Χατζηδάκης: «Δεν θα δοθεί παράταση στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS»


Για «γιγαντιαίο πρότζεκτ» έκανε ξανά λόγο ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές.

Στο σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τη διασύνδεση POS – ταμειακών μηχανών αλλά και την υποχώρηση της παραοικονομίας στο 16% του ΑΕΠ το 2021 από 30% του ΑΕΠ το 2013, στάθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης σε αποψινή (21/02) συνέντευξη στην ΕΡΤ.

«Είναι ένα θετικό νέο, στο οποίο οπωσδήποτε βοήθησε η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ο περιορισμός της παραοικονομίας έχει να κάνει φυσικά με το γεγονός ότι κυκλοφορεί περισσότερο ηλεκτρονικό χρήμα, αλλά έχει να κάνει και με άλλα πράγματα, όπως με το σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” στο οποίο δηλώνεται ποιος εργαζόμενος είναι πλήρους και ποιος μερικής απασχόλησης.

Έχει να κάνει με την ψηφιακή κάρτα εργασίας που επιβάλλει πρόστιμα ύψους 10.500 ευρώ στους παραβάτες του ωραρίου, με τον ηλεκτρονικό εκσυγχρονισμό σε πολλά επίπεδα, αλλά και στη μείωση της φορολογίας», τόνισε ο κ. Υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ακόμη πως «εκεί που υπάρχουν μεγαλύτερες επιχειρήσεις υπάρχει και μεγαλύτερος περιορισμός της παραοικονομίας, καθώς στις μικρότερες επιχειρήσεις γίνονται περισσότερες συναλλαγές με μετρητά».

Μιλώντας για το «κενό ΦΠΑ», από το 23% που το υπολόγιζε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018, υποχώρησε στο 15% το 2023, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη. «Στόχος μας με μία σειρά από πρωτοβουλίες που παίρνουμε, είναι να φθάσουμε το 2026 – 2027 στο 9% που είναι σήμερα ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Άρα έχουμε μία συνεχιζόμενη πρόοδο, η οποία νομίζω πως όχι απλώς θα εξακολουθήσουμε να τη βλέπουμε, αλλά θα ενταθεί κιόλας».

Σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, ο κ. Χατζηδάκης το χαρακτήρισε ως «ένα γιγαντιαίο πρότζεκτ, που είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάπτυξης ως ορόσημο». Επιπλέον, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να ισχύσει καμία παράταση και κάλεσε τους επαγγελματίες να τρέξουν για να προλάβουν τις προθεσμίες. «Θέλουμε η πρόοδος που υπάρχει τις τελευταίες μέρες να συνεχισθεί», σημείωσε.

Αναφορικά με την έκκληση στις τράπεζες και τους προμηθευτές να μειώσουν τις προμήθειες στις μικρές συναλλαγές μέσω POS, ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών και υπογράμμισε πως «με τον τρόπο που το κράτος συμβάλλει στην κάλυψη του κόστους μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, με τον ίδιο θέλουμε να συμβάλλει και η πλευρά των παρόχων».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ