Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη – αγροτών: Παράθυρο εκτόνωσης με φθηνό ρεύμα

Παράθυρο εκτόνωσης στο μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων αναζητά η κυβέρνηση από την σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου η οποία μονοπωλεί την πολιτική επικαιρότητα καθώς οι δεύτεροι έχουν αιτήματα τα οποία ζητούν την επίλυσή τους.

Ως προς την ουσία της συζήτησης από την πλευρά της κυβέρνησης επιμένουν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για πρόσθετα μέτρα σε σχέση με αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί, αλλά εξετάζονται τρόποι να εκταμιευθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα τα χρήματα αυτά. «Θα ακούσουμε αυτά τα οποία θέλουνε, το λέμε ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια, όμως, μπορούμε να συζητήσουμε για κάποιες διευκολύνσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στο ONE περιγράφοντας το οικονομικό σκέλος της συζήτησης που θα γίνει.

Μέτρα για τους αγρότες με ορίζοντα εφαρμογής και το 2025

Oρισμένα από τα μέτρα που θα παρουσιάσει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης στους εκπροσώπους των αγροτών δεν θα αφορούν μόνο την φετινή χρονιά, αλλά θα έχουν ορίζοντα εφαρμογής και το 2025. Η κυβέρνηση θέλει να δώσει το μήνυμα ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και παράσχει ουσιαστική στήριξη με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

Δεδομένη είναι η συζήτηση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης ορισμένων πτυχών της, όπως και για τις παράνομες ελληνοποιήσεις, με την κυβέρνηση να έχει ήδη εντείνει τους ελέγχους και να παρουσιάζει σήμερα απτά αποτελέσματα.

Αυτά που μπορεί να κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να δεσμευθεί προκειμένου να δοθεί προκαταβολικά η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που θα ισχύσει και το 2024, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες προετοιμάζεται πρόσθετη παρέμβαση για μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας που έχουν πληγεί από τον Daniel. Να υπάρξει δηλαδή ένα πλαφόν στο ρεύμα που θα πληρώνουν οι αγρότες. Φθηνό ρεύμα από ΑΠΕ είναι η πρόταση που θα πέσει στο τραπέζι. Το πώς θα εξοικονομηθεί αυτό το ποσό είναι ένας γρίφος που μόνο το οικονομικό επιτελείο μπορεί να γνωρίζει.Λόγω των ειδικών συνθηκών στην περιοχή και την αδυναμία καλλιέργειας μεγάλων εκτάσεων εξαιτίας των εκτεταμένων καταστροφών αναζητείται κάθε δυνατή στήριξη, όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη, σύμφωνα με τα οποία δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποιο επιπλέον μέτρο.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα υπάρξει αναλυτική συζήτηση για την ΚΑΠ καθώς στο κυβερνητικό επιτελείο σημειώνουν ότι υπάρχει συναντίληψη σε πολλά από τα ζητήματα που έχουν θέσει οι αγρότες και τα οποία ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί στις Βρυξέλλες, όπως έγινε και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Σε αυτό το πλαίσιο θυμίζουν ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ήταν αυτό που κατάφερε και έβαλε φραγμούς σε υπερβολικές απαιτήσεις και προτάσεις των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, οι οποίοι, στο όνομα της οικολογικής μετάβασης της γεωργίας, ζητούσαν να περιοριστούν πολύ οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, να μειωθούν οι ενισχύσεις και να αυστηροποιηθούν οι τρόποι παραγωγής. Τονίζουν, ωστόσο, ότι η μη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, όπως τίθεται σε ορισμένα μπλόκα θα στερούσε από τους Έλληνες αγρότες ενισχύσεις της τάξεως των 2,8 δις ετησίως που σήμερα είτε λαμβάνουν απ’ ευθείας, είτε μέσω διαφόρων προγραμμάτων.

Παράλληλα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός φέρεται έτοιμος να δεσμευθεί ότι εφόσον από τον Σεπτέμβριο και μετά η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι αυτή που πρέπει, θα υπάρξουν και άλλα μέτρα, πάντα όμως, όπως επισημαίνεται από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ποιοι θα παραστούν στις συναντήσεις με τους αγρότες

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στη σύσκεψη που ο Πρωθυπουργός θα πλαισιώνεται, από τους εξ απορρήτων του Γιάννη Μπρατάκο, Σταύρο Παπασταύρου, Άκη Σκέρτσο, τον έτερο υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη όπως επίσης τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνο Πετραλιά αλλά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, αναμένεται να παρουσιάσει και ένα ειδικό πλάνο για τη χρηματοδότηση των ειδικών αναγκών που έχουν ενσκήψει μετά το καταστροφικό πέρασμα της θεομηνίας «Daniel» από τη Θεσσαλία.

Μ. Βορίδης: Ο πρωθυπουργός θα κάνει στους αγρότες μια πρόταση εξαιρετικά θετική στο κομμάτι της ενέργειας

«Ο πρωθυπουργός θα κάνει μια πρόταση εξαιρετικά θετική στο κομμάτι της ενέργειας στους αγρότες», σημείωσε χθες ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη απέφευγαν να δώσουν λεπτομέρειες ενόψει της συνάντησης του με τους αγρότες και μένει να αποσαφηνιστεί αν θα διευρυνθεί η περίοδος των μειωμένων τιμολογίων που έχει προσδιοριστεί για το διάστημα Μαΐου – Σεπτεμβρίου και αν θα υπάρξουν ευνοϊκότερες από τις υπάρχουσες ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ