Βουλή: Ιστορική στιγμή – Εγκρίθηκε με 176 «ναι» το νομοσχέδιο για τον γάμο ομοφύλων – Πώς έγινε η ψηφοφορία


Γάμος ομοφύλων: Με ευρεία πλειοψηφία από χθες το βράδυ αποτελεί Νόμο του Κράτους και η Ελλάδα είναι η 37η χώρα στην Ευρώπη που έχει κάνει σεβαστά τα Ανθρώπινα Δικαιώματά τους.

Νόμος του κράτους είναι και επίσημα πλέον η ισότητα στον γάμο, με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών να υπερψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων με 176 ψήφους υπέρ και 76 κατά.

Γάμος ομόφυλων: Ανακούφιση στην κυβέρνηση

Ανακούφιση γιατί σήμανε το τέλος μίας δύσκολης διαδρομής για τις εσωκομματικές ισορροπίες της ΝΔ κατά την οποία υπήρξαν αναταράξεις από τις διαφωνίες και την κριτική στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης. Το κλίμα αυτό αντικατοπτρίζει το σχόλιο του πρωθυπουργού προς δημοσιογράφους κατά την αποχώρηση του από την Βουλή. «Στόχος επετεύχθη. Πάμε παρακάτω», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης εκφράζοντας την χαρά του για το αποτέλεσμα και ταυτόχρονα την πρόθεση του να αλλάξει η ατζέντα από ένα θέμα που απασχόλησε έντονα τον δημόσιο διάλογο τους τελευταίους δύο μήνες.Το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να αφήσει πίσω και την σκληρή κριτική που άσκησε ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του. «Αφού είπαμε ότι ο καθένας έχει την άποψή του», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση δημοσιογράφων μετά την ονομαστική ψηφοφορία, δείχνοντας ότι δεν θέλει να ρίξει λάδι στην φωτιά. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε ενόχληση από τα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος δεν περιορίστηκε μόνο στην έκφραση της διαφωνίας του με το νομοσχέδιο, αλλά επιχείρησε να το αποδομήσει, όπως και την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης στην οποία καταλόγισε «ψέματα» και «προσχηματική ρητορική». Τον εκνευρισμό αρκετών κυβερνητικών στελεχών ενέτεινε το γεγονός ότι άσκησε κριτική και σε άλλους τομείς πολιτικής όπως τα ελληνοτουρκικά και οι αγρότες.Μητσοτάκης: Η Ελλάδα η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα των γάμων

Ανάρτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη Βουλή. Τονίζει ότι η Ελλάδα είναι η 16η χώρα της Ε.Ε. που νομοθετεί την ισότητα των γάμων.

«Η ψηφοφορία πέρασε: από απόψε, η Ελλάδα είναι περήφανη που γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα των γάμων. Πρόκειται για ένα ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα – μια προοδευτική και δημοκρατική χώρα, δεσμευμένη με πάθος στις ευρωπαϊκές αξίες».

ΝΔ: 20 ΟΧΙ και 31 αποχές

Τα 20 «όχι» και οι 31 αποχές από την γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα, σχεδόν το ένα τρίτο της δύναμης της, αποδεικνύουν ότι δεν ήταν μία ανέφελη διαδικασία για την κυβέρνηση και τη ΝΔ, αλλά και την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού να υλοποιήσει μία μεταρρύθμιση που  «αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα: μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες», όπως είπε.

Γάμος ομόφυλων: Τα 107 «ναι» & οι μετακινήσεις στο παρά 5

Τελικά 107 βουλευτές ψήφισαν «ναι», αριθμός που θεωρείται ικανοποιητικός από το κυβερνητικό επιτελείο, με δεδομένο το κλίμα που επικρατούσε αρχικά στην ΚΟ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ζυμώσεις και οι συζητήσεις στο παρασκήνιο για να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο συνεχίστηκαν μέχρι και λίγη ώρα πριν την ψηφοφορία. Ο Κώστας Κατσαφάδος μετακινήθηκε από το «κατά» στο «υπέρ», ενώ ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Νίκος Βλαχάκος και ο Μιχάλης Λιβανός που προσανατολίζονταν στην αποχή στήριξαν εντέλει το νομοσχέδιο. Ο βουλευτής Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης που προσμετρήθηκε στα «ναι» το αποδίδει σε πρόβλημα με την κάρτα του κατά την ηλεκτρονική ψηφοφορία και επιμένει στο «όχι» παρότι δεν καταγράφηκε στην τελική ψηφοφορία.

ΝΔ: Ποιοι ψήφισαν ΟΧΙ

Στο «όχι» επέμειναν μέχρι τέλους, εκτός από τον κ. Σαμαρά, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, η Φωτεινή Αραμπατζή, ο Βασίλης Γιόγιακας, ο Στέφανος Γκίκας, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Θανάσης Δαβάκης, ο Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Κώστας Καραγκούνης, η Άννα Καραμανλή, ο Θόδωρος Καράογλου, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Ξενοφώντας Μπαραλιάκος, ο Γιάννης Πασχαλίδης, ο Μάριος Σαλμάς, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Μίλτος Χρυσομάλλης.

ΝΔ: Ποιοι επέλεξαν την αποχή

Στην αποχή στράφηκαν ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης και η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής Μαρία Κεφάλα. Την ίδια στάση τήρησαν ο Διονύσης Ακτύπης, ο Γιάννης Ανδριανός, ο Λάκης Βασιλειάδης, ο Κώστας Βλάσσης, ο Γιώργος Βλάχος, ο  Γιώργος Γεωργαντάς, ο Γιάννης Γιάτσιος, ο Ανδρέας Ζαμπίλης, ο Θανάσης Καββαδάς, ο Γιάννης Καλλιάνος, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο Μάρκος Καφούρος, ο Μάνος Κονσόλας, ο Γιώργος Κοτρωνιάς, ο Δημήτρης Κούβελας, ο Σπύρος Κουλκουδίνας, ο Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο Περικλής Μαντάς, ο Νότης Μηταράκης, η Κατερίνα Μονογυιου, ο Χρήστος Μπουκώρος, ο Γιάννης Οικονόμου, ο Γιώργος Παπασωτηρίου, ο Στέλιος Πέτσας, ο Θάνος Πλεύρης, ο Χριστόδουλος Στεφανάδης και ο Άγγελος Συρίγος.

Kεντρικό θέμα σε διεθνή ΜΜΕ η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα: «Η πρώτη ορθόδοξη χώρα που το κάνει»

BBC, CNN, Le Monde, Deutsche Welle, Guardian αλλά και πολλά άλλα ΜΜΕ γράφουν για την νομιμοποίηση του γάμου των ομόφυλων στην Ελλάδα, τονίζοντας πως πρόκειται για μια σημαντική κοινωνική μεταρρύθμιση ενόψει της σφοδρής αντίθεσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας.«Τα ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούν πλέον να υιοθετούν παιδιά μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ο νέος νόμος “θα καταργήσει με τόλμη μια σοβαρή ανισότητα”», τονίζει το CNN. «Όμως η νομοθεσία έχει διχάσει τη χώρα, με τη σφοδρή αντίσταση να ηγείται της πανίσχυρης Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», προσθέτει.

«Η Ελλάδα έγινε η πρώτη ορθόδοξη χώρα που νομιμοποίησε τους γάμους ομοφύλων», είναι το κεντρικό θέμα στον Guardian μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ και άλλα διεθνή μέσα φαίνεται να έχουν ρίξει όλα τους τα φώτα στην Ελλάδα και το ιστορικό αυτό βήμα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ