Νέα μέτρα για τους αγρότες ανακοινώνει ο Μητσοτάκης – Σήμερα το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στην Agrotica


Αγρότες: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση αναζητούν τον μηχανισμό προκειμένου να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις και τις κινητοποιήσεις τους. Το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση προς τους αγρότες είναι πως οι πόρτες του διαλόγου είναι ανοιχτές και νέα μέτρα θα μπουν σε εφαρμογή με βάση και τις αντοχές της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο  πρωθυπουργός θα αναφερθεί σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις σήμερα στη Βουλή, με έμφαση να δίνεται σε μία βραχυπρόθεσμη και μεσομακροπρόθεσμη στήριξη των αγροτικών τιμολογίων ενέργειας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξερχόμενος την Πέμπτη από τη Σύνοδο Κορυφής, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στα τρέχοντα ζητήματα, μεταξύ άλλων και στο αγροτικό.



«Θα συζητήσουμε για τη Θεσσαλία για το ότι έχουμε κάνει και τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο και αυτό έχει μία ευρωπαϊκή διάσταση γιατί αν δεν είχαμε καταφέρει να διαπραγματευτούμε τη χρήση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα μπορούσαμε να είχαμε την ίδια δύναμη πυρός για να στηρίξουμε την ανακατασκευή στην Θεσσαλία», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ενώ πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση βρίσκεται έμπρακτα κοντά στους αγρότες με μία σειρά από πολιτικές και το ίδιο κάνουμε και τώρα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών που υπάρχουν και πιστεύω ότι όταν ξεδιπλώσουμε πλήρως τις πρωτοβουλίες μας θα αντιληφθούν και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμη, ότι με πρωτοβουλία και της Ελλάδας το αγροτικό συζητήθηκε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, κάνοντας λόγο για μία κοινή πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι 27.

Σημείωσε, σχετικά: «Θέλω να χαιρετήσω τις πρωτοβουλίες της ευρωπαϊκής επιτροπής για τις οποίες η Ελλάδα αγωνίστηκε παρασκηνιακά να υπάρξουν τροποποιήσεις για το 2024 σχετικά με το καθεστώς αγρανάπαυσης που είχε επιβληθεί από την κοινή αγροτική πολιτική. Παραπάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα απελευθερώνονται για Έλληνες αγρότες και για συγκεκριμένες καλλιέργειες και αυτό σημαίνει πρόσθετο εισόδημα. Αλλά φυσικά και συνδεδεμένες ενισχύσεις για τα στρέμματα αυτά.
Ξεκινάει σε επίπεδο ευρωπαϊκής επιτροπής ένας διάλογος για δομικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που είναι οργανωμένη η κοινή αγροτική πολιτική. Να αποσαφηνίσουμε ότι το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης πηγαίνει για την αγροτική πολιτική κι αν δεν υπήρχε δεν θα υπήρχε σήμερα αγροτικός τομέας στην ευρωπαϊκή ένωση έτσι όπως τον ξέρουμε θα δώσουμε πολλά χρήματα για την κοινή αγροτική πολιτική».

Δίνοντας ένα στίγμα χθες ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος υπογράμμισε πως στην παρέμβαση που θα κάνει ο πρωθυπουργός θα δοθούν επιπλέον βοήθειες ειδικά σε σχέση με το ενεργειακό κόστος. Όπως χαρακτηριστικά είπε «θα ανακοινωθούν κάποια μέτρα που θα αφορούν σε βραχυπρόθεσμη και μεσομακροπρόθεσμη στήριξη των αγροτικών τιμολογίων ενέργειας, ώστε να μπορέσουν να συμβαδίσουν με την ενεργειακή μετάβαση που κάνει συνολικά η ελληνική οικονομία. Να επωφεληθούν δηλαδή και οι αγρότες μας από φθηνότερες τιμές ενέργειες με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Να σημειωθεί πως σήμερα από την Agrotica ο υπουργός Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, πρόκειται να αναφερθεί στο πρόγραμμα «Απόλλων» που θα παρέχει δωρεάν πράσινο ρεύμα και σε αγρότες.

Όσον αφορά στο θέμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης – μέτρο που εφαρμόστηκε τις δύο προηγούμενες χρονιές – χθες από την πλευρά της κυβέρνησης χαμήλωναν τον πήχη των προσδοκιών για άμεση επιστροφή. «Δεν μπορούμε σε αυτή τη φάση να προχωρήσουμε σε μια εξαγγελία σε αυτό» σημείωσε ο κ. Σκέρτσος και τούτο γιατί «και τα δύο προηγούμενα χρόνια το μέτρο αυτό ανακοινώθηκε το φθινόπωρο, βλέποντας και την πορεία του προϋπολογισμού. Ο πρωθυπουργός έχει δώσει το μήνυμα ότι εφόσον πάει καλά ο προϋπολογισμός – όπως έχει πάει τα προηγούμενα χρόνια και καλύτερα από τις εκτιμήσεις μας – εμείς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το αγροτικό εισόδημα». Υπενθυμίζεται πως το 2022 και το 2023 το κόστος έφτανε 160 εκατομμύρια ευρώ και τις τελευταίες μέρες τα κομπιουτεράκια είχαν πάρει φωτιά στο οικονομικό επιτελείο για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τα απαιτούμενα κονδύλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο κυβερνητικό πακέτο βαρύτητα δίνεται στην επιτάχυνση μιας σειράς πληρωμών, ενώ κρίσιμο θεωρείται το θέμα της αποκατάστασης του ζωικού κεφαλαίου. Τέλος όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα τεθεί σε λειτουργία η υπηρεσία τύπου 112 για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα (θα ενημερώνει 72 ώρες νωρίτερα, για την έλευση έντονων ή ακραίων καιρικών φαινόμενων, παρέχοντας και οδηγίες).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί και στο νέο πρόγραμμα “Απόλλων” του Υπουργείου Ενέργειας για φθηνό ρεύμα στους αγρότες, μέσω της κατασκευής δεκάδων φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιφέρεια.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, πρόθεση του Υπουργείου Ενέργειας είναι να εντάξει στο μεγαλύτερο Πρόγραμμα Ενεργειακού Συμψηφισμού που έχει γίνει ποτέ στην χώρα, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις ομάδες αγροτών και όσους παραγωγούς βρίσκονται σε πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας. Σε αυτές τις κατηγορίες υπολογίζεται ότι ανήκει περίπου το ένα τρίτο των Ελλήνων αγροτών.

Στόχος είναι να δημιουργηθούν τουλάχιστον 13 μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα, όσα και οι Περιφέρειες της χώρας. Το φιλόδοξο πρόγραμμα “τρέχει” η Υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

1,2 δισ. ευρώ για φυσικές καταστροφές

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης, η χώρα εξασφάλισε και πρόσθετους πόρους για τις φυσικές καταστροφές. Το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο αυξήθηκε κατά 1,5 δισ. ευρώ, μία εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική υπό το φως της καταστροφής στην Θεσσαλία και της δραματικής αλλαγής του κλίματος.

Ταυτόχρονα η Ελλάδα συμμετέχει σε πρωτοβουλία χωρών του Νότου για την επίλυση προβλημάτων όπως η ακαρπία, ο περονόσπορος και τα ψάρια εισβολής στη Μεσόγειο. Τα συγκεκριμένα θέματα μπαίνουν για πρώτη φορά από κοινού από εννέα χώρες. Επίσης η EUMED-9 θέτει θέμα απλοποίησης των λειτουργειών της ΚΑΠ, δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και δέσμευσης του 2% της ΚΑΠ κάθε χώρας για να μπορεί να χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση των συνεπειών φυσικών καταστροφών.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει (απευθυνόμενος πως του αγρότες) πως η Ελλάδα θα συνεχίσει την διαπραγμάτευση για αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική για δομικά ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένη η Κοινή Αγροτική Πολιτική και για τους σημαντικούς περιορισμούς που αυτή επιβάλει στην προσπάθεια για την πράσινη μετάβαση.

Χαρακτηριστική ήταν από τις Βρυξέλλες η αποστροφή του Πρωθυπουργού, πως αυτές οι κινητοποιήσεις δεν αποτελούν απλά μία μία «φωτοβολίδα» η οποία θα σβήσει γρήγορα.

Μέτρα από τον Αυγενάκη για τους αγρότες

Νέα μέτρα για τη στήριξη των αγροτών ανακοίνωσε την Πέμπτη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας στην έκθεση της Agrotica στη Θεσσαλονίκη.



Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανακοίνωσε:

  • Τη λειτουργία του αγροτικού 112, για την προειδοποίηση των αγροτών 72 ώρες πριν την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Το πρόγραμμα για τις παρακάρλιες περιοχές ύψους 40.394.378,80€. Το πρόγραμμα αφορά τους παραγωγούς 180.000 στρεμμάτων που είναι καλυμμένα με νερό.
  • Το άνοιγμα της πλατφόρμας για το μέτρο 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ, που αφορά σε δωρεάν αντικατάσταση απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Το μέτρο ισχύει και για τους μελισσοκόμους.
  • Τη λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την ενημέρωση των δικαιούχων.
  • Πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων εντός του Απριλίου – 245 εκατ. ευρώ.
  • Διόρθωση ενιαίας ενίσχυσης 2023. Η διορθωτική πληρωμή, ύψους 88 εκατ. ευρώ, θα γίνει πριν από το Πάσχα.
  • Έναρξη των διαδικασιών προκειμένου να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014-2019 με βάση την παλιά ΚΑΠ όσο και για τη μεταβατική περίοδο 2020- 2022.
  • Άνοιγμα της αίτησης ΟΣΔΕ 2024 τον Μάρτιο.
  • Πληρωμή των οικολογικών σχημάτων έως το Πάσχα- 425 εκατ. ευρώ.
  • Εκκαθάριση των 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ και αποδέσμευση των νομίμων. Τα υπόλοιπα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.
  • Πληρωμή όσων δικαιούχων έχουν δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη.
  • Απαλλαγή από την υποχρέωση της αγρανάπαυσης 1.480.972 καλλιεργήσιμων στρεμμάτων. Αφορούν 127.232 Αγρότες.

«Γέφυρες» στους αγρότες ρίχνει κυβέρνηση

Στη Νέα Δημοκρατία σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να έρθουν σε οριστική ρήξη με τους αγρότες, καθώς είναι ένα κοινό- όπως φάνηκε και στις τελευταίες εκλογές- με το οποίο διατηρούν στενούς δεσμούς. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα exit poll στις εκλογές του Ιουνίου σχεδόν το 43% των αγροτών και των κτηνοτρόφων είχαν ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία, με το ΠΑΣΟΚ στην συγκεκριμένη ομάδα να είναι στο 13,7% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 13,4%.

Στην κυβέρνηση δεν περνά απαρατήρητο και το γεγονός πως τα αιτήματα των αγροτών αντιμετωπίζονται με συμπάθεια από ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse στο ερώτημα «γνωρίζετε τα θέματα και τους λόγους διαμαρτυρίας των αγροτών; και αν ναι πως τα αντιμετωπίζεται;» το 68% απαντά «θετικά» ή «μάλλον θετικά» και μόλις το 13% απαντά «αρνητικά» ή «μάλλον αρνητικά» (οι υπόλοιποι δε γνωρίζουν, δεν απαντούν).

Σήμερα το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στην Agrotica

Οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης τόσο για παύση της Αγρανάπαυσης όσο και για ενισχύσεις μέσω της πρώτης Αρωγής δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους παραγωγούς.

Με δεδομένο τον αναβρασμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι Έλληνες αγρότες που είχαν αρκετό καιρό να βγουν συντονισμένα στους δρόμους φαίνεται να είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το καλύτερο για τον κλάδο του που όπως λένε δοκιμάζεται περισσότερο από ποτέ.

Σήμερα, οι αγρότες αναμένεται να πραγματοποιήσουν στην Θεσσαλονίκης στην Agrotica το μεγάλο συλλαλητήριο που έχουν προαναγγείλει ενώ τα τρακτέρ παραμένουν παρατεταγμένα έξω από την νότια πύλη της έκθεσης.



Αγανακτισμένοι αγρότες απέκλεισαν συμβολικά το δρόμο Λάρισας – Κοζάνης

Σε ολιγόλεπτο συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Λάρισας – Κοζάνης προχώρησαν σήμερα, το μεσημέρι της Πέμπτης, αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Τυρνάβου που επλήγησαν από τον Daniel και μια σειρά καιρικών φαινομένων στο παρελθόν.

«Θέλουμε δίκαιες αποζημιώσεις και χρονοδιάγραμμα. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε προκαταβολή για καμία καλλιέργεια. Έχουμε ζημιές από το παγετό, τη χαλαζόπτωση και τον Daniel. Περιμένουμε πότε θα αποζημιωθούμε για την απώλεια της παραγωγής, το φυτικό κεφάλαιο και τον εξοπλισμό» υπογράμμισε σε δηλώσεις του στο onlarissa.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Γαία Φρούιτ», στα Δένδρα Τυρνάβου, κ. Χρήστος Τασιούλας.




Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ