τους δεν τελούν υπό κατάληψη, Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας και Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου και οι εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά. Από την Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιούνται εξετάσεις μαθημάτων σύμφωνα με νέο πρόγραμμα που έχει αναρτηθεί στις ιστοσελίδες των Τμημάτων.

Στη Νομική σχολή του ΑΠΘ αποφασίστηκαν τα εξής: Το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ υπηρετεί στο σύνολό του το Δημόσιο Πανεπιστήμιο με τρόπο αδιαπραγμάτευτο, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, μέσα σε δύσκολες πολλές φορές συνθήκες, να διατηρήσει και να βελτιώσει το επίπεδο των σπουδών που παρέχει, ώστε οι απόφοιτοι της Σχολής να εξοπλισθούν με τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες, που θα τους επιτρέψουν να βρουν τη δουλειά που τους αξίζει και που να αντανακλά και να επιβραβεύει το υψηλό επίπεδο των προσόντων και των χαρισμάτων τους, χάρη στα οποία φοιτούν σ’ αυτή τη Σχολή.

Η Νομική Σχολή του ΑΠΘ είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης του επιπέδου των σπουδών της απ’ όπου και αν προέρχεται. Στο πλαίσιο αυτό, η παρεμπόδιση της συμμετοχής φοιτητών και φοιτητριών στις εξετάσεις τους συνιστά μέτρο υποβάθμισης των παρεχόμενων σπουδών, τη στιγμή που ολοκληρώθηκε επιτυχώς το χειμερινό εξάμηνο για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Η Νομική Σχολή αναγνωρίζει το δικαίωμα των φοιτητών και των φοιτητριών να διαμαρτύρονται για οποιοδήποτε θέμα κρίνουν σκόπιμο, ατομικά ή συλλογικά.

Πανεπιστήμια: Τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων αλλά και το εαρινό εξάμηνο

Αυτή η διαμαρτυρία, ωστόσο, δεν μπορεί να φτάνει στα άκρα, σε σημείο που να παρεμποδίζει φοιτητές και φοιτήτριες να εξεταστούν στα μαθήματά τους, βλάπτοντας ζωτικά συμφέροντά τους, πέραν του δικαιώματός τους να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες που παρέχει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Για τους παραπάνω λόγους, αποφάσισε ομόφωνα: α) να καλέσει όλους και όλες τους εξεταζόμενους και τις εξεταζόμενες φοιτητές και φοιτήτριες της Σχολής να προσέρχονται κανονικά στις προγραμματισμένες ημέρες και ώρες για να εξεταστούν στα μαθήματά τους της τρέχουσας εξεταστικής και β) να καταστήσει σαφές ότι μάθημα που δεν εξετάζεται κατά την τρέχουσα εξεταστική, δεν θα μπορέσει να επανεξεταστεί σε μεταγενέστερο χρόνο, διότι η Σχολή μας δεν έχει την πολυτέλεια, λόγω του μεγάλου αριθμού των εξεταζόμενων μαθημάτων, αφενός, και του μεγαλύτερου αριθμού των ενεργών φοιτητών μέσα στο Αριστοτέλειο, αφετέρου, να μεταθέτει την εξεταστική περίοδο κατά το δοκούν, πρώτον, διότι δεν υπάρχουν αίθουσες διαθέσιμες για κάτι τέτοιο και, δεύτερον, διότι θα πρέπει να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα του επόμενου εξαμήνου, ώστε να διενεργηθεί κανονικά το πρόγραμμα σπουδών στις 13 προβλεπόμενες εβδομάδες, προκειμένου να εξεταστούν τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου στην εξεταστική του Ιουνίου.

Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 12.00 κατά των μη κρατικών πανεπιστημίων

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή φοιτητών, μαθητών και εκπαιδευτικών, θα πραγματοποιηθεί στις 12.00 σήμερα το μεσημέρι στα Προπύλαια, κατά των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι στηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση των φοιτητών στα Προπύλαια και σε όλες τις κινητοποιήσεις ανά τη χώρα. Για το λόγο αυτό προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 14.00.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε, σε δική του ανακοίνωση, σημειώνει ότι ομόφωνα στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και προκηρύσσει επίσης τρίωρη στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 14.00 και επιπλέον στάση εργασίας για την κάλυψη των εκπαιδευτικών του Ολοήμερου και του διευρυμένου ωραρίου (14.00 – 17.30).

Κινητοποιήσεις θα πραματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη (Καμάρα), το Βόλο (Θόλο), την Ξάνθη (Κεντρική Πλατεία), την Κομοτηνή (Κεντρική Πλατεία), την Αλεξανδρούπολη (Δημαρχείο), το Ρέθυμνο (Δημαρχείο) και το Ηράκλειο (Πλατεία Ελευθερίας).

Στην Πάτρα, το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στις 11:30 στην Πλατεία Αγ. Γεωργίου, ενώ στα Χανιά στις 13:00 στη Δημοτική Αγορά.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ