Ευάλωτα στην κλοπή τα αυτοκίνητα με keyless είσοδο!


Μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 237 μοντέλα που διέθεταν σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί, αποκάλυψε πως μόνο 3 αυτοκίνητα δεν επέτρεψαν να κλωνοποιηθεί εξ᾽αποστάσεως το κλειδί και κατά συνέπεια να μην μπορούν να κλαπούν!

Το σύστημα εισόδου και ενεργοποίησης του αυτοκινήτου χωρίς κλειδί, είναι πλέον μια συνηθισμένη τεχνολογία, η οποία εμφανίζεται στα σύγχρονα αυτοκίνητα και ειδικότερα στα premium μοντέλα. Όμως οι hackers πλέον πέρα από το να προσπαθούν να μπουν στους υπολογιστές μας, προσπαθούν να διαρρήξουν και τα αυτοκίνητά μας, με την ασύρματη τεχνολογία να τους διευκολύνει πολύ σε αυτό.

Το τεστ διεξήχθη σε 237 μοντέλα της αγοράς, όπου τα 230 εξ αυτών ήταν αρκετά ευάλωτα σε μια ενδεχόμενη προσπάθεια ενός κλέφτη, ο οποίος θα είχε κλωνοποιήσει το κλειδί και θα μπορούσε με ευκολία τόσο να μπει στο αυτοκίνητο, όσο και να το θέσει σε λειτουργία. Στα υπόλοιπα τέσσερα υπήρχε η δυνατότητα μόνο του ξεκλειδώματος ή της εκκίνησης, ενώ μόνο 3 δεν επέτρεπαν καμία ενέργεια με το κλωνοποιημένο κλειδί.

Η ευκολία που εντοπίζουν οι κλέφτες, έγκειται στο γεγονός πως μπορούν να κλέψουν το σήμα αναγνώρισης που εκπέμπει το ασύρματο κλειδί, προς το αυτοκίνητο. Αν λοιπόν καταφέρουν να υποκλέψουν το συγκεκριμένο σήμα, τότε ενισχύοντας το, μπορούν να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό κλειδί και απλά να πάρουν το αυτοκίνητό σας και να φύγουν! H Γερμανική ομοσπονδία αυτοκινήτου (ADAC) ανέφερε ότι τυχόν πρακτικές όπως το τύλιγμα του ασύρματου κλειδιού με αλουμινόχαρτο (!) δεν είναι ιδιαίτερα επιτυχημένες και συνιστούν στους κατόχους να δουν με τους τεχνικούς συμβούλους των εταιρειών αν μπορούν να απενεργοποιήσουν το σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί.

Για την ιστορία μόνο η Jaguar i-Pace, το Land Rover Discovery και το Range Rover ήταν απολύτως ανθεκτικά σε κάθε είδους ψηφιακή επίθεση. Στον αντίποδα η BMW και η Mercedes έχουν προσθέσει αισθητήρες κίνησης στα ασύρματα κλειδιά τους. Αυτό σημαίνει πως το κλειδί εκπέμπει μόνο όταν κινείται, (π.χ. είναι στο χέρι ή στην τσέπη σας) κι έτσι οι επίδοξοι κλέφτες δεν θα πρέπει να υποκλέψουν το σήμα του όταν το έχετε απλά ακουμπισμένο στο τραπεζάκι του σαλονιού σας.
Μπορεί η ψηφιακή τεχνολογία να μας έχει λύσει σε πολλούς τομείς της ζωής μας τα χέρια, αλλά φαίνεται πως με την ίδια ευκολία μπορεί να μας αφήσει και με άδεια χέρια!


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ