Η Ford εγκαταλείπει πατέντα που τιμωρεί τους κακοπληρωτές


Η πατέντα που είχε κατέθεσε η Ford το Μάρτιο του 2022 είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις απέναντι σε όσους αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή του δάνειού τους.

Του Γιάννη Σκουφή

Η συγκεκριμένη πατέντα ονομάζεται «Systems and Methods to Repossess a Vehicle» (Συστήματα και Μέθοδοι Επανακατάσχεσης Οχήματος) και περιγράφει ένα σύστημα που έχει τη δυνατότητα να επιτρέψει στο ίδιο το αυτοκίνητο να επιστρέψει σε μία καθορισμένη τοποθεσία, εάν ο αγοραστής καθυστερούσε τις πληρωμές του.

Προφανώς, αυτό το σύστημα αναφέρεται σε μελλοντική εφαρμογή για αυτοκίνητα της αμερικανικής εταιρίας με εξελιγμένη λειτουργία ημιαυτόνομης και αυτόνομης οδήγησης. Και θα ήταν μέρος μέτρων που θα αποσκοπούσαν στην ενθάρρυνση των έγκαιρων πληρωμών από τους αγοραστές.

Αρχικά, το σύστημα θα έστελνε υπενθυμίσεις στον αγοραστή για καθυστερημένες πληρωμές οι οποίες αν αγνοούνταν θα μπορούσε να απενεργοποιήσει μη βασικές λειτουργίες όπως το ραδιόφωνο ή τον έλεγχο του κλιματισμού.

Στην πιο ακραία εκδοχή, το σύστημα θα μπορούσε σε ένα ημιαυτόνομο αυτοκίνητο να το επιστρέψει από μόνο του στον πάροχο του δανείου ή ακόμη και σε μία μάντρα, εάν η κατάσταση και η αξία του αυτοκινήτου ήταν πλήρως απαξιωμένη.

Ακόμη και έτσι όμως αυτή η ιδέα φαίνεται να εγκαταλείφθηκε καθώς το αμερικανικό γραφείο κατοχύρωσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και σημάτων έχει χαρακτηρίσει τη σχετική αίτηση ως «εγκαταλελειμμένη», καθώς η Ford δεν ανταποκρίθηκε όταν τις ζητήθηκαν διευκρινήσεις πέρυσι τον Οκτώβριο.

Η απόφαση της Ford να εγκαταλείψει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας εγείρει ερωτήματα σχετικά με το μέλλον τέτοιων τεχνολογιών στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Ενώ είναι εύλογο ότι οι προκλήσεις που σχετίζονται με την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης και η ενόχληση του κοινού επηρέασαν την απόφαση της Ford να αποσύρει το ενδιαφέρον της από μία τεχνολογία που προσβάλλει την ιδιωτικότητα.

Πάντως, ορισμένες αντιπροσωπείες είναι ήδη γνωστό ότι εγκαθιστούν λογισμικό εντοπισμού GPS στα οχήματα για να διασφαλίσουν ότι μπορούν να τα εντοπίσουν και να τα επανακτήσουν εάν οι αγοραστές δεν εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ