Ηλεκτρικό ρεύμα: Φθηνότερα τιμολόγια τον Φεβρουάριο – «Μάχη» μεταξύ των παρόχων


Ηλεκτρικό ρεύμα: Φθηνότερα πρόκειται να είναι τα τιμολόγια ρεύματος που θα ανακοινώσουν σήμερα (01/02) οι πάροχοι συγκριτικά με αυτά του Ιανουαρίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου».

Για τα πράσινα, οι καταναλωτές αναμένεται να δουν ακόμη και κάτω από 0,13 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ, ευχάριστη «έκπληξη» θα αποτελέσουν και τα μπλε, δεδομένου ότι ορισμένες εταιρείες δεν αποκλείεται να ανακοινώσουν και τιμές που θα κυμαίνονται στα 0,11 ευρώ ανά κιλοβατώρα, παρ’ ότι μέχρι σήμερα τα σταθερά θεωρούνταν τα ακριβότερα.

Συγκεκριμένα, τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος, στα οποία έχει μεταφερθεί η συντριπτική πλειονότητα, σχεδόν το 90% των καταναλωτών που δεν επέλεξε μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 κάποιο από τα άλλα χρωματιστά τιμολόγια, αναμένεται να κινηθούν ακόμη και κάτω από τα 0,13 ευρώ ανά κιλοβατώρα, όταν τον Ιανουάριο κυμαίνονταν από 0,136 ευρώ έως 0,17 ευρώ.

Στα κίτρινα τιμολόγια, ο ανταγωνισμός αναμένεται επίσης εντονότερος, με τις εκτιμήσεις να υποδεικνύουν ακόμη και τιμές της τάξεως των 0,09 ευρώ και 0,10 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Για τον Ιανουάριο, το εύρος των τιμών ήταν από τα 0,12 ευρώ έως τα 0,14 ευρώ (χωρίς να συνυπολογίζονται οι διαφορές επιπλέον εκπτώσεις συνέπειας κ.ά.).

Στα μπλε τιμολόγια, οι πάροχοι αναμένεται να διαθέσουν σταθερές χρεώσεις ακόμη και με 0,11 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Τον Ιανουάριο, τα μπλε τιμολόγια με συμβάσεις διάρκειας δώδεκα μηνών κυμαίνονταν ανάμεσα στα 0,129 ευρώ έως τα 0,169 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Ο βασικός λόγος μείωσης της τιμής στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος αφορά την πτωτική «τροχιά» του φυσικού αερίου, το οποίο κινείται τις τελευταίες εβδομάδες σταθερά κάτω των 30 ευρώ ανά κιλοβατώρα, διαμορφώνοντας τη μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς για τον Ιανουάριο, χαμηλότερα από εκείνη του Δεκεμβρίου.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τα τέσσερα χρώματα των νέων λογαριασμών

Μπλε τιμολόγιο

  • Σταθερή χρέωση της KWh για όλο τον χρόνο της σύμβασης
  • Δεν επηρεάζεται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις αγοράς του ρεύματος
  • Υψηλότερη χρέωση της KWh από όλους τους τύπους τιμολογίων
  • Επιβάλλονται ρήτρες αποχώρησης

Κίτρινο τιμολόγιο

  • Κυμαινόμενη χρέωση της KWh ανά μήνα
  • Η χρέωση ανά μήνα εξαρτάται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις αγοράς του ρεύματος
  • Η τιμή της KWh για τον μήνα κατανάλωσης θα γίνεται γνωστή στο τέλος του μήνα.
  • Δεν επιβάλλονται ρήτρες αποχώρησης

Πορτοκαλί τιμολόγιο

  • Κυμαινόμενη χρέωση της KWh ανά ώρα μέσα στο 24ωρο
  • Επηρεάζεται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις αγοράς του ρεύματος
  • Η χρέωση ανά ώρα γίνεται μόνο με εγκατάσταση έξυπνου μετρητή
  • Δεν επιβάλλονται ρήτρες αποχώρησης

Πράσινο τιμολόγιο

  • Η χρέωση της KWh διαμορφώνεται με βάση σταθερές και μεταβλητές τιμές
  • Επηρεάζεται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις αγοράς του ρεύματος
  • Εφαρμόζονται ρήτρες αναπροσαρμογής
  • Δεν επιβάλλονται ρήτρες αποχώρησης

Ηλεκτρικό ρεύμα – Κοινωνικό τιμολόγιο: Από σήμερα οι αιτήσεις

Σήμερα η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ προκειμένου να ενταχθούν οι πολύτεκνοι στην ειδική χρέωση για το Κοινωνικό Τιμολόγιο – και συγκεκριμένα στο ΚΟΤ Γ.

Υπενθυμίζεται πως με το συγκεκριμένο τιμολόγιο, παρέχεται μειωμένη τιμή ρεύματος για οικιακή χρήση στις οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα ή/και περισσότερα, ενώ ισχύουν διευρυμένα εισοδηματικά και δεν λαμβάνονται υπόψη τα περιουσιακά κριτήρια.

Συγκεκριμένα, η έκπτωση αφορά το ποσοστό 10 λεπτών ανά kWh στη χρέωση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, εστιάζοντας αποκλειστικά στην κύρια κατοικία.

Όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, για οικογένεια με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα, το ανώτατο ετήσιο εισόδημα ορίζεται στα 50.000 ευρώ, με προσθήκη 2.500 ευρώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο, φτάνοντας τα 70.000 ευρώ.

Επιπλέον, παρέχονται ποσά για οικογένειες με άτομα με αναπηρία ή ανάγκη μηχανικής υποστήριξης, καθώς και διευρυμένα όρια κατανάλωσης για τη χορήγηση της έκπτωσης, ενώ οι δικαιούχοι επωφελούνται από έκπτωση λόγω εξοικονόμησης ενέργειας, που δεν υπερβαίνει το 20% της βασικής έκπτωσης.

Τέλος, η απόφαση τροποποιεί το καθεστώς απαλλαγής από ρυθμιζόμενες χρεώσεις για τη χρήση του συστήματος και το δίκτυο. Οι δικαιούχοι του ΚΟΤ Γ απαλλάσσονται από το μεταβλητό σκέλος της χρέωσης, ενώ οι δικαιούχοι του ΚΟΤ Β απαλλάσσονται από το πάγιο και σταθερό σκέλος των χρεώσεων.

Η ένταξη στο ΚΟΤ Γ θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, με την υποβολή πιστοποιητικών και τη διαλειτουργικότητα του ιστότοπου με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Νέες αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος – Τί προβλέπεται [ΦΕΚ]

Βάσει της νέας Απόφασης, ως μεικτά προϊόντα νοούνται αυτά που συνδυάζουν χαρακτηριστικά κάποιων από τις τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων (σταθερά: μπλε, ειδικό: πράσινο, κυμαινόμενα: κίτρινα και δυναμικά: πορτοκαλί). Τα «μεικτά» ορίζεται πως εμπίπτουν στα προϊόντα προμήθειας κίτρινης σήμανσης.

Επιπρόσθετα, επισημαίνεται πως η αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) δημοσιεύει, μηνιαίως, στην ιστοσελίδα της τις χρεώσεις που εφαρμόζονται, εκτός του ειδικού τιμολογίου (πράσινο) που ήδη υλοποιείται, κάθε προϊόντος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, αναλόγως και της διάρκειάς του. Πρόκειται, ειδικότερα, για τις πάγιες χρεώσεις και τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες δημοσιεύονται υπό τη μορφή πίνακα στο εργαλείο σύγκρισης τιμών της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. με ειδική επισήμανση, για λόγους ενισχυμένης διαφάνειας και ενημέρωσης, όσον αφορά στη διάρκεια του προϊόντος.

Στην περίπτωση χορήγησης εκπτώσεων από τους παρόχους, δημοσιεύονται οι αντίστοιχες πάγιες χρεώσεις και οι χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μετά τον υπολογισμό αυτών, καθώς και η προϋπόθεση, βάσει της οποίας χορηγείται η έκπτωση.

Αναφορικά με τη διάρκεια των συμβολαίων, η Απόφαση προβλέπει πως η προσφερόμενη από τον πάροχο ελάχιστη διάρκεια της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στον καταναλωτή ορίζεται σε ένα έτος από την ημερομηνία κατά την οποία αρχίζει η παροχή της υπηρεσίας. Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα στους παρόχους να προσφέρουν στους πελάτες τους και συμβόλαια μικρότερης χρονικής διάρκειας, εφόσον το αιτηθεί ο καταναλωτής ή/και συναινέσει στη σχετική προσφορά προμήθειας που θα προτείνεται από τον πάροχο. Σε κάθε περίπτωση, η ελάχιστη διάρκεια ισχύος των προσφερομένων τιμολογίων προμήθειας δεν μπορεί να είναι μικρότερη των έξι μηνών.

Η θεσμοθέτηση αυτών των δυνατοτήτων συμπληρώνει την επιτυχημένη -από πλευράς ενίσχυσης του ανταγωνισμού- εισαγωγή του πράσινου τιμολογίου και γίνεται με κριτήριο τη μεγαλύτερη διαφάνεια και την καλύτερη διασφάλιση των συμφερόντων του καταναλωτή.

Η τροποποίηση του παραπάνω θεσμικού πλαισίου στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας τίθεται άμεσα σε ισχύ, με τη δημοσίευση της σχετικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Δείτε ΕΔΩ το ΦΕΚ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ