ΣΟΚ! Τα παιδιά της Neverland καταγγέλλουν τον Τζάκσον


«Δεν χρειάζεται να δεις πάνω από δύο λεπτά του διάρκειας τεσσάρων ωρών ντοκιμαντέρ “Leaving Neverland”, για να συνειδητοποιήσεις ότι η υστεροφημία του Μάικλ Τζάκσον δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια». Η φράση αυτή του ρεπορτάζ της “Γκάρντιαν” για την πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης ταινίας του Νταν Ριντ στο Φεστιβάλ του Σάντανς τα λέει όλα.

Δύο νέοι άντρες, στα 30 τους, περιγράφουν στον φακό τις απίστευτες σεξουαλικές περιπέτειές τους στα χέρια του Μάικλ Τζάκσον, όταν ήταν και οι δύο παιδάκια κάτω από δέκα χρόνων. Οι φαν του σταρ τούς απειλούν με θάνατο, ενώ φυσικά το Ιδρυμα Τζάκσον χαρακτήρισε το ντοκιμαντέρ «μια εξοργιστική και αξιοθρήνητη προσπάθεια οικονομικής εκμετάλλευσης» του τραγουδιστή.

Η πρεμιέρα έγινε με ισχυρά μέτρα προστασίας, αλλά ευτυχώς μόνο λίγοι φανατικοί οπαδοί του Μάικλ Τζάκσον διαδήλωναν έξω από την αίθουσα. Μέσα, το κοινό, που είχε κυριολεκτικά πανιάσει, αποθέωσε τους δύο πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ όταν ανέβηκαν στη σκηνή. Ο ένας στήριξε τον άλλο, είπαν, για να βρουν το κουράγιο να αποκαλύψουν το μαρτύριό τους μετά από τόσα χρόνια.

Φαν του Μάικλ Τζάκσον διαμαρτύρονται έξω από την αίθουσα με πλακάτ Φαν του Μάικλ Τζάκσον διαμαρτύρονται έξω από την αίθουσα με πλακάτ | Photo by Danny Moloshok/Invision/AP, File
Οχι, δεν πήραν ούτε δολάριο. Δεν τους ήταν καθόλου εύκολο. Ούτε οι ίδιες οι μητέρες τους, που έχουν μεγάλη ευθύνη για όσα τράβηξαν, δεν τους πίστευαν στην αρχή. Προσπαθούν τώρα να περισώσουν ό,τι απέμεινε από μια ζωή γεμάτη κατάθλιψη, μίσος για τον εαυτό τους και διαλυμένες οικογενειακές σχέσεις. Αν και όπως λέει ο ένας, «δεν νομίζω ότι ο χρόνος μπορεί να με θεραπεύσει, το τραύμα γίνεται χειρότερο».

■ Ο Γουέιντ Ρόμπσον συνάντησε τον Μάικλ Τζάκσον όταν ήταν πέντε χρόνων. Η γνωριμία τους ήταν το έπαθλο για τη νίκη του σε διαγωνισμό μίμησης των χορευτικών κινήσεων του σταρ. Ο Τζάκσον ήταν το είδωλο και το πάθος αυτού του ευαίσθητου μικρού αγοριού, που προτιμούσε να χορεύει από το να παίζει με τα άλλα αγόρια. Ανάμεσα στους δυο τους αναπτύχθηκε μια θερμή φιλία, την οποία η μαμά του Γουέιντ έκανε ό,τι μπορούσε για να προωθήσει.

Γρήγορα η οικογένειά του άρχισε να κατοικεί στη Neverland, το περίφημο κτήμα του Τζάκσον, και η μαμά του έδινε την άδεια να μένουν οι δυο τους ολομόναχοι. Στα εφτά του χρόνια γνώρισε τη σεξουαλική κακοποίηση. Ο Μαικλ Τζάκσον τον ανάγκαζε σε στοματικό και πρωκτικό σεξ λέγοντάς του ότι «ο θεός τούς έφερε κοντά τον ένα στον άλλο». Του κακολογούσε τις γυναίκες, που δεν έπρεπε να τους έχει καμιά εμπιστοσύνη. Και, φυσικά, τον τρομοκρατούσε: «Αν πεις τίποτα, θα πάμε και οι δύο φυλακή».

■ Το δεύτερο θύμα του σταρ, ο Τζέιμς Σέιφτσακ, ήταν ομοίως ένα από τα παιδιά που τον λάτρευαν. Είχε κι αυτός μια μαμά μανιακή με την προώθηση του παιδιού της σε κύκλους σελέμπριτις. Συνάντησε τον τραγουδιστή όταν τσίμπησε ένα ρολάκι σε διαφήμιση της Πέπσι και μέχρι να γίνει δέκα χρόνων είχε αρχίσει να τον συνοδεύει στις περιοδείες του.

Η φιλία τους πήρε σεξουαλική τροπή: ο τραγουδιστής στην αρχή τον έβαζε να αυνανίζεται κι ένα βράδυ, ενώ κοιμόταν, του έκανε στοματικό έρωτα. Οταν το «δέσιμό» τους έγινε βαθύ, απέκτησαν σεξουαλικές σχέσεις, έμεναν μόνοι τους σε δωμάτια ξενοδοχείων, σε άλλο πάτωμα από τη δήθεν ανυποψίαστη μητέρα του, και στη συνέχεια είχαν επαφή σε κάθε γωνιά της απέραντης Neverland. Ο Τζάκσον τού εκμυστηρεύτηκε πώς ήταν η πρώτη σεξουαλική σχέση που είχε στη ζωή του και τον παντρεύτηκε σε μια γελοία τελετή. Ο Τζέιμς δείχνει τη βέρα του στην κάμερα, μαζί με άλλα κοσμήματα που του χάριζε ο τραγουδιστής όταν έκαναν σεξ.

«Μου είναι ακόμα πολύ δύσκολο να μη ρίχνω την ευθύνη στον εαυτό μου» λέει στην ταινία και τα χέρια του τρέμουν. «Θέλω να πω την αλήθεια τόσο δυνατά όσο τα ψέματα που έλεγα» ακούγεται και ο Γουέιντ Ρόμπσον. Το 2004-05 ήταν μάρτυρας υπεράσπισης του Μάικλ Τζάκσον στη δίκη για τη σεξουαλική κακοποίηση ενός άλλου παιδιού, του Γκάρβιν Αρβιζο.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί σε δύο συνέχειες στα κανάλια HBO και Channel 4.

Επιμέλεια: Βένα Γεωργακοπούλου

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ