Σε τεντωμένο σκοινί ο ΣΥΡΙΖΑ – «Επιστρέφουν» το τελεσίγραφο στον Στέφανο Κασσελάκη


Τεταμένο είναι το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ με τα στελέχη του κόμματος να βγάζουν στη… σέντρα τον Στέφανο Κασσελάκη 

«Μαλλιά κουβάρια» στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη να… απαιτεί από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας να του δώσουν «λευκή επιταγή» μέχρι τις εθνικές εκλογές, εκείνα να τον «αδειάζουν», τη Θεοδώρα Τζάκρη να τον στηρίζει και τον Διονύση Τεμπονέρα να «σηκώνει το γάντι».

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, ύστερα από πέντε ώρες. Το τεταμένο κλίμα στην Κουμουνδούρου είχε ξεκινήσει από το Σάββατο όταν ο Στέφανος Κασσελάκης με το ερωτηματολόγιο που δημοσίευσε στο isyriza ζητούσε από τα στελέχη να απαντήσουν για την αλλαγή στη δομή, στο όνομα και στο λογότυπο.

Όμως, κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως η Όλγα Γεροβασίλη και μετέπειτα ο Γιάννης Ραγκούσης αλλά και ο Παύλος Πολάκης δεν πήραν το μέρος του αλλά τον επέκριναν για τις αποφάσεις του.

Έτσι, αποφασίστηκε η σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας με τα στελέχη μάλιστα του κόμματος να τον καλούν να δώσει το «παρών» στην πρώτη συνεδρίαση το πρωί της Δευτέρας, 19 Φεβρουαρίου. Όμως, ο Στέφανος Κασσελάκης, όχι μόνο δεν παρέστη στην Κουμουνδούρου, αλλά επέλεξε να είναι στο Λονδίνο και να στέλνει από εκεί μηνύματα που είχαν ως κύριο αποδέκτη τον Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της θυελλώδους συνεδρίασης στον ΣΥΡΙΖΑ, αρκετοί ήταν αυτοί που πίστευαν ότι οι τόνοι θα έπεφταν, αφού ο Νίκος Παππάς θεωρήθηκε ως το πρόσωπο – κλειδί που είχε παίξει έναν ρόλο «πυροσβέστη». Ωστόσο, οι τόνοι ανέβηκαν αμέσως στα γραφεία της Κουμουνδούρου με το τελεσίγραφο του Στέφανου Κασσελάκη.

Τα τελεσίγραφα Κασσελάκη, το «δεξί χέρι» και η ηχηρή απάντηση της βάσης

Ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήδη έχουν έλθει στο «φως» διάλογοι μεταξύ μελών και του Στέφανου Κασσελάκη, ενδεικτικοί του «αναβρασμού» που επικρατεί στην Κουμουνδούρου.

Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Κασσελάκης επεσήμανε νωρίτερα πως «αν δεν με εμπιστεύεστε, τότε πείτε ποιον θέλετε. Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λειτουργικά και δομικά προβλήματα και αυτό δεν είναι δίκη μου διαπίστωση, αλλά το μήνυμα που λαμβάνω από τα ίδια τα μέλη μας. Ή Πρόεδρος του κόμματος μέχρι τις εθνικές εκλογές ή αναβάπτιση από το συνέδριο.

Σέβομαι τα όργανα και τα σέβομαι παρ’ ότι δεν υπήρξε συλλογική διαδικασία που δεν υπήρξαν διαρροές. Πώς μπορεί να λειτουργεί ένα όργανο, αν δεν σέβεστε και οι ίδιοι τη διαδικασία;

Οι κομματικές αυτές δομές ανήκουν σε μία άλλη συγκυρία. Θα κάνω τις προτάσεις μου για καταστατικές αλλαγές όταν γίνει το καταστατικό συνέδριο, το οποίο θα είναι συνέδριο επανίδρυσης. Δεν είναι ζήτημα προσωπικό, αυτό που θα σας πω. Ωστόσο, αν δεν μπορείτε να πείτε ότι με εμπιστεύεστε, τότε πείτε ποιον θέλετε. Αν όντως δεν με εμπιστεύεστε, ζήτω αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών».

Τα στελέχη της παράταξης δεν υπέκυψαν στο εκβιαστικό τελεσίγραφο του Στέφανου Κασσελάκη, απαντώντας πως «δεν δίνουμε λευκή επιταγή σε κανέναν, θα κριθείς στις ευρωεκλογές», για να ακολουθήσει η τοποθέτηση της Θεοδώρας Τσάκρη, που αποτελεί το «δεξί χέρι» του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απάντηση της Θεοδώρας Τζάκρη στην Πολιτική Γραμματεία

Την απάντησή της στα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία ανέφερε ότι «οι προτάσεις να πάμε σε Κεντρική Επιτροπή θέτοντας θέμα αναβολής του Συνέδριου ή μομφής δεν μπορούν να σταθούν πουθενά. Θα πρέπει να καταλάβετε ότι αν πείτε σε μία Κεντρική Επιτροπή 300 ατόμων ή σε ένα συνέδριο 3.500 ανθρώπων ότι αμφισβητείτε τον Πρόεδρο επειδή έθεσε ερώτημα για την Κεντροαριστερά, θα γελούν μαζί σας. Πολλώ δε μάλλον αν προσφύγετε στα μέλη για το ερώτημα αυτό».

«Άδειασε» τον Κασσελάκη ο Διονύσης Τεμπονέρας

Αντιπροσωπεύοντας ατύπως τα μέλη της βάσης ο Διονύσης Τεμπονέρας «άδειασε» ουσιαστικά τον πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη. Το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ανέφερε κατά την συνεδρίαση του οργάνου πως «αν το επιθυμεί ο Στέφανος Κασσελάκης, ας ανοίξει θέμα προεκλογικής διαδοχής», ενώ τόνισε πως δεν συναινεί στη defacto διάλυση του κόμματος.

Χαρακτηριστικά ο Διονύσης Τεμπονέρας είπε: «Με πλήρη συνείδηση των δυσκολιών, παραμείναμε στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επιμένουμε να εκφράζουμε μαζί με τους συντρόφους μας, την αγωνία και την συνείδηση της οργανωμένης εκλογικής βάσης και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Δεν μετανιώσαμε ποτέ για την επιλογή μας αυτή. Έγκαιρα, πριν από 8 μήνες, είχαμε προειδοποιήσει για την ανάγκη διεξαγωγής ενός συνεδρίου, πριν την προεδρική εκλογή προκειμένου, όχι μόνο να γίνει ο απαραίτητος απολογισμός και η αναγκαία αυτοκριτική, αλλά και για να αποτυπωθεί η ιδεολογική ταυτότητα και η φυσιογνωμία του κόμματος, μετά από μια στρατηγική ήττα.

Δυστυχώς, η πρόταση μας δεν εισακούστηκε, με αποτέλεσμα σήμερα να τίθεται σε αμφισβήτηση η ιστορική παράδοση και ο προσανατολισμός του κόμματος, όχι με δική μας ευθύνη. Το καταστατικό του κόμματος δεν είναι απλά λέξεις «ατάκτως ειρημένες» στο χαρτί. Είναι αποτέλεσμα συλλογικά ειλημμένης δημοκρατικής απόφασης των χιλιάδων μελών μας, που δεσμεύει άπαντες, μέχρι να αλλάξει μέσα από μια νέα, συντεταγμένη καταστατική διαδικασία. Το καταστατικό είναι η ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δεν υπόκειται σε κανενός είδους «εργαλειοποίηση». Σεβασμός στο καταστατικό, σημαίνει σεβασμός στα χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτοι εμείς, σε σχετική συνεδρίαση της ΠΓ πριν 2 μήνες, είχαμε ζητήσει το επικείμενο συνέδριο να είναι και καταστατικό (και να εκλεγεί και νέα ΚΕ-ΠΓ) για να εξετάσουμε το μοντέλο του κόμματος, την διάρθρωση, την δομή, τα όργανα και την λειτουργία του. Η εισήγηση του Προέδρου, ήταν αντίθετη.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος ζήτησε την μετατροπή της ΠΓ σε «πολιτικό κέντρο» για τον καλύτερο συντονισμό στην λήψη των αποφάσεων και για την ανάκτηση μιας περισσότερο πολιτικής λειτουργίας. Στην τελευταία συνεδρίαση της «ΠΓ-ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ» πριν από μία εβδομάδα ουδέποτε τέθηκε το σχετικό ελλειμματικό και αποπροσανατολιστικό ερωτηματολόγιο, υπόψη των μελών του οργάνου. Δεν νοείται αδιαμεσολάβητη σχέση με τα μέλη του κόμματος, δίχως σεβασμό στην κομματική δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει «μη κόμμα». Ομόφωνα έχει ψηφιστεί η Ιδρυτική Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 2019, που απαντάει σε ζητήματα ιδεολογικού προσανατολισμού και στρατηγικής και παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα. Η συζήτηση που ανοίγει παραμονές του συνεδρίου, δημιουργεί πολιτική σύγχυση και ενδεχομένως υποκρύπτει ταυτοτικές αλλαγές, που αγνοούν τα μέλη. Τα μέλη δεν έδωσαν ποτέ εξουσιοδότηση για τη μετάλλαξη του κόμματος, σε καμία σοσιαλδημοκρατική ή φιλελεύθερη εκδοχή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνέχεια της αριστερής-προοδευτικής του παράδοσης και θέλει να είναι ένα κόμμα της πληθυντικής, συμπεριληπτικής, κυβερνώσας Αριστεράς. Έγκαιρα, χωρίς διχαστικούς αιφνιδιασμούς και με σεβασμό στα μέλη του κόμματος, αλλά και στο σημαντικό επικείμενο συνέδριο που πρέπει να ολοκληρωθεί ομαλά, καταθέσαμε κείμενο συμβολής στον προσυνεδριακό διάλογο («Μέτωπο Δημοκρατίας») προκειμένου να συζητηθεί στις οργανώσεις του κόμματος και να είναι αντικείμενο διαλόγου και επεξεργασίας. Τολμήσαμε με θάρρος, να αντιμετωπίσουμε και να εκτεθούμε στην κρίση των μελών, παίρνοντας θέση όχι μόνο με λόγια, αλλά και με έργα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλει να ανακτήσει την κυβερνητική του προοπτική και να δώσει διέξοδο στα φτωχά και μεσαία λαϊκά στρώματα. Αυτή η προοπτική προϋποθέτει αξιοπιστία και συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο και όχι απολιτικές, επικοινωνιακές ακροβασίες. «Άλλαξε τα όλα» δεν σημαίνει «διάλυσέ τα όλα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρίζει ανασυγκρότησης πάνω στην ιστορική του παράδοση, δεν κάνει ένα άλμα στο κενό. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα ήταν ασέβεια προς τον Αλέξη Τσίπρα και στους χιλιάδες ανθρώπους, που αγωνίστηκαν για περισσότερο από μια δεκαετία για να μείνει ζωντανό και να εξελιχθεί ένα πολιτικό εγχείρημα της Αριστεράς. Οφείλουμε να χτίσουμε πάνω στη θετική εμπειρία του παρελθόντος, σε αριστερή-προοδευτική κατεύθυνση. Θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ξαναφέρουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κυβέρνηση και να κατακτήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στο απευκταίο σενάριο, που το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών δεν είναι καλό, όλοι θα έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης για την ήττα, όμως οι επιλογές και οι παραλείψεις, αφορούν πρώτα από όλους τον ίδιο τον Πρόεδρο. Είμαστε Αριστεροί. Δεν εκβιαζόμαστε. Δεν δίνουμε ποτέ και σε κανέναν λευκή επιταγή. Όλοι κρινόμαστε.

Προσωπικά δεν έχω πολιτικές ανασφάλειες. Το αποδεικνύει η πολιτική μου διαδρομή. Σκεφτόμαστε και λειτουργούμε πολιτικά. Είμαστε στο ΣΥΡΙΖΑ όχι από ανάγκη, αλλά από επιλογή. Θα στηρίξουμε τον «Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Προοδευτική Συμμαχία» γιατί στηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στηρίζουμε τον εργαζόμενο λαό, τους μικρομεσαίους, την νεολαία, τους αγρότες, τους ανέργους, τους διανοούμενους, τους μη προνομιούχους. Δεν αντιπολιτευόμαστε τον εαυτό μας.

Κοιτάμε έξω και μπροστά και έχουμε μοναδικό μέτωπο απέναντι στα μεγάλα προβλήματα, στην ακρίβεια που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα, στη διάλυση της δημόσιας παιδείας και υγείας, στον αφανισμό της αγροτιάς, στην καταπάτηση του Συντάγματος, της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.Έχουμέ μέτωπο απένατι στη Δεξιά και στις δεξιές πολιτικές. Θα στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα στηρίξουμε το μοναδικό μας σπίτι, για να το κάνουμε αποκούμπι και καταφύγιο για τους ανθρώπους της εργασίας και της δημιουργίας.

Τέλος, δεν συναινώ στην de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν το επιθυμεί ο Πρόεδρος έχει κάθε δικαίωμα να ανοίξει καταστατικά την διαδικασία προεδρικής εκλογής».

Πάντως και οι δύο πλευρές, δηλαδή ο Στέφανος Κασσελάκης και τα μέλη της ΠΓ, τόνισαν πως υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και στο Συνέδριο, που αναμένεται να ξεκινήσει την Πέμπτη (22/2), θα συζητηθούν μόνο οι θέσεις, όπως αυτές παρουσιάστηκαν και ψηφίστηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ