Περικοπή δώρων: Την Παρασκευή η κρίσιμη απόφαση για 13ο και 14ο μισθό

ΣτΕ | 13ος – 14ος μισθός:  Στο επίκεντρο των δικαστών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας θα βρεθούν την Παρασκευή (01/02/2019), τέσσερις υποθέσεις, μείζονος σημασίας που αφορούν, την περικοπή των δώρων-επιδομάτων των υπαλλήλων του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, κ.λπ., την παύση του Μουφτή Ξάνθης, την αλλαγή διοίκησης στο Ίδρυμα «Ευαγγελίστρια» της Τήνου και τη νομιμότητα της γενικής συνέλευσης των συμβολαιογράφων της Αθήνας τον Νοέμβριο του 2017 που ανέστειλε την αποχή τους.

Ειδικότερα, στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου πρόκειται να συζητηθεί η συνταγματικότητα της περικοπής των δώρων (επιδομάτων) Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, κ.λπ.

Ήδη, το ΣΤ΄ Τμήμα του ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των δώρων και λόγω της αντισυνταγματικότητας παρέπεμψε προς οριστική κρίση το όλο ζήτημα στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των αποφάσεων του ΣΤ΄ Τμήματος οι επίμαχες περικοπές που έγιναν με το νόμο 4093/2012 από 1.1.2013, αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Το δεύτερο θέμα που θα απασχολήσει τους συμβούλους Επικρατείας την ερχόμενη Παρασκευή είναι η παύση του μουφτή Ξάνθης που έγινε τον περασμένο Αύγουστο, λόγω παρέλευσης του ορίου ηλικίας. Ο μουφτής κατέχει θέση αντίστοιχη με αυτή του γενικού διευθυντή του Δημόσιου τομέα.

Ο μουφτής υποστηρίζει ότι η απόφαση του υπουργού Παιδείας με την οποία παύτηκε από τα καθήκοντά του είναι αντισυνταγματική, αντίθετη στην Σύμβαση της Λοζάνης και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία 2000/78/ΕΚ).

Η τρίτη υπόθεση αφορά τις αιτήσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου Β’ αναφορικά με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τον τρόπο διοίκησης του Ιδρύματος Ευαγγελίστριας της Τήνου και την κατάργηση της συμμετοχής του επιχώριου Μητροπολίτη Σύρου και προέδρου του Ιδρύματος στη ψηφοφορία μεταξύ των μελών της διοικούσας επιτροπής για την ανάδειξη του αντιπροέδρου και του γενικού γραμματέας του Ιδρύματος.

Η τέταρτη υπόθεση που θα συζητηθεί είναι η αίτηση συμβολαιογράφου του Λαυρίου, η οποία ζητεί να ακυρωθεί η έκτακτη γενική συνέλευση της 27ης Νοεμβρίου 2017 του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου.

Κατά τη συνέλευση αυτή ανεστάλη η αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς (σ.σ. είχε αποφασιστεί η απόχη έως 31 Δεκεμβρίου 2017).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here