Θεσσαλονίκη: Ουρές και έλεγχοι έξω από το δικαστικό μέγαρο μετά τον φάκελο «βόμβα»

Θεσσαλονίκη: Το αδιαχώρητο επικρατεί έξω από τα δικαστήρια στη σκιά της επιστολής βόμβας που βρέθηκε χθες, θέτοντας σε συναγερμό τις αρχές.

Από το πρωί, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Thesstoday.gr έχουν σχηματιστεί ουρές στην κεντρική είσοδο του δικαστικού Μεγάρου, καθώς από σήμερα εφαρμόζεται ενδελεχής έλεγχος σε όσους εισέρχονται.

Από σήμερα λειτουργεί μόνο η κεντρική πόρτα του κτηρίου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ολιγόλεπτη καθυστέρηση στην είσοδο, καθώς χιλιάδες άτομα εισέρχονται καθημερινά στα δικαστήρια.

Προηγήθηκε νωρίς το πρωί ειδικός έλεγχος με εκπαιδευμένο σκύλο της Κ-9 που ανιχνεύει εκρηκτικές ουσίες.

Θεσσαλονίκη: Η πλήρης ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

«Μεσημβρινές ώρες σήμερα, 12 Φεβρουαρίου 2024, βρέθηκε ύποπτος φάκελος στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Ο φάκελος ελέγχθηκε στο μηχάνημα X-RAY και διαπιστώθηκε ότι περιέχει εκρηκτική ύλη.

Στο σημείο μετέβη άμεσα κλιμάκιο του Τ.Ε.Ε.Μ. και παρέλαβε τον φάκελο.
Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας Θεσσαλονίκης».

«Σοβαρό κενό ασφαλείας» – Τι λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης για το περιστατικό

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης ανέφερε μιλώντας στο OPEN και την «Ώρα Ελλάδος» πως: «Προφανώς έχουμε σοβαρό κενό ασφάλειας στο δικαστήριο. Γιατί το να φτάσει ένας τέτοιος μηχανισμός στο γραφείο της προέδρου των Εφετών και από κει στο γραφείο μιας άλλης προέδρου, δείχνει πως προφανώς κάτι δεν λειτουργεί καλά στους ελέγχους. Η αστυνομία αξιολογεί ξανά όλο το σύστημα ασφαλείας του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης το οποίο και πριν λίγα χρόνια είχε υποστεί μεγάλη βομβιστική επίθεση. Δεν αποκλείεται ο φάκελος να πήγε απευθείας στο γραφείο. Υπάρχει μια πύλη που δεν έχει μηχάνημα ελέγχου αυτό όμως δεν σημαίνει πως ότι περνάει από κει δεν πρέπει να πάει στο μηχάνημα».

«Δεν υπάρχει ασφαλές περιβάλλον για τους δικαστές»

Με τη σειρά της Μαργαρίτα Στενιώτη, πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων τόνισε πως: «Ήταν μια τρομοκρατική ενέργεια η αποστολή εκρηκτικού μηχανισμού στο Εφετείο της Θεσσαλονίκης και σε συγκεκριμένη πρόεδρο. Τίθενται ζητήματα κατάρτισης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου φύλαξης τόσο των δικαστηρίων όσο και των ίδιων των δικαστών. Οι δικαστές πρέπει να ασκούν το λειτούργημά τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον και αυτό το ασφαλές περιβάλλον δεν υπάρχει. Δεν είναι η πρώτη περίπτωση, είναι συνήθη τα φαινόμενα. Υπάρχει κενό, μια μαγνητική πύλη η οποία δεν είναι τόσο ασφαλής. Υπάρχει και δεύτερη είσοδος η οποία δεν φυλάσσεται. Μου είπαν πως και από τα παράθυρα του ισογείου μπορούν να εισχωρήσουν μέσα άνθρωποι, αντικείμενα, το πακέτο το συγκεκριμένο. Η περίπτωση έχει μια ιδιαιτερότητα. Η αποστολέας ήταν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, επομένως. Και ευτυχώς δεν το παρέλαβε η συνάδερφος το δέμα αλλά ο έμπειρος σύζυγός της, απόστρατος αξιωματικός, ο οποίος κατάλαβε πως κάτι συμβαίνει. Αν δεν είχε γίνει αντιληπτό από τον σύζυγο εννοείται πως θα είχαμε θύματα. Πέρασε από έλεγχο και μπήκε στο δικαστικό μέγαρο και μάλιστα έφτασε μέχρι τον τρίτο όροφο και καταλαβαίνετε τι κίνδυνος υπήρξε».

«Δεν μπορεί ο Άγιος να φυλά τα δικαστήρια»

«Έχουμε Άγιο αλλά δεν μπορεί ο Άγιος να φυλά τα δικαστήρια. Πρέπει η πολιτεία να κάνει ένα σχέδιο για την προστασία αυτών των χώρων. Είναι χώροι με επικινδυνότητα. Η πρώτη από τους οποίους αφαίρεσαν την συνοδεία ήταν δικαστικοί λειτουργοί. Είχαμε πει να παραμείνουν στους συναδέρφους που δικάζουν τρομοκρατικές οργανώσεις, εγκληματικές οργανώσεις. Μετά από πολλές ενστάσεις, έχουν έναν αστυνομικό χωρίς όχημα», τόνισε.

«Η τρομοκρατία επανέρχεται»

Για το τι μηχανισμός ήταν η κυρία Στενιώτη ανέφερε πως «έχει συμβεί και στο παρελθόν το 2015, ένας ανάλογος φάκελος εστάλη στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και πάλι ήταν από αποστολέα που θα επιδεικνύαμε εμπιστοσύνη, από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Τότε ήταν η παρατηρητικότητα της γραμματέως. Αν άνοιγε ο φάκελος απότομα θα έσκαγε (η βόμβα). Εστάλη από κάποια οργάνωση ή κάποιο πρόσωπο που είχε σκοπό να τρομοκρατήσει, να προκαλέσει φόβο». Κατέληξε δε λέγοντας πως «η τρομοκρατία επανέρχεται».

Η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου:

«Με αφορμή την αποστολή εκρηκτικού δέματος – επιστολής, προς την Πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης, που, κατά τύχη αγαθή, έγινε έγκαιρα αντιληπτό και εξουδετερώθηκε, πριν ανοιγεί και εκραγεί, με τις εντεύθεν απρόβλεπτες συνέπειες,

ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ την βαθιά μας λύπη, αλλά και τον έντονο προβληματισμό μας για τη στοχοποίηση, για μια ακόμη φορά, Δικαστικών Λειτουργών, που επιτελούν το έργο της εφαρμογής των νόμων,

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ την ανάγκη τοποθέτησης και λειτουργίας σε κάθε δικαστικό κατάστημα της Χώρας ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εισερχόμενης αλληλογραφίας για την ανίχνευση πιθανού επικίνδυνου περιεχομένου, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η απρόσκοπτη πρόσβαση στις δικαστικές υπηρεσίες των πολιτών, των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών , των δικηγόρων και των δικαστικών υπαλλήλων, και

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ, ότι παραμένουμε πιστοί στην άσκηση του καθήκοντός μας, υπό οιεσδήποτε συνθήκες και κινδύνους.»

Θεσσαλονίκη: Σε αποχή οι δικαστικοί υπάλληλοι μετά τον εντοπισμό βόμβας – «Αν και ξέρουμε τι να κάνουμε λαχταρήσαμε»

Οι δικαστικοί υπάλληλοι έχουν εκπαιδευτεί και γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε τέτοιες περιπτώσεις, ωστόσο, όπως λένε και οι ίδιοι, κάθε φορά ζουν με την αγωνία μην εκραγεί ο μηχανισμός, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

Στην κάμερα της ΕΡΤ και τη δημοσιογράφο Λία Χριστάρα, μίλησε η κα Χριστίνα Χριστογιάννη, γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας.

Μάλιστα από σήμερα, τους ζητήθηκε να επιδεικνύουν την ταυτότητα του δικαστικού υπαλλήλου, ενώ είναι και σε αποχή από τα καθήκοντά τους.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ