Κρίση πανικού: Αυτά είναι τα 20 βασικά συμπτώματα

Δυστυχώς, η κρίση πανικού απασχολεί περισσότερους από όσους πιστεύαμε. Πως θα καταλάβουμε όμως πως αυτό που έχουμε είναι μια κρίση πανικού και όχι ένα απλό άγχος.

Αυτά είναι τα 20 συμπτώματα μιας κρίσης πανικού:
1. Εφίδρωση
2. Τρέμουλο
3. Εξάψεις
4. Ρίγη
5. Δυσκολία στην αναπνοή
6. Αίσθημα πνιγμού
7. Πόνος στο στήθος
8. Ναυτία
9. Ζάλη
10. Αίσθημα λιποθυμίας
11. Μούδιασμα που το νιώθετε “σαν να σας τσιμπούν καρφίτσες και βελόνες”
12. Ξηροστομία
13. Αιφνίδια ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα
14. Κουδούνισμα στα αυτιά σας
15. Αίσθημα τρόμου ή φόβου θανάτου
16. Ανακάτεμα στο στομάχι
17. Αίσθημα “καψίματος” στα δάχτυλά σας
18. Τουρτούρισμα, σαν να κρυώνετε, ενώ κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην πραγματικότητας
19. Κλονισμός (ολόκληρο το σώμα τρέμει)
20. Τα σωματικά συμπτώματα σε μια κρίση πανικού είναι δυσάρεστα, και μπορούν επίσης να συνοδεύονται από έμμονες σκέψεις φόβου και τρόμου
21. Για το λόγο αυτό, τα άτομα με διαταραχή πανικού αρχίζουν να φοβούνται για το πότε θα τους συμβεί η επόμενη κρίση, κάτι που προκαλεί έναν φαύλο κύκλο “φόβου της κρίσης πανικού” και αυξάνει την πιθανότητα να επέλθει όντως μια νέα κρίση πανικού.

Μερικές φορές, τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού μπορεί να είναι τόσο έντονα, που μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε σαν να είστε έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι συμπτώματα όπως η ταχυπαλμία και το “λαχάνιασμα” στην αναπνοή σπάνια φτάνουν σε καρδιακή προσβολή. Αν και οι κρίσεις πανικού μπορεί συχνά να είναι τρομακτικές, εντούτοις δεν προκαλούν καμία σωματική βλάβη.

Οι άνθρωποι που έχουν γενική διαταραχή πανικού συνήθως μαθαίνουν να αναγνωρίζουν αυτό το “αίσθημα καρδιακής προσβολής” και μαθαίνουν πώς να ελέγχουν τα συμπτώματά τους.

Οι περισσότερες κρίσεις πανικού διαρκούν από 5 έως 20 λεπτά. Ορισμένες κρίσεις, ωστόσο, έχει αναφερθεί ότι διήρκεσαν ακόμα και μία ώρα.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here