«Εξοικονομώ» για ευάλωτους: Μέχρι πότε οι αιτήσεις – Όλοι οι δικαιούχοι


Εξοικονομώ: Όσα πρέπει να γνωρίζεται για τον δεύτερο κύκλο

Ανοίγει ξανά το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023» με προϋπολογισμό 110.000.000 ευρώ, αποκλειστικά για ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά. Δυνητικοί δικαιούχοι είναι όσοι έχουν ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ.

Οι αιτήσεις για τον β’ κύκλο μπορούν να υποβληθούν από αύριο Τετάρτη έως τις 29 Μαρτίου μέσω της ιστοσελίδας https://exoikonomo2023.gov.gr/. Κατά την υποβολή της αίτησης δεν απαιτείται προσκόμιση φυσικού φακέλου με δικαιολογητικά, τα οποία επισυνάπτονται από τον υποψήφιο ηλεκτρονικά.

Το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης διαμορφώνεται στο 75% στην περίπτωση της ιδιοκατοίκησης από τον αιτούντα και σε 65% στην περίπτωση δωρεάν παραχώρησης σε έτερο πρόσωπο ή ενοικίασης, αντιστοίχως.

Για κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο και για κάθε επιλέξιμη κατοικία είναι δυνατή η υποβολή μόνο μιας αίτησης. Σημειώνεται ότι όποιος έχει υποβάλει αίτηση στον α’ κύκλο δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στον β’.

Το ίδιο ισχύει και για κατοικία με ενεργειακή αναβάθμιση, με εξαίρεση την περίπτωση συμμετέχοντος διαμερίσματος αίτησης πολυκατοικίας «τύπου Β» του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» για το οποίο επιτρέπεται να υποβληθεί η αίτηση ως διαμέρισμα.

Σύμφωνα με την απόφαση προκήρυξης για τον β’ κύκλο, την οποία υπέγραψαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης, δυνητικοί δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που έχουμε εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία, δηλαδή μονοκατοικία ή διαμέρισμα που υφίσταται νόμιμα, χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, η οποία δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα και έχει καταταγεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενέργειακης Απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

Οι βασικές κατηγορίες

Στο πλαίσιο του προγράμματος είναι επιλέξιμες παρεμβάσεις που αφορούν τις εξής πέντε κατηγορίες δαπανών.

  1. Αντικατάσταση κουφωμάτων
  2. Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης
  3. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης
  4. Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)
  5. Εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home)

Επιλέξιμη δαπάνη για το πρόγραμμα αποτελεί και ο ΦΠΑ ο οποίος δηλώνεται διακριτά στα παραστατικά. Εάν οι προμηθευτές υπάγονται σε καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ ή απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης και καταβολής φόρου, πρέπει να δηλωθεί το ποσοστό ΦΠΑ που ισχύει.

Η ιδιωτική συμμετοχή για την υλοποίηση των παρεμβάσεων μπορεί να καλυφθεί από τους δικαιούχους του προγράμματος είτε με ίδια κεφάλαια είτε με δανειακή σύμβαση (για το ποσό που επιλέγουν ή αυτό που θα εγκριθεί από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό) ή με συνδυασμό αυτών.

Σε περίπτωση σύναψης δανειακής σύμβασης παρέχεται η δυνατότητα εγγυοδοσίας του προγράμματος για την εξασφάλιση του δανείου προς τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Η εγγυοδοσία καλύπτει το ποσό της δανειοδότησης στο 100% για τις περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης και στο 80% για τις περιπτώσεις ενοικίασης/δωρεάν παραχώρησης.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ