Επείγουσα αντισύλληψη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το χάπι της επόμενης μέρας


Ατυχήματα συμβαίνουν: Tα προφυλακτικά σπάνε, μπορεί να ξέχασες τα αντισυλληπτικά σου ή να είχες ένα ατύχημα με το κολπικό σου διάφραγμα. Σε περίπτωση που η αντισυλληπτική μέθοδος που επέλεξες απέτυχε ή είχες μία σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεσαι.

Υπάρχει πάντα το χάπι της επόμενης μέρας αν και πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και όχι για να αντικαταστήσει μία άλλη αποτελεσματική μέθοδο αντισύλληψης.

Η επείγουσα αντισύλληψη είναι μία λύση έκτακτης ανάγκης για την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και δεν πρέπει να αποτελεί την εύκολη επιλογή, καθώς παρεμβαίνει στο ορμονικό σύστημα μιας γυναίκας και διαταράσσει τον κύκλο της.

Επίσης, μην ξεχνάς πως είναι λιγότερο αποτελεσματική μέθοδος από την τακτική αντισύλληψη και δεν προσφέρει προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Το χάπι της επόμενης ημέρας
Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν δύο χάπια επείγουσας αντισύλληψης, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται το συντομότερο δυνατόν μετά την επαφή για να εμποδίσουν αποτελεσματικά μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Και τα δύο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του κύκλου, αλλά όχι αν έχεις ήδη καθυστέρηση.

Το πρώτο «χάπι της επόμενης μέρας» όπως είναι ευρέως γνωστό, περιέχει προγεσταγόνο, μία ορμόνη που είναι παρόμοια με τη φυσική προγεστερόνη, που παράγουν οι γυναίκες στις ωοθήκες τους. Πρέπει να λαμβάνεται το συντομότερο δυνατόν μετά τη σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία και συγκεκριμένα σε διάστημα 72 ωρών (3 ημερών). Το χάπι προκαλεί καταστολή της ωορρηξίας, οπότε προλαμβάνει τη γονιμοποίηση αν ληφθεί πριν από αυτή. Μετά την ωορρηξία, εμποδίζει την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα και είναι εξίσου αποτελεσματικό.

Το δεύτερο χάπι, περιέχει ουλιπριστάλη και μπορεί να χορηγηθεί εντός 120 ωρών, δηλαδή μέχρι 5 ημέρες μετά τη σεξουαλική επαφή. Και αυτό εμποδίζει την ωορρηξία και την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου, ανάλογα με το στάδιο του κύκλου της γυναίκας εκείνο το δεδομένο χρονικό διάστημα.

Πόσο αποτελεσματικό είναι;
Το χάπι της επείγουσας αντισύλληψης είναι αποτελεσματικό όταν λαμβάνεται σωστά, δηλαδή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού ή του φαρμακοποιού σου.

Είναι το χάπι της επόμενης μέρας κατάλληλο για όλες τις γυναίκες;
Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να πάρουν το χάπι. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να λαμβάνεται σε περίπτωση που μία γυναίκα έχει αλλεργία στα συστατικά του ή είναι ήδη έγκυος, καθώς δεν αποτελεί αποτελεσματική μέθοδο αντισύλληψης. Επιπλέον, ο γιατρός θα πρέπει να ενημερώνεται σε περιπτώσεις που παίρνει συνταγογραφούμενα φάρμακα ή πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες;
Κάθε φάρμακο έχει παρενέργειες, από τις οποίες όμως δεν επηρεάζονται όλες οι γυναίκες. Το ίδιο συμβαίνει και με το χάπι της επόμενης μέρας. Πιθανά συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν μετά τη λήψη του είναι: Ζάλη, πονοκέφαλος, ναυτία, έμετοι, διάρροια, άλγος στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς, τάση στους μαστούς και διαταραχές περιόδου.

Αν η περίοδός σου καθυστερήσει περισσότερο από πέντε ημέρες ή αν διαπιστώσεις πως έχεις ασυνήθιστη αιμορραγία τις ημέρες της περιόδου, πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου, για να αποκλείσεις την περίπτωση εγκυμοσύνης.

Αν νιώθεις αδιαθεσία τρεις ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου, υπάρχει πιθανότητα να μην απορροφήθηκε από τον οργανισμό σου και να μη λειτουργήσει αποτελεσματικά. Σε αυτήν την περίπτωση ίσως χρειαστεί να προχωρήσεις στη λήψη ενός ακόμη δισκίου, αλλά πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

Πώς θα επηρεάσει την περίοδό μου το χάπι της επόμενης μέρας;
Η περίοδός σου μπορεί να καθυστερήσει μερικές μέρες ή να έρθει νωρίτερα. Κάποιες γυναίκες διαπιστώνουν ασυνήθιστες αιμορραγίες στο διάστημα μετά τη λήψη του χαπιού και μέχρι την επόμενή τους περίοδο. Αν έχεις καθυστέρηση για περισσότερο από πέντε ημέρες πρέπει να συμβουλευτείς τους ειδικούς.

Πόσες φορές μπορώ να χρησιμοποιήσω το χάπι της επόμενης μέρας;
Η επείγουσα αντισύλληψη θα πρέπει να γίνεται μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά την τακτική μέθοδο αντισύλληψης.

Μπορεί το χάπι επείγουσας αντισύλληψης να μη λειτουργήσει αποτελεσματικά;
Υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών, οι οποίες αν και έλαβαν το χάπι, δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο κίνδυνος να μείνεις έγκυος είναι μεγαλύτερος αν:

Καθυστερήσεις να πάρεις το χάπι
Κάνεις εμετό στις επόμενες τρεις ώρες μετά τη λήψη του
Είχες σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη κάποια άλλη χρονική στιγμή μετά την τελευταία σου περίοδο ή αφού πήρες το χάπι.
Να θυμάσαι ότι η επείγουσα αντισύλληψη δεν θα σε προστατεύσει αν εξακολουθείς να κάνεις σεξ χωρίς προφυλάξεις.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ