Κατώτατος μισθός: 1η Απριλίου η νέα αύξηση – Που θα φτάσει;


Κατώτατος μισθός: Όπως ανέφερε στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στόχος είναι η αύξηση στον κατώτατο μισθό να ισχύσει από την 1η Απριλίου

Ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο για κατώτατo μισθό στα 950 ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετίας και μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ βρίσκεται η κυβέρνηση, με το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να τοποθετεί την κατάθεση της τροπολογίας εντός του Φεβρουαρίου και εφαρμογή της αύξησης τον Απρίλιο.

Μάλιστα, όπως ανέφερε στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στόχος είναι η αύξηση στον μισθό να ισχύσει από την 1η Απριλίου.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για την αύξηση του κατώτατου μισθού, η υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου σημείωσε πως «βρισκόμαστε στη διαδικασία σύνταξης της τροπολογίας του νόμου».

Άλλωστε στόχος του υπουργείου είναι η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό να τεθεί σε ισχύ περίπου την ίδια περίοδο με το 2023, δηλαδή από την 1η Απριλίου, ώστε να μπορέσει να συνυπολογιστεί και στην τουριστική περίοδο.

Πόσο θα αυξηθεί;

Από την 1η Απριλίου 2023 βρίσκεται σε ισχύ η αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 9,4%, στα 780 ευρώ μικτά για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό του κυβερνητικού επιτελείου, από την 1η Απριλίου 2024 θα υπάρξει μια ακόμα αύξηση, το ποσοστό της οποίας θα εξαρτηθεί από τον πληθωρισμό, τον προϋπολογισμό και την πορεία της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια η αύξηση θα είναι πέριξ του 5% και ενδεχομένως να φτάσει το 6,5%, σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους.

Για παράδειγμα, με ένα μέσο ποσοστό αύξησης 5,2% τον Απρίλιο, ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 821 (μικτά) ευρώ, αντί 780 ευρώ (μικτά) σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί συνολικά 19 επιδόματα και βοηθήματα επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού και αναμένεται να σημειώσουν εκ νέου αύξηση και φέτος.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ