Καρκίνος του μαστού: Οι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο από κολπική μαρμαρυγή

Ο καρκίνος του μαστού είναι από μόνος του μια πολύ σοβαρή ασθένεια που μπορεί να αποβεί ακόμα και μοιραία εάν δεν εντοπιστεί εγκαίρως και δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Φαίνεται όμως πως δεν είναι επικίνδυνη από μόνη της αλλά αυξάνει τον κίνδυνο και για άλλες νόσους. Όπως για παράδειγμα καρδιακές. Αυτό τουλάχιστον έδειξε νέα έρευνα Δανών επιστημόνων.

Ερευνητές από το Τμήμα Καρδιολογίας του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Herlev και Gentofte στο Hellerup της Κοπεγχάγης στην Δανία εντόπισαν ασθενείς με καρκίνο του μαστού που διαγνώστηκαν μεταξύ 1998 και 2015 και αντιστοιχούσαν σε 74.155 γυναίκες ασθενείς με από 222.465 ελεγχόμενα άτομα του γενικού πληθυσμού. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν τις σωρευτικές καμπύλες επίπτωσης και τα πολυπαραγοντικά μοντέλα παλινδρόμησης Cox για να εκτιμήσουν τη μακροπρόθεσμη επίπτωση της κολπικής μαρμαρυγής.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «HeartRhythm» της Εταιρείας Καρδιακού Ρυθμού και της Εταιρείας Καρδιολογικής Ηλεκτροφυσιολογίας.
Η επικεφαλής της έρευνας Maria D’Souza και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι ο καρκίνος του μαστού συνδέθηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, με τρόπο που εξαρτάται από την τρέχουσα ηλικία και το χρόνο από τη διάγνωση.

Οι ασθενείς ηλικίας κάτω των 60 ετών είχαν περισσότερο από δύο φορές τον κίνδυνο κατά τους πρώτους 6 μήνες μετά τη διάγνωσή τους και κατά 80% μεγαλύτερο κίνδυνο μεταξύ 6 και 3 ετών μετά τη διάγνωση.
Οι ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών εμφάνιζαν παρόμοιο κίνδυνο για τον γενικό πληθυσμό κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 μηνών, αλλά είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο κατά 14% κατά τη διάρκεια του εξαμήνου έως τριετούς χρονικού πλαισίου.

Η D’Souza και οι συνάδελφοί της υποστηρίζουν ότι ο λόγος για τον οποίο αυτή η ομάδα ασθενών μπορεί να είναι πιο επιρρεπής στην εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής είναι ότι ο καρκίνος του μαστού προκαλεί φλεγμονή, έναν γνωστό παράγοντα κινδύνου για την πάθηση.

Η ερευνήτρια επεσήμανε ότι τα σύγχρονα θεραπευτικά σχήματα εξασφαλίζουν ότι περίπου το 80% των ασθενών με καρκίνο του μαστού γίνονται μακροχρόνιοι επιζώντες. Ωστόσο, οι μακροχρόνιες επιπλοκές που οφείλονται τόσο στον καρκίνο όσο και στις σχετικές θεραπείες μπορούν να απειλήσουν την επιβίωση. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, ιδιαίτερα ισχαιμικών καρδιακών παθήσεων και καρδιακής ανεπάρκειας σε αυτή την ομάδα ασθενών.

Η ερευνητική ομάδα επομένως υποθέτει ότι οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής, ως αποτέλεσμα φλεγμονής.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους γιατρούς να επικεντρωθούν στον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής σε ασθενείς με πρόσφατο καρκίνο του μαστού προκειμένου να τον εντοπίσουν και να τον θεραπεύσουν το συντομότερο δυνατόν και επίσης, να αναζητήσουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του πνεύμονα εξετάζοντας τον κοινό παράγοντας κινδύνου που είναι ο τρόπος ζωής.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here