Επίπεδα σακχάρου στο αίμα και σχέση ώρας δείπνου – ύπνου


Ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι αν δεν τρώτε για δύο ώρες πριν πάτε για ύπνο, τότε βοηθάτε στην πρόληψη υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη) και στα συναφή προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Αλλά δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία.
Σε αναζήτηση απαντήσεων, οι ερευνητές ανέλυσαν τρία χρόνια δεδομένα υγείας από περισσότερους από 1.550 υγιείς μεσήλικες και ηλικιωμένους στην Ιαπωνία. Τα δύο τρίτα ήταν άνω των 65 ετών.

Περίπου 16% των ανδρών και το 7,5% των γυναικών έπεσαν κοιμισμένοι μέσα στις δύο ώρες από το δείπνο. Κατά τη διάρκεια των τριών ετών, δεν υπήρξε σημαντική αλλαγή στα επίπεδα HbA1c των συμμετεχόντων – ένα μακροπρόθεσμο μέτρο της μέσης γλυκόζης αίματος που θεωρείται αξιόπιστος δείκτης των μελλοντικών κινδύνων για την υγεία.

Η μέση τιμή HbA1c ήταν 5,2% κατά το πρώτο έτος και 5,58% κατά το δεύτερο και τρίτο έτος, σε κανονική κλίμακα. Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Το βάρος, η αρτηριακή πίεση, τα λιπαρά αίματος (τριγλυκερίδια), τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, το κάπνισμα και η κατανάλωση ήταν πιο έντονα συνδεδεμένα με τις μεταβολές στα επίπεδα HbA1c από το χρόνο που υπάρχει μεταξύ του φαγητού και του ύπνου.

Επειδή αυτή ήταν μια μελέτη παρατήρησης, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να βρουν αιτία. Επίσης, δεν γνώριζαν το ακριβές χρονοδιάγραμμα ή το περιεχόμενο των βραδινών γευμάτων των ανθρώπων, τα οποία ενδέχεται να επηρέασαν τα αποτελέσματα.

Και επειδή η παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή περιέχει πολλά λαχανικά και σούπες και τα μεγέθη των μερίδων είναι μικρά, τα ευρήματα μπορεί να μην ισχύουν για άλλα έθνη, σύμφωνα με τον Su Su Maw, Ph.D. φοιτητή στη Μεταπτυχιακή Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Okayama στην Ιαπωνία και συνεργάτες του.

«Περισσότερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται σε υγιεινές μερίδες και συστατικά τροφίμων, στον επαρκή ύπνο και στην αποφυγή του καπνίσματος, στην κατανάλωση οινοπνεύματος και το υπερβολικό βάρος, καθώς αυτές οι μεταβλητές έχουν μεγαλύτερη επίδραση στη μεταβολική διαδικασία» γράφουν σε ένα δελτίο τύπου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ