Χειμερινές εκπτώσεις: Σε ρυθμούς προσφορών η αγορά – Οι παγίδες και πώς να τις αποφύγετε


Οι 7 κανόνες της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος για να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές δεν θα πέσουν θύματα των προσφορών

Σε ρυθμούς εκπτώσεων κινείται η αγορά με την κίνηση στα εμπορικά καταστήματα να είναι υποτονική, όπως διαπιστώνουν οι έμποροι.

Οι χειμερινές εκπτώσεις διαρκούν μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου και οι έμποροι ξεκίνησαν από νωρίς με μεγάλες προσφορές προκειμένου να προσελκύσουν τους καταναλωτές.

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος πάντως προειδοποιεί για φαινόμενα αισχροκέρδειας, και καλεί τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί, ώστε να μην πέσουν θύματα των προσφορών.

Έτσι, τους καλεί:

1. Να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν εκτός από την τιμή και την ποιότητα.

2. Nα αναζητούν στο διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν βάσει κωδικού ή μοντέλου ώστε να διαπιστώσουν αν όντως η τιμή είναι συμφέρουσα

3.Να οριοθετήσουν τις ανάγκες του και να προγραμματίσουν με λίστα τις αγορές τους βάσει και του οικογενειακού προϋπολογισμού τους.

4. Να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους συναλλαγής όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις.

5.Τα προϊόντα να φέρουν την αρχική και την τιμή ρποσφορά, όχι το ποσοστό της έκπτωσης

6. Να ζητάτε πάντα απόδειξη, και να προσέχετε στις προσφορές όπου δεν γίνονται αλλαγές ή επιστροφές.

7. Σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος που χρειαστεί επιστροφή ή αλλαγή η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη.

Τι προτιμούν οι καταναλωτές

Οι προτιμήσεις των καταναλωτών, κατά τη διάρκεια των τακτικών εκπτώσεων του χειμώνα, είναι καθιερωμένες και οι αγοραστικές συνήθειες εστιάζουν σε προσωπικές και οικογενειακές αγορές, όπως ένδυση και υπόδηση.

Πώς υπολογίζονται οι εκπτώσεις

Οι έλεγχοι από πλευράς των αρμόδιων οργάνων του υπουργείου Ανάπτυξης στην αγορά αναμένονται εντατικοί και διαρκείς, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα παραπλανητικών εκπτώσεων και ενδεχόμενα εξαπάτησης των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει από τις αρχές του 2023, κάθε ανακοίνωση μείωσης τιμής, θα πρέπει να γίνεται επί της χαμηλότερης τιμής των προηγούμενων 30 ημερών. Αυτή λαμβάνεται ως τιμή αναφοράς ώστε η επιχείρηση να προχωρά στη συνέχεια σε μείωσή της και όχι η τιμή των αμέσως προηγούμενων ημερών. Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που κυκλοφορεί στην αγορά το προϊόν. Όταν η τιμή μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια των 30 ημερών, πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών.

Σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που οι εκπτώσεις αποδειχθεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο των 20.000 ευρώ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ