Η συνήθεια ύπνου που σας προσθέτει κιλά


Με τους γρήγορους ρυθμούς που έχει η καθημερινότητά σας, πιθανότατα θεωρείται ότι οι 8 ώρες ύπνου σε καθημερινή βάση είναι μια πολυτέλεια.

Ενώ η τεράστια σημασία του ύπνου για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού είναι γνωστή σε όλους, νέα έρευνα του Εθνικόυ Ινστιτούτου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας στη Βόρεια Καρολίνα, βρήκε σύνδεση μεταξύ της έκθεσης στο φως κατά τη διάρκεια του ύπνου και της αύξησης του βάρους.

Η μελέτη

Όλοι όσοι εκτίθενται σε τεχνητά φώτα οποιουδήποτε είδους κατά της βραδινές ώρες εμφανίζουν 17% περισσότερες πιθανότητες να αυξηθεί το σωματικό τους βάρος, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ύπνος διακόπτεται, γεγονός που έχει επιπτώσεις στην ορμονική ισορροπία και κάνει τους ανθρώπους να αναζητούν επεξεργασμένα τρόφιμα» δηλώνει η ερευνητική ομάδα.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σχεδόν σε 44.000 γυναίκες.

Οι γυναίκες αυτές, ηλικίας μεταξύ 35 και 74 χρονών, δεν είχαν ιστορικό καρκίνου ή καρδιαγγειακής νόσου, δεν ήταν εργαζόμενες με νυχτερινές βάρδιες ή έγκυες αλλά ούτε κοιμόντουσαν κατά τις πρωινές ώρες.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της έρευνας τους ζητήθηκε να αναφέρουν τις ποσότητες τεχνητού φωτός, στις οποίες εκτίθενται κατά τις βραδινές ώρες.

Σε σύγκριση με εκείνες που δεν εκτίθενται σε τεχνητό φως, οι γυναίκες που κοιμούνται με ανοικτή τηλεόραση ή φώτα, εμφανίζουν 22% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρες και 33% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκες.

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται ενδεχομένως στο γεγονός ότι η έλλειψη ύπνου αλλάζει τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, ενώ οι λιγότερες ώρες ύπνου σηματοδοτούν περισσότερες ώρες που κάποιος είναι ενεργός και ενδέχεται να φάει ακόμα και όταν δεν το χρειάζεται πραγματικά.

Ο καθηγητής Malcolm von Schantz, από το Πανεπιστήμιο του Surrey, δήλωσε ότι τα ευρήματα «έχουν νόημα βάσει βιολογίας». «Γνωρίζουμε ότι το φως αργά το βράδυ καθυστερεί το βιολογικό ρολόι του σώματός μας. Επίσης γνωρίζουμε ότι το φως κατά τις βραδινές ώρες επηρεάζει τον μεταβολισμό μας, με τρόπους που συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου», εξηγεί.

Δεδομένων αυτών, οι επιστήμονες μας προτρέπουν να διαμορφώσουμε το περιβάλλον όπου κοιμόμαστε όσο πιο σκοτεινό γίνεται, προκειμένου να απολαύσουμε έναν πολύωρο και ποιοτικό ύπνο, καθώς και όλα τα οφέλη του.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ