Εξάρτηση μια ύπουλη κοινωνική μάστιγα

Εδώ ακριβώς έρχονται να παίξουν το ρόλο τους τα κατάλοιπα ή αλλιώς, πιο απλά, τα απωθημένα του ατόμου που ενεργοποιούνται από το ασυνείδητο, το εξωλογικό, το ενστικτώδες.

γράφει η Ιωάννα Χαρμπέα (κοινωνιολόγος/εγκληματολόγος)

Για παράδειγμα, ένα άτομο που θέλει να αυτοκαταστραφεί γιατί στο παρελθόν ένιωσε πόνο που προφανώς δε μπορούσε να αντέξει, αλλά πάρα ταύτα άντεξε γιατί τον εξοβέλισε στα βάθη της καρδιάς του, τώρα αυτός ο πόνος θα βγει στην επιφάνεια. Το άτομο θα θελήσει να καταστρέψει τον πόνο με τη χρήση αλκοόλ π.χ. στην ουσία, όμως, καταστρέφει τον ίδιο του τον εαυτό που δεν άντεξε αυτόν τον πόνο.

Άλλο παράδειγμα αποτελούν τα άτομα που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση ,ίσως γιατί στο παρελθόν ένιωσαν μια απόρριψη ή συνέβη κάποιο γεγονός που τους μείωσε την προσωπικότητα. Αυτά τα άτομα θα ασχοληθούν με την άπληστη κατανάλωση και την περιποίηση του εαυτού τους πέραν του δέοντος για να προβάλλουν την προσωπικότητα ή θα ασχοληθούν με το τζόγο, με κίνητρο να κερδίσουν χρήματα εφόσον το χρήμα στην εποχή και όχι μόνο (διαχρονικά θα έλεγα) αποτελεί ένδειξη κύρους και δύναμης.

Τα μη κοινωνικά άτομα θα χρησιμοποιήσουν, αλόγιστα και υπερβολικά, το κινητό τηλέφωνο και το ιντερνέτ για να καλύψουν τη μη κοινωνικότητά τους. Πίσω από μια οθόνη συνδιαλέγεσαι πιο άνετα από ό,τι face to face.

Τίποτα, λοιπόν, δεν είναι τυχαίο. Όλα είναι αλληλένδετα και έχουν λογική εξήγηση. Τα κατάλοιπα – απωθημένα των ατόμων- εκλογικεύονται με τις πράξεις τους.

Όλου του τύπου οι εξαρτήσεις μπορούμε να ισχυριστούμε ότι οφείλονται στα κατάλοιπα που ο καθένας μας κουβαλάει από τη βρεφική του ηλικία. Όταν κατά τη διάρκεια της ζωής μας δεν μπορέσουμε να εκτονώσουμε τα απωθημένα μας σε δημιουργικές εκφράσεις, τότε αυτά θα μετατραπούν σε κάποια μορφή εξάρτησης, η οποία πολλές φορές ενέχει βαθμό επικινδυνότητας τόσο για εμάς τους ίδιους, όσο και για το κοινωνικό σύνολο.

Σπείρε μια σκέψη και θα θερίσεις πράξη, σπείρε μια πράξη και θα θερίσεις συνήθεια, σπείρε μια συνήθεια και θα θερίσεις χαρακτήρα, σπείρε χαρακτήρα και θα θερίσεις πεπρωμένο. Η οποιαδήποτε μορφή εξάρτησης βλέπουμε ότι καθορίζει τη ζωή μας, το πεπρωμένο μας!

Η εξάρτηση είναι η ύπουλη μάστιγα της εποχής μας που αποπροσανατολίζει το άτομο από τον ενεργό ρόλο του στη ζωή, τους στόχους του, τις δραστηριότητες του και το καθηλώνει στο «βάλτο» του καθιερωμένου.

Τα ψηλότερα τείχη δεν είναι κτισμένα από τούβλα αλλά από ιδέες, σκέψεις, προκαταλήψεις. Σπάσε τα τείχη της κακής συνήθειας όταν αυτή υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής σου, για να περάσεις στην άλλη άκρη. Γίνε κυρίαρχος του εαυτού σου, διώχνοντας κάθε κακή μορφή συνήθειας και εξάρτησης και κάντο το συνειδητά! Η συνειδητή βίωση της αποκοπής από την κακή συνήθεια σφραγίζει την έναρξη της ωριμότητάς μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here