Συντάξεις χηρείας: Τρεις αλλαγές και αυξήσεις


Να επιλυθεί το πρόβλημα με τις ποινές που δεν εφαρμόστηκαν στις χήρες του ιδιωτικού τομέα και να βρεθεί η χρυσή τομή στη σώρευση δύο εθνικών συντάξεων χωρίς να προκαλούνται μειώσεις

Τρεις αλλαγές προωθούνται με νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί τον προσεχή Μάϊου, ώστε να αποκατασταθούν αδικίες στους δικαιούχους μετά την τριετία στη χορήγηση των συντάξεων χηρείας.

Να επιλυθεί το πρόβλημα με τις ποινές που δεν εφαρμόστηκαν στις χήρες του ιδιωτικού τομέα και να βρεθεί η χρυσή τομή στη σώρευση δύο εθνικών συντάξεων χωρίς να προκαλούνται μειώσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, οι αλλαγές που συζητούνται είναι:

1. Διατήρηση της ανταποδοτικής σύνταξης στο 70% της σύνταξης που είχε ο θανών πριν αλλά και μετά την πρώτη τριετία.

Το σχέδιο για 70% ανταποδοτική και 35% εθνική σύνταξη μπορεί να συδιαστεί με τη 2η αλλαγή για σώρευση δύο εθνικών, ώστε στην περίπτωση που ο χήρος έχει και τη δική του εθνική σύνταξη να παίρνει το 70% της ανταποδοτικής και μία αντί για 2 εθνικές συντάξεις. Και στις δύο περιπτώσεις προκύπτουν αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας.

2. Την εφαμρογή της διάταξης περί συμμετρικής περικοπής ή συγχώνευσης των δύο εθνικών συντάξεων.Σήμερα οι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας που έχουν παράλληλα και δική τους σύνταξη, παίρνουν δύο ανταποδοτικές και δύο εθνικές με τη διαφορά ότι εθνική και ανταποδοτική σύνταξη χηρείας είναι αρχικά στο 70% και μετά την τριετία στο 35%. Η πρόταση που εξετάζεται είναι να καταβάλλεται μία εθνική σύνταξη στο ύψος του πλήρους ποσού δηλαδή 426,27 ευρώ.

Για τους νέους δικαιούχους μετά την ψηφιση των αλλαγών θα χορηγείται μία εθνική συνταξη μετά την πρώτη τριετία, αν παίρνουν και δική τους, ενώ οι παλαιοί εξετάζεται να αυξηθεί η ανταποδοτική στο 70% και να περικοπεί η εθνική χηρείας, είτε να δοθεί ένα τμήμα της εθνικής σύνταξης ως προσωπική διαφορά που θα συμψηφίζεται με αυξήσεις.

3. Τον συμψηφισμό του πέναλτι που δεν επιβλήθηκε μετά την πρώτη τριετία σε 60.000 συντάξεις χηρείας του διωτικού τομέα με τις αναπροσαρμογές που θα προκύψουν στα ποσά της ανταποδοτικής και εθνικής σύνταξης. Δεδοεμένου ότι οι συντάξεις χηρείας θα έχουν αύξηση εφόσον επιλεγεί η διατήρηση της ανταποδοτικής στο 70%, αυτό που εξετάζεται είναι να αυξηθούν σταδιακά οι συντάξεις που περικόπηκαν στο 35%


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ