Αυξάνονται τα καρδιαγγειακά περιστατικά, μειώνονται οι θάνατοι


Ο ρυθμός θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα στη χώρα μας είναι κατά μέσο όρο 485 θάνατοι ανά 100.000 άνδρες και 391 θάνατοι ανά 100.000 γυναίκες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος της Ελληνικής Καρδιολογικής Επιθεώρησης, που εκδίδεται από την ελληνική καρδιολογική εταιρεία.

Συνολικά στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι 83,4 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά προβλήματα και πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο αριθμός αντιστοιχεί στο 49% του συνόλου των θανάτων στις γυναίκες και στο 40% του συνόλου των θανάτων στους άνδρες.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Εταιρείας, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας, Κωσταντίνος Τσιούφης, «σύμφωνα με τις ετήσιες στατιστικές αναφορές, καταγράφεται σημαντική μείωση του ρυθμού θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και στεφανιαία νόσο με την πάροδο των ετών.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, ο ρυθμός θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα μειώθηκε κατά 31% στους άνδρες και κατά 39% στις γυναίκες και από στεφανιαία νόσο κατά 28% στους άνδρες και 39% στις γυναίκες». Υπάρχουν, ωστόσο ενδείξεις ότι τα νεοδιαγνωσθέντα καρδιαγγειακά περιστατικά αυξάνονται, ως αποτέλεσμα της αύξησης του πληθυσμού και της γήρανσης.

Επιδημία παχυσαρκίας

Στη χώρα μας, σχεδόν ένας στους 4 άνδρες και 1 στις 6 γυναίκες έχουν υπέρταση, ενώ περίπου 13% του συνολικού ενήλικου πληθυσμού έχει δυσλιπιδαιμία (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια). Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία επισημαίνει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει «επιδημία παχυσαρκίας», αφού 24% των γυναικών και 23% των ανδρών έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό, «λόγω έλλειψης άσκησης και κακής διατροφής».

«Οι σχετιζόμενοι με τον τρόπο ζωής παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας ενδέχεται επίσης να συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνησιμότητα στην Ελλάδα», αναφέρει η δημοσίευση. Οι καρδιολόγοι προτείνουν ενίσχυση προγραμμάτων που στοχεύουν στη διαχείριση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου μαζί με την ανάπτυξη εξειδικευμένων θεραπειών.

Πρωτιά και στους καρδιολόγους

Ο μέσος αριθμός καρδιολόγων ανά εκατομμύριο πληθυσμού στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας είναι 86.  Η Ελλάδα κατέχει μια από τις πέντε υψηλότερες θέσεις, καθώς έχουν καταγραφεί 277 καρδιολόγοι, 23 επεμβατικοί καρδιολόγοι, 17 ηλεκτροφυσιολόγοι και 33 καρδιοχειρουργοί ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Την ίδια ώρα, για κάθε εκατομμύριο Έλληνες, υπάρχουν κατά προσέγγιση 4 κέντρα που διενεργούν διαδερμικές στεφανιαίες παρεμβάσεις, 5 κέντρα εμφύτευσης βηματοδοτών, 2 κέντρα για εμφυτεύσιμους απινιδωτές και 2 καρδιοχειρουργικά κέντρα. Ετησίως διενεργούνται 1.293 διαδερμικές στεφανιαίες παρεμβάσεις, 711 εμφυτεύσεις βηματοδoτών, 96 εμφυτεύσεις απινιδωτών, 41 εμφυτεύσεις συσκευών καρδιακού επανασυγχρονισμού, 131 καταλύσεις και 502 επεμβάσεις αορτο-στεφανιαίας παράκαμψης (by-pass) ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ