Αυτά είναι τα μέλη του σώματος μας που δεν σταματούν ποτέ να μεγαλώνουν

Δεν είναι μόνο τα παιδιά που βλέπουν διάφορα μέλη του σώματος τους να μεγαλώνουν. Υπάρχουν ορισμένα σημεία του σώματος που δεν σταματούν ποτέ να μεγαλώνουν σε όποια ηλικία κι αν φτάσουμε. Με αυτή την έννοια, η ανάπτυξη δεν τελειώνει με την ενηλικίωση.

Με την ενηλικίωση το σώμα μας έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξη του νομιζουμε. Κι όμως! Η μύτη και τα αυτιά δεν σταματούν ποτέ να μεγαλώνουν.
Όπως είπε στο περιοδικό «Reader’s Digest» ο δρ Ryan Neinstein… γνωστός πλαστικός χειρουργός της Νέας Υόρκης «τα περισσότερα κύτταρα στο σώμα μας σταματούν να πολλαπλασιάζονται στην εφηβεία. Όταν τα κύτταρα του σώματός μας, όπως τα κόκαλα, οι μύες και τα κύτταρα του λίπους, σταματούν την αντιγραφή τους, τότε σταματά και η ανάπτυξη».

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, εξηγεί, πως τα κύτταρα δεν μπορούν να γίνονται μεγαλύτερα. «Μπορούν, έτσι χτίζουμε τους μυς», τονίζει, «ή ακόμα και να συρρικνωθούν, έτσι καίμε λίπος». Τα περισσότερα πάντως σταματούν να διαιρούνται μετά την εφηβεία, «ο αριθμός των κυττάρων κλειδώνει», λέει χαρακτηριστικά.

Η μύτη και τα αυτιά παραμένουν ωστόσο μοναδικά σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα, καθώς αποτελούνται από μαλακούς ιστούς που περιβάλλονται από χόνδρους. Και είναι αυτοί οι μαλακοί ιστοί που συνεχίζουν να μεγαλώνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας: «Όταν κοιτάς κάποιον που είναι στα 80 του σε σχέση με το πώς ήταν στα 20 του, έχει περισσότερα κύτταρα στα αυτιά και τη μύτη», μας λέει ο δρ Neinstein, γι’ αυτό και οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι έχουν μεγαλύτερες μύτες και αυτιά. Ισχύει λέει, δεν είναι μύθος.

Ο γιατρός υποδεικνύει μάλιστα πως στην κατηγορία δεν μπορούμε να συμπεριλάβουμε τις τρίχες και τα νύχια, γιατί πρόκειται για γενετικά προσδιορισμένους παράγοντες που διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η φαλάκρα, για παράδειγμα, είναι κληρονομική, μας λέει.

«Την ώρα που η ανάπτυξη των αυτιών και της μύτης είναι σταθερή, η κατάσταση στις τρίχες και τα νύχια δεν είναι γραμμική και καθόλου ξεκάθαρη»…

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here