Από τι εξαρτάται η τιμή ενός αρώματος;


Γεμάτο μυστήριο, φρεσκάδα, πληθωρικό ή με μια αθώα και ρομαντική διάθεση, το άρωμα που προτιμάμε φανερώνει στοιχεία της προσωπικότητάς μας. Για ποιο λόγο, όμως, κάποια είναι οικονομικά, ενώ κάποια άλλα αγγίζουν δυσθεώρητα ποσά; Αρώματα που κοστίζουν 200 ευρώ και αρώματα που στοιχίζουν κάτω από 20; Ποια είναι η διαφορά; Ιδού οι απαντήσεις!

Η μέση τιμή ενός επώνυμου αρώματος κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 60,00 και 100,00 ευρώ. Σε αυτήν περιλαμβάνονται τα έξοδα παρασκευής, εμφιάλωσης και συσκευασίας, τα έξοδα μάρκετινγκ και διαφήμισης, τα έξοδα διανομής και φυσικά, το κέρδος της εταιρείας και του καταστήματος πώλησης. Όταν τα κέρδη μειώνονται, οι τιμές των αρωμάτων, ειδικά στο διαδίκτυο, είναι χαμηλότερες.

Με έναν γρήγορο υπολογισμό, μπορούμε να πούμε πως τελικά, ένα ψέκασμα από το αγαπημένο μας άρωμα, μας κοστίζει γύρω στα 0,10 λεπτά! Πόσο βαθιά μπορούμε να βάλουμε όμως, το χέρι στην τσέπη, για να αποπνέουμε την προσωπική μας «υπογραφή»; Και από τι εξαρτάται τέλος πάντων, η τιμή του αρώματός μας;

Το κοστολόγιο ενός αρώματος…
Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που επηρεάζουν την τελική τιμή ενός αρώματος: Τα συστατικά, η συσκευασία και το μάρκετινγκ του τελικού προϊόντος.

Συστατικά: Σπάνια και φυσικά ή συνηθισμένα και συνθετικά
Είναι απόλυτα λογικό η αξία ενός αρώματος να εξαρτάται από την τιμή των συστατικών του! Εάν λοιπόν, το αγαπημένο μας άρωμα περιέχει νότες από δυσεύρετα και δύσκολα στην καλλιέργειά τους άνθη, όπως η τουμπερόζα, που παράγεται μόνο για λίγες ημέρες μία φορά τον χρόνο και συλλέγεται μόνο το ξημέρωμα, η τιμή του ανεβαίνει.

Για παράδειγμα, το 1930 ο οίκος Jean Patou κυκλοφόρησε το Joy Perfume, το οποίο χαρακτηρίστηκε την εποχή εκείνη ως το «ακριβότερο άρωμα του κόσμου!», καθώς για ένα μπουκάλι αρώματος χρειάζονταν 10.600 άνθη γιασεμιού και 28 δωδεκάδες τριαντάφυλλα!

Μερικά από τα πιο πολύτιμα συστατικά είναι το γιασεμί (για παράδειγμα, απαιτούνται 8.000 πέταλα γιασεμιού για να δώσουν μόλις 2 ml αιθέριου ελαίου!), το βουλγαρικό τριαντάφυλλο, το oud (ξυλαλόη) ένα από τα πιο ακριβά ξύλα στον κόσμο. το orris (ρίζα ίριδας) ή το αμπάρο ή γκρι κεχριμπάρι που προέρχεται από έκκριμα φάλαινας.

Υπάρχουν βέβαια, πολλά είδη γιασεμιών και τριαντάφυλλων, τα οποία τιμολογούνται ανάλογα με το είδος και τη σπανιότητά τους. Κάποιες ποικιλίες μάλιστα, θεωρούνται από τις πιο οικονομικές και αυτός είναι και ένας λόγος που περιλαμβάνονται σε πολλές αρωματικές συνθέσεις, μειώνοντας έτσι το κόστος των αρωμάτων.

Στις συνθέσεις των ανδρικών αρωμάτων υπερισχύουν διαφορετικά συστατικά, όπως ο μόσχος, το λιβάνι και το πατσουλί. Με τη σειρά τους και αυτά, διαθέτουν ιδιομορφίες που καθορίζουν την τελική τιμή τους.

Τα συνθετικά συστατικά δημιουργήθηκαν στα χημικά εργαστήρια προς αντικατάσταση των φυσικών, ώστε να υπάρξει μείωση των τιμών αλλά και προστασία του περιβάλλοντος.

Και σε αυτήν την κατηγορία όμως, υπάρχουν μερικά είδη που τιμώνται πολύ περισσότερο λόγω της ιδιόμορφης παρασκευής τους και την επιλογή των βασικών τους στοιχείων.

Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η τιμή κάθε αρώματος εξαρτάται από την περιεκτικότητα των ελαίων. Το parfum έχει την υψηλότερη συγκέντρωση. Αμέσως μετά, έρχεται το Eau de parfum και ακολουθούν το Eau de toilette και το Eau de Cologne, με τη μικρότερη πυκνότητα. Όσο μεγαλύτερη συγκέντρωση, τόσο και πιο ακριβή η τιμή του, λοιπόν!

Η συσκευασία κάνει τη διαφορά
Πόσες φορές δεν έχουμε θαυμάσει περίτεχνα μπουκάλια αρωμάτων. Κάποια μοναδικά δείγματα κοσμούν μουσεία σε όλο τον κόσμο. Αντιπροσωπεύουν προσωπικές παραγγελίες βασιλέων και βασιλισσών ή σύγχρονων Κροίσων, χειροποίητες δημιουργίες εργαστηρίων κρυστάλλων υψηλών προδιαγραφών ή μπουκάλια / γλυπτά μοντέρνων καλλιτεχνών.

Αυτές οι ξεχωριστές προτάσεις για τη συσκευασία ενός αρώματος ανεβάζουν πολύ περισσότερο την τιμή του, από ό,τι μπορούμε να φανταστούμε. Για παράδειγμα, μερικά από τα πιο ακριβά αρώματα στον κόσμο διοχετεύονται σε κρύσταλλα Baccarat ή Lalique.

Αυτές οι γαλλικές εταιρείες είναι πασίγνωστες για την ποιότητα των κρυστάλλων και τον σχεδιασμό τους, με αποτέλεσμα τα αντικείμενα που δημιουργούν να θεωρούνται τα καλύτερα στον κόσμο! Εάν υπολογίσουμε ακόμα, πως μια ειδική παραγγελία για τη συσκευασία αρώματος μπορεί να διακοσμείται με πολύτιμους λίθους, όπως διαμάντια και ολόχρυσα σχήματα, τότε κατανοούμε εύκολα πώς δικαιολογείται η τιμή τους!

Ο ρόλος του μάρκετινγκ και οι μέθοδοι προώθησης
Κάθε εταιρεία και οίκος αρωμάτων που σέβεται τον εαυτό του στοχεύει σε υψηλές πωλήσεις μέσω μεγάλης ζήτησης, στοιχεία που μπορούν να μετατρέψουν το εκάστοτε άρωμα σε αντικείμενο φετίχ και το απόλυτο trend της εποχής!

Δεν είναι άλλωστε, καθόλου τυχαίο που κάποιες φορές πιάνουμε στον αέρα την ίδια ακριβώς ευωδιά, σε κάθε σημείο της πόλης. Το μάρκετινγκ και η διαφήμιση παίζουν καθοριστικό ρόλο για την προώθηση κάθε αρώματος και για αυτό ξοδεύονται εκατομμύρια σε διαφημιστικές καμπάνιες.

Πολύ συχνά επιστρατεύονται τα πιο διάσημα ονόματα από τον χώρο της Έβδομης τέχνης ή της μουσικής βιομηχανίας, με αποκλειστικά δικαιώματα και ειδικά συμβόλαια που κάνουν το άρωμα τόσο γνωστό, όσο και οι σταρ που συμβάλλουν στην προώθησή τους.

Οι εικόνες, τα χρώματα, η μυρωδιά και γενικά το περιτύλιγμα ενός αρώματος είναι πολύ εύκολο να μας κάνει να υποκύψουμε στον πειρασμό και στη γοητεία του, κάνοντάς μας αμετανόητες λάτρεις στις μοναδικές του νότες!

Από την Άντζελα Μολφέτα

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ