Καιρός – Μαρουσάκης: Ο «Ωμέγα Εμποδιστής» φέρνει την άνοιξη στις αρχές του Φλεβάρη [χάρτες]


Καιρός: Μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Αυγή», που έδωσε χιόνια σε πολλές περιοχές, το ανοιξιάτικο σκηνικό επιστρέφει, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε πρόγνωσή του ο μετεωρολόγος του Open Κλέαρχος Μαρουσάκης, με τον υδράργυρο να ανεβαίνει σε υψηλότερες για την εποχή τιμές, λόγω του «Ωμέγα Εμποδιστή».

«Οδηγούμαστε ολοταχώς προς ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, τονίζοντας ωστόσο ότι το προσεχές Σάββατο φαίνεται να επηρεάζει τη χώρα μας το σύντομο πέρασμα ενός ψυχρού μετώπου.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

«Ο ΩΜΕΓΑ ΕΜΠΟΔΙΣΤΗΣ ΦΕΡΝΕΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Με το κύμα κακοκαιρίας που απασχόλησε τμήματα της χώρας μας τα τελευταία 24ωρα να περιορίζεται προς την Κρήτη και σταδιακά να υποχωρεί, υποδεχόμαστε τον νέο μήνα στη χώρα μας, ένας μήνας που, όπως λέει η παροιμία, μπορεί να μυρίσει και καλοκαίρι (όχι ότι έχουμε δει και βαρυχειμωνιά μέχρι στιγμής), μπορεί όμως και να αγριέψει φέρνοντας τον βαρύ χειμώνα.

Προς ώρας πάντως φαίνεται να οδηγούμαστε σε επιβεβαίωση του πρώτου μισού της παροιμίας, μιας και αν αφήσουμε στην άκρη το σύντομο πέρασμα ενός ψυχρού μετώπου μέσα στο Σάββατο, οδηγούμαστε ολοταχώς προς ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες. Το αίτιο αυτής της εξέλιξης ένα ατμοσφαιρικό βουνό, που, καθώς το κοιτάμε στους χάρτες καιρού, μοιάζει με το κεφαλαίο γράμμα ΩΜΕΓΑ, δίνοντας έναν τύπο εμποδισμού στη Μετεωρολογία, γνωστός ως “ωμέγα εμποδιστής”.

Αυτό το ατμοσφαιρικό βουνό θα κινηθεί ανατολικότερα και θα απλωθεί από πάνω μας, χαρίζοντάς μας για κάποιες ημέρες προστασία από τις κακοκαιρίες και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Στον πρώτο μας χάρτη αποτυπώνονται αυτά που μόλις περιγράψαμε. Αν τώρα θέλουμε να κλείσουμε πονηρά το μάτι για το πώς θα κυλήσει ο καιρός στο πρώτο μισό του μήνα, με τη βοήθεια και της μεθόδου πολλαπλών τρεξιμάτων (δεύτερο χάρτης), μπορούμε να πούμε με μια καλή βεβαιότητα ότι αυτό το διάστημα καλοκαιρίας θα μας συντροφεύει περίπου μέχρι και τις 8 με 9 του μήνα με θερμοκρασίες αρκετά πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Στη συνέχεια, και μέχρι τις 12 με 13 περίπου του μήνα, φαίνεται το ατμοσφαιρικό αυτό βουνό να εξασθενεί, ανοίγοντας τον δρόμο σε κακοκαιρίες από τα δυτικά και βόρεια να κινηθούν προς τη χώρα μας ρίχνοντας και τη θερμοκρασία, που και πάλι όμως θα είναι σε υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή τιμές.

Από εκεί και μετά η αβεβαιότητα αυξάνει, με την τάση όμως να μας δείχνει άστατο καιρό.

Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους!».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ