Φορολογικές δηλώσεις: Θα υποβάλλονται αυτόματα για 1 εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους


Έρχεται η αυτόματη υποβολή φορολογικής δήλωσης για 1 εκατυομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους

Έρχονται οι αυτόματες φορολογικές δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους. Αφορούν σε σχεδόν 1 εκατομμύριο υπόχρεους.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες Δευτέρα ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, παρουσιάζοντας το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ανεξάρτητης Αρχής για το 2024, η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ώστε να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος.

Έτσι για 1 εκατομμύριο φυσικά πρόσωπα που έχουν σταθερά εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις θα θεωρούνται οι δηλώσεις υποβληθείσες χωρίς οι φορολογούμενοι να κάνουν καμία κίνηση.

Οι συνεχείς παρατάσεις

H πλατφόρμα του taxisnet σχεδιάζεται να ανοίξει στα τέλη Μαρτίου για την υποβολή των δηλώσεων οπότε εκτιμάται ότι με την άμεση προώθηση ενός εκατομμυρίου φορολογικών δηλώσεων, θα περιοριστεί σημαντικά και το πρόβλημα με τις συνεχείς παρατάσεις που δίνονται κάθε χρόνο.

Οι φορολογούμενοι θα έχουν την δυνατότητα να εισέρχονται στην πλατφόρμα και θα ελέγχουν την ορθότητα των στοιχείων που είναι προσυμπληρωμένα. Εάν όλα είναι ορθά δεν θα έχουν παρά να υποβάλουν τη δήλωση και αυτομάτως να εκδοθεί ο λογαριασμός της εφορίας.

Εάν διαπιστώσουν ότι υπάρχουν αλλαγές οι οποίες δεν έχουν περάσει στο σύστημα της ΑΑΔΕ, τότε θα υπάρχει δυνατότητα για διορθώσεις ή προσθήκες. Ακόμη και εάν οι φορολογούμενοι δεν προχωρήσουν σε καμία ενέργεια, η δήλωση θα θεωρείται ότι έχει υποβληθεί την τελευταία ημέρα της σχετικής προθεσμίας.

Κλειδωμένες δηλώσεις ΦΠΑ

Επιπλέον, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει προσυμπληρωμένα δεδομένα να υπάρχουν στις δηλώσεις του 2025 στις δηλώσεις Ε2 για εισοδήματα από ακίνητα ή στους κωδικούς που αφορούν συμμετοχές στο κεφάλαιο εταιρειών.

Σε μεταγενέστερο στάδιο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να είναι προσυμπληρωμένες και κλειδωμένες οι δηλώσεις ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.

Για τους επαγγελματίες η προσυμπλήρωση γίνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία που θα έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα myDATA. Σύντομα όμως οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν καμία δυνατότητα παρέμβασης και τροποποίησης των προσυμπληρωμένων δεδομένων, αφού τα στοιχεία αυτά θα είναι κλειδωμένα. Αρχικά, το «κλείδωμα» θα ισχύσει για όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ ενώ θα επεκταθεί και στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος .

Επίσης αυτόματα μέσω του myProperty θα συμπληρώνεται το Ε9 και για τους φορολογούμενους που προχωρούν σε γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων. Σήμερα η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 αφορά μόνο τους φορολογούμενους που πωλούν και μεταβιβάζουν ακίνητα με τα στοιχεία να δείχνουν ότι το μέτρο εφαρμόζεται για 6 στις 10 δηλώσεις ακινήτων.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ