ΕΝΦΙΑ 2024: Ποιες κατοικίες μένουν εκτός της έκπτωσης 10% – Ο κόφτης για διαμερίσματα


ΕΝΦΙΑ: Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε χιλιάδες ιδιοκτήτες με ασφαλισμένα για φυσικές καταστροφές διαμερίσματα οι οποίοι όταν εισήλθαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να υποβάλλουν αίτηση προκειμένου να «κλειδώσουν» τη μείωση στο φετινό λογαριασμό διαπίστωσαν ότι δεν την δικαιούνται με βάση τα προσυμπληρωμένα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ζήτησε τη μη εξαίρεση από την έκπτωση 10% επί του ΕΝΦΙΑ, όσων ιδιοκτητών υπολείπονται ελάχιστα από κάποιες από τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις

Σε ηλεκτρονική εφαρμογή θα κληθούν, να εισέλθουν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να κατοχυρώσουν το δικαίωμα έκπτωσης 10% επί του φετινού ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες τους που έχουν ασφαλίσει έναντι κινδύνων από φυσικές καταστροφές. Όλες τις προϋποθέσεις χορήγησης έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ, ανέδειξε με χθεσινή ανακοίνωση η ΠΟΜΙΔΑ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε η Ομοσπονδία, δεν είναι μόνο η υποχρέωση ταυτόχρονης ασφάλισης για πυρκαγιά, σεισμό και πλημμύρα που αποκλείει εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες από το δικαίωμα λήψης της έκπτωσης, αλλά και το όριο ασφαλιστέας αξίας των 900 ευρώ ανά τ.μ. κάτω από το οποίο δεν χορηγείται έκπτωση και η συμπερίληψη και των βοηθητικών χώρων στον υπολογισμό της ασφαλιστέας αξίας χωρίς ξεχωριστό χαμηλότερο όριο.

Η ΠΟΜΙΔΑ σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ζήτησε τη μη εξαίρεση από την έκπτωση 10% επί του ΕΝΦΙΑ όσων ιδιοκτητών υπολείπονται ελάχιστα από κάποιες από τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις. Παράλληλα, πρότεινε τις εξής μεταβατικές ρυθμίσεις:

  • Για το τελευταίο τρίμηνο του 2023, η έκπτωση να χορηγηθεί σε όλους όσους έχουν ασφάλιση κατοικίας με κάλυψη πυρκαγιάς και σεισμού, ανεξαρτήτως ασφαλισμένου ποσού, ακόμα και αν δεν περιλαμβάνεται η κάλυψη της πλημμύρας.
  • Για το πρώτο τρίμηνο του 2024, να δοθεί προθεσμία έως την 31.3.2024 για να ευθυγραμμιστούν τα ασφαλιστικά συμβόλαια τους με όλες τις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης.

Ανοιχτή η πλατφόρμα έως 22/02

Σημειώνεται ότι έχει ενεργοποιηθεί η ψηφιακή πλατφόρμα για την υποβολή αρχικών η τροποποιητικών αιτήσεων για τη χορήγηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ με την προθεσμία να λήγει στις 22 Φεβρουαρίου. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει με τους προσωπικούς κωδικούς του Taxis να εισέλθουν στη ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) και να ακολουθήσουν τη διαδρομή: Εφαρμογές / Δημοφιλείς Εφαρμογές / myPROPERTY /

Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών και αφού εντοπίσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν δηλωθεί στον ΑΦΜ τους να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες:

  • να τα συσχετίσουν με τις ασφαλισμένες κατοικίες τους (ασφάλιση ιδίου),
  • να δηλώσουν τους ΑΦΜ των συνιδιοκτητών, όταν για την ασφαλισμένη κατοικία υπάρχουν περισσότεροι συνιδιοκτήτες (ασφάλιση ιδίου και για λογαριασμό τρίτων),
  • να δηλώσουν τους ΑΦΜ των τρίτων προσώπων που έχουν δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας, όταν οι ίδιοι δεν έχουν δικαίωμα επ’ αυτής (ασφάλιση για λογαριασμό τρίτων).

Οι φορολογούμενοι, που θα περιληφθούν στην αίτηση ως συνιδιοκτήτες ή τρίτα πρόσωπα, θα ενημερωθούν μέσω μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, το οποίο θα αναρτηθεί και στην προσωπική τους θυρίδα, στη διαδρομή myAADE / Μητρώο & Επικοινωνία / Τα μηνύματά μου. Για να τους χορηγηθεί η μείωση ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, πρέπει να υποβάλουν και οι ίδιοι αίτηση, προκειμένου να συσχετίσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την ασφαλισμένη κατοικία τους.

Όταν δεν εμφανίζονται ορθά τα στοιχεία του ασφαλιστηρίου συμβολαίου (έναρξη – λήξη, ασφαλισμένοι κίνδυνοι κ.λπ.), θα πρέπει ο λήπτης της ασφάλισης να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρία έκδοσής του, ώστε να αποστείλει τα ορθά στοιχεία.

Για τη πορεία της αίτησης ο φορολογούμενος επιλέγει το πεδίο «Αποτελέσματα αιτήσεων» και ενημερώνεται ανά ακίνητο για το στάδιο επεξεργασίας της αίτησής του, καθώς και για την έγκριση ή μη της χορήγησης μείωσης ΕΝΦΙΑ.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ