Προσυμπληρωμένες οι φορολογικές δηλώσεις – Ποιους αφορά


Το μέτρο έχει ως βασικό στόχο να μειωθούν τα «περιστατικά» εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων

Σχεδόν έτοιμες θα είναι οι φορολογικές δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους, τα εισοδήματα των οποίων δεν άλλαξαν κατά το φορολογικό έτος για το οποίο υποβάλλουν τη δήλωση.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα διαθέτει στην πλατφόρμα προσυμπληρωμένη τη φορολογική δήλωση και ο φορολογόυμενος θα πρέπει να την υποβάλλει ο ίδιος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα γίνεται αυτόματα, εφόσον έχει λήξει η περίοδος υποβολής και θα τις εκκαθαρίζει.\

Το μέτρο, σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, αφορά περίπου 1 εκατ. φορολογούμενους και έχει ως βασικό στόχο να μειωθούν τα «περιστατικά» εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων αλλά και να εισπράττονται ταχύτερα τα φορολογικά έσοδα.

Η διαδικασία θα λειτουργεί αυτοματοποιημένα καθώς η φορολογική δήλωση όπως θα είναι προσυμπληρωμένη, θα εκκαθαρίζεται και θα αποστέλλεται από την ΑΑΔΕ το ύψος του φόρου που θα πρέπει να καταβληθεί.

Με το νέο σύστημα όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους θα είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ όπως και όλα τα ποσά των φόρων που παρακρατήθηκαν και προκαταβλήθηκαν. Επίσης θα είναι προσυμπληρωμένα και όλα τα ποσά των δαπανών που αναγνωρίζονται για έκπτωση από τον φόρο ή το εισόδημα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ