Nέα πρόκληση Ακάρ: Δεν υποχωρούμε στη «γαλάζια πατρίδα» – Τι είναι αυτό που διεκδικούν; (vid, pic)

Με τα Τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να δημιουργούν μια τεταμένη κατάσταση παραμονές της επετείου των Ιμίων, ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ έρχεται με προκλητικές δηλώσεις του να ρίξει περισσότερο λάδι στη φωτιά

Αυτή τη φορά από τη βάση συντήρησης των αεροσκαφών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, ο υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι «συνεχίζουμε την παρουσία μας στη Γαλάζια πατρίδα όπου υπάρχουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας».

Παράλληλα το στέλεχος της Τουρκικής κυβέρνησης στην προσπάθεια του να αποδείξει για άλλη μια φορά ότι χώρα του λειτουργεί εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου αλλά και να δικαιολογήσεις την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ώρες στα Ίμια τόνισε: «Όταν το κάνουμε αυτό με όλη την ειλικρίνεια μας προσπαθούμε να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας με όλους τους γείτονες μας και κυρίως με την Ελλάδα. Όμως λόγω κάποιων πολιτικών παραγόντων και λανθασμένων υπολογισμών τα γεγονότα διαστρεβλώνονται. Γίνονται κάποιες προκλήσεις. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως αυτά δεν έχουν κάποια αποτέλεσμα».

Για άλλη μια φορά ο υπουργός Άμυνας εμφανίστηκε απειλητικός προς κάθε κατεύθυνση και ειδικά προς την Ελλάδα.

« Η Τουρκική Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο. Σε ζητήματα οικονομικά, στρατιωτικά και ασφάλειας, στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο δεν μπορούμε να εγκρίνουμε κανένα θέμα που να μην υπάρχει η Τουρκία», είπε ο Χουλουσί Ακάρ και συμπλήρωσε: «Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι. Από την άλλη όμως σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως δεν υποχωρούμε από κανένα δικαίωμα μας».

Έχουν τρελαθεί οι Τούρκοι: Casus Belli για τη «γαλάζια πατρίδα»

Θέλουν δική τους την ανατολική Μεσόγειο και απειλούν με πόλεμο – «Θα απαντήσουμε σκληρά στην Ελλάδα αν επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια»

Τον όρο «γαλάζια πατρίδα» χρησιμοποίησε σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος με έμφαση αποτύπωσε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Τουρκία στη ναυτική διάσταση της ισχύος της.

«Ο αγώνας μας σε αυτό που ονομάζουμε «γαλάζια πατρίδα» συνεχίζεται», ανέφερε για να προσθέσει ότι «στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο όπου κι αν αυτή βρίσκεται, δεν είναι δυνατόν να απεμπολήσουμε κανένα δικαίωμά μας και κανένα δίκαιό μας που απορρέει από διεθνείς συμφωνίες».

Την ίδια στιγμή, ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, AKP, προειδοποίησε την Ελλάδα να μην επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια δηλώνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση «η Τουρκία θα απαντήσει σκληρά».

Οι γεωτρήσεις
Οι δηλώσεις του Ακάρ πραγματοποιούνται σε μια περίοδο κατά την οποία η Άγκυρα έχει συνειδητά επιλέξει να απλώσει όλο το εύρος των διεκδικήσεών της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή».

Μετά τις ανακοινώσεις της Αθήνας περί τμηματικής επέκτασης των χωρικών υδάτων επανέφερε το casus belli ενώ ο ίδιος ο Ακάρ τις προηγούμενες ημέρες ανέπτυξε τον τουρκικό σχεδιασμό για ανατροπή του status quo των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όλα αυτά καταγράφονται περίπου δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των γεωτρήσεων της Exxon Mobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Την ίδια στιγμή, από χθες το πρωί το πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής» βρίσκεται στο εξωτερικό όριο του κόλπου της Αττάλειας σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από την πόλη της Αλάνια με συνοδεία μικρότερα βοηθητικά σκάφη.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να φανεί ποιες είναι οι προοπτικές προώθησης της γεώτρησης. Ο πρόεδρος της κρατικής εταιρείας πετρελαίων TPAO Μελίχ Χαν Μπιλγκίν δήλωσε χθες ότι η κίνηση αυτή αλλάζει το παιχνίδι για την Τουρκία, η οποία μεταξύ άλλων, προετοιμάζεται και για την κατασκευή εγχώριου πλωτού γεωτρύπανου.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ