Μανιταρόπιτα με σπιτικό φύλλο


Όταν στο σπίτι έχεις τα καλύτερα μανιτάρια φτιάχνεις και μια μανιταρόπιτα.

Έχουμε κι άλλη συνταγή της Λίνας λίγο διαφορετική από τη δική μου, χτες όμως ήθελα να αξιοποιήσω τα υλικά μου με ένα δικό μου τρόπο.

Τα εξαιρετικά μανιτάρια που αγόρασα από τους φίλους μου από το Αγρόκτημα Μαρίας Τσατίρη συν μια κεφαλογραβιέρα από το Καρπενήσι ήταν η αφορμή. Προστέθηκαν μερικά υλικά ακόμη που υπήρχαν στο σπίτι, αυτοσχεδιάζοντας και το αποτέλεσμα ήταν μια υπέροχη πίτα που συνοδεύσαμε με αυτή το γεύμα μας.

Δοκιμάστε την.

Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
6-8 κομμάτια 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος
30 λεπτά

Συστατικά
Για τη ζύμη
200 γρ αλεύρι σκληρό
60 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
70-80 ml νερό
Για τη γέμιση
500 γρ μανιτάρια διάφορα
1 πιπεριά κομμένη σε μέτριους κύβους
100 γρ κεφαλοτύρι χοντροτριμμένο
50 γρ μοτσαρέλα σε κύβους
2 αυγά
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2-3 κουτ σούπας ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε το αλεύρι το αλάτι και το βούτυρο. Με τα χέρια μας δημιουργούμε ένα μείγμα που μοιάζει με ψίχουλα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και δημιουργούμε μια ζύμη μαλακή. Δεν ζυμώνουμε πολύ. Τυλίγουμε τη ζύμη με σελοφάν κι αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες.

Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τις πιπεριές. Ετοιμάζουμε μια φόρμα ή ταψί διαμέτρου 24 εκατοστών.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο μαζί με το σκόρδο και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε τις πιπεριές και συνεχίζουμε ακόμη 2-3 λεπτά. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι, προσοχή στο αλάτι αν το τυρί μας είναι αρμυρό. Αποσύρουμε από την εστία κι αφήνουμε να κρυώσει.

Μοιράζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη το ένα μεγαλύτερο. Σε επιφάνεια εργασίας με τη βοήθεια του χοντρού πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο σε μέγεθος μεγαλύτερο από το ταψί μας έτσι που να καλύπτει και τα τοιχώματα και το μεταφέρουμε στο ταψί.
Προσθέτουμε στη γέμιση τα τυριά και τα αυγά χτυπημένα. (κρατάμε λίγο από τα αυγά για την επικάλυψη του πάνω φύλλου)
Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στο ήδη στρωμένο φύλλο.

Ανοίγουμε και το άλλο φύλλο και το στρώνουμε πάνω από τη γέμιση. Γυρίζουμε το φύλλο που περίσσευε προς τα μέσα κάνοντας ένα κόθρο.
Αλείφουμε την επιφάνεια με το αυγό που κρατήσαμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς και αέρα για 30 λεπτά, στο μεσαίο ράφι του φούρνου.

Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.

Σημειώσεις
Τα μανιτάρια μπορεί να είναι ένα είδος μόνο. Στις αγορές υπάρχουν πάγκοι που πωλούν διάφορα μανιτάρια και έχουμε την δυνατότητα να αγοράσουμε διάφορα.

Αν είστε από τους τυχερούς που μπορούν να βρουν μανιτάρια άγρια στο δάσος τότε η πίτα θα πάρει μια άλλη διάσταση, μακάρι να μπορούσα να έβρισκα λίγα.

Μπορείτε να προσθέσετε κρεμμύδια αντί της πιπεριάς, επέλεξα κάποιες πιπεριές που ήταν στο ψυγείο από άλλες μαγειρικές.

Τα τυριά μπορούν να ποικίλουν, η προσθήκη της μοτσαρέλας από εμένα έγινε για λόγους χρηστικούς (υπήρχε και έπρεπε να χρησιμοποιηθεί άμεσα). Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μια ξινομυζήθρα ή κάποιο άλλο μαλακό τυρί πικάντικο.

Αν δεν θέλετε να ανοίξετε φύλλο θα συνιστούσα ένα του εμπορίου του τύπου κουρού.

Εδώ να σας πω ότι η χρήση της φόρμας που εγώ επέλεξα ήταν λάθος μου παραβιάζοντας όσα λέω περί του σκεύους για τις πίτες, δεν ήταν η καλύτερη επιλογή, μόνο και μόνο για το ψήσιμο και το ξεφορμάρισμα. Προτιμήστε ένα πυρέξ ή ένα ανοξείδωτο ταψάκι.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ